|
Yavuz'un tutsağı
|
|
04-16-2010, 03:24 PM
(En son düzenleme: 04-16-2010 03:33 PM erkut.)
|
|||
|
|||
|
Yavuz'un tutsağı
Prof.Dr.Ziya Umur'un "Turk Hukuk Tarihi Dersleri"nden (s.218) aktariyorum;
Alıntı:Abbasilerin Misirda yasayan son Halifesi Elmutevekkil III al Allah, diger 3 Kadi ul Kudat ile birlikte Merc Dabik meydan muharebesinde esir dusmustu, Sultan Selim kendisine itibar gostermis, Misir'a dogru yururken beraberinde alikoymustur. (...) 1517'de Halife'yi, deniz yolu ile istanbul'a gondermisti. Bir muddet sonra Padisah onu, Yedikule'de hapsettirmis, kendi olumune kadar orada yasayan El Mutevekkil, Kanuni Sultan Suleyman'in izni ile Misir'a donmus idi. Hakkinda cok az sey bilinen bu zat, Halife unvanini muhafaza ederek 1538 (H.945)senesinde vefat etmisti. "Hakkinda cok az sey bilinen bu zat" hakkinda bilgisi olan var mi? Düşünüyorum o halde vurun... |
|||
|
04-16-2010, 11:43 PM
|
|||
|
|||
|
RE: Yavuz'un tutsağı
Mustafa Armağan'ın bu konuda şöyle bir yazısı vardı:
Alıntı:Yavuz Halifeliği Aldı mı? Aşk derdiyle hoşem el çek ilacımdan tabib! Kılma derman kim, helakim zehri dermanındadır. Fuzûli |
|||
|
04-17-2010, 12:59 PM
|
|||
|
|||
(04-16-2010 11:43 PM)Baybars demiş ki İbn İyas’ın tarihinden takip edelim: Hmm teşekkürler
Düşünüyorum o halde vurun... |
|||
|
11-13-2010, 01:36 AM
|
|||
|
|||
|
çok önemli bir konuda aydınlattığın için teşekkürler
|
|||
|
11-13-2010, 03:31 AM
(En son düzenleme: 11-13-2010 03:31 PM Dengizik.)
|
|||
|
|||
Alıntı:Yavuz Halifeliği Aldı mı? Mustafa Armağan yine lafı döndürüp dolaştırıp II.Abdülhamid'e getirmiş ![]() Alıntı:Bunu izleyen 150 yıl boyunca Osmanlı toprakları gitgide küçülürken, Osmanlı Halifeliğine yönelik dinî saygı sürekli olarak artmıştır.” Osmanlıların hilafeti ciddi anlamda üstlenmesinden ziyade, bu 150 yıllık zaman zarfında, birçok İslam toprağının işgâl edilmesinin, bunun en büyük sebebi olsa gerek! Alıntı:Velhasıl, bugün kullandığımız anlamda siyasî Hilafetin Osmanlı’ya geçiş tarihini 1517’den 1774’e getirmemizde fayda var. Yavuz zamanında Hilafetin sembolik ve dinî bir anlamı varken, dede-torun Abdülhamid’lerin iktidarları arasında onu artık siyasî bir mahiyet kazanmış olarak görürüz. 1924’te Hilafetin kaldırılması ise mesela Mısır’da Hasan el-Benna elinde kıvam kazanan ‘modern’ Hilafet kavramına giden uzun yolu döşeyecek, İslamcılara da tartışacakları zengin bir malzeme yığını sunacaktı. Mevzu ciddi anlamda hilafet ya da sembolik hilafet olacaksa kimse itiraz etmesin ama Alimlerin ittifakı ile ilk 4 halife ve Ömer bin Abdülaziz haricinde kimse meşru halife değildir. Hz Hasan'ın kısa süreli halife olduğunu iddia edenler de vardır. Velhasıl-ı kelâm, İslamda monarşi yoktur! Halife atama ya da şura kararı ile seçilir. TF'den Akıncı |
|||
|
10-29-2011, 12:58 AM
|
|||
|
|||
|
Konuya başka bir perspektiften yaklaşalım. Hz. Peygamberin '' Halife Kureyş'ten olur.'' manasına gelen bir hadisi vardır bildiğiniz gibi. Yanlış hatırlamıyorsam Buhari hadisi olacak. Bu durumda Yavuz'un hilafeti ''her ne sebeble olursa olsun'' kendi üstüne alması, hadise muhalefetdir. Ayrıca İslam dünyasında bu yaşanan durumun benzeri hatta çok daha vahim olanları yaşanmıştır (Melikşah'ın ölümünün hemen ardından vuku bulan Selçuklu-Abbasi sürtüşmesi ve üst üste 3 Abbasi halifesinin öldürülmesi, Irak Selçukluları ile Abbasi halifelerinin savaşları, nihayetinde Moğol istilası ve sonrasında hiçbir güç ve mülke sahib olmaksızın ortada kalan halifeye ''Gel Kahire'de halifelik et.'' diyen Memluklar. Nitekim bunların içinde ve dışında olan tüm olaylara bakınız, hiçkimse tutup da ' Ben Abbasi sülalesini tanımıyor ve hilafet makamını Abbasi soyundan alıyorum. ' diyememiştir. Neden ? Çok açık bir hadis-i şerif vardır da o yüzden.
|
|||
|
« Önceki Konu | Sonraki Konu »
|

Arama
Üye Listesi
Takvim
Yardım