|
Siyasi rekabet spora yansırsa...
|
|
02-01-2010, 09:23 PM
(En son düzenleme: 02-01-2010 09:26 PM bayundur.)
|
|||
|
|||
|
Siyasi rekabet spora yansırsa...
Bugün ilginç bir bilgiye ulaştım ve bunu sizlerle birlikte paylaşmak istedim. Atatürk'ün hayatının son yılları ve başbakan İsmet İnönü. İnönü kafayı bir futbol kulubüne takmış durumda. Bu takımın adı "Ateş-Güneş Futbol Kulübü ". Ne var ki paşa kendince haklıdır çünkü Ateş-Güneş Futbol Kulübü muhaliflerinin toplandığı mekanlardan biridir ve paşa bu kulubü kapatmak için fırsat kollamaktadır. Bu kulüp daha önce Galatasaray'lı bir idareci olan Yusuf Ziya Öniş ve Atatürk'ün yakın dostlarından ve yaverlerinden Cevad Abbas Bey tarafından kurulmuştur. 4 Temmuz 1937 de 1-1 biten olaylı Galatasaray-Güneş maçından sonra İsmet Paşa her iki kulübü de kapatma tehdidinde bulunur. Burada ki amaç Galatasaray'ı değil Güneşspor'u kapatmaktır dolayısı ile paşa amacına o an için ulaşacak olsaydı Galatasaray gibi güzide bir spor kulubümüzde kurunun yanında yanan yaş misali olacaktı. Neyse, Atatürk'ün hayatta olması böyle bir girişimde bulunmasından caydırmış olmalı kendisini zannedersem. Aynı sene içinde Atatürk ve İnönü'nün arası giderek açılmıştır ve Atatürk İsmet Paşa'yı başbakanlıktan azleder ve en büyük rakibi olan Celal Bayar'ı hükümeti kurmakla görevlendirilir. İşte olanlar bundan sonra olur ve Celal Paşa İsmet İnönü'yü haklı çıkartırcasına Güneşspor'un şampiyon olması için elinden geleni ardına koymaz. O zamanlar İstanbul küme şampiyonlukları puan değil averaj hesaplamasına göre olmaktadır. Bayar sistemi akıllara durgunluk verecek şekilde değiştirir. Atılan golün, yenilen gole bölünmesiyle hesaplanan dahiyane bir averaj sistemi icat eder ve Güneşspor şampiyon olur. Oysa Güneşspor'un 34-8 averajı vardır. Beşiktaş'ın 44-12, Fenerbahçe'nin ise 40-10... Ama atılan gol yenilen gole bölününce Güneş şampiyon olur. Atatürk'ün ölümünden sonra dizginleri eline alan İsmet Paşa'nın ilk icraatlerinden biri Güneşspor'u kapatmak olur.
http://www.aksam.com.tr/2010/02/01/haber...muydu.html rasti rusti |
|||
|
02-02-2010, 01:02 AM
|
|||
|
|||
|
RE: Siyasi rekabet spora yansırsa...
Çok ilginçmiş
acaba neden takmış olabilir Rahmetli milli şefimiz
KARADENİZ OKUSUN
|
|||
|
02-09-2010, 03:16 AM
|
|||
|
|||
|
Güneş Sporun renkleri neymiş merak ettim
Düşünüyorum o halde vurun... |
|||
|
02-09-2010, 08:02 PM
(En son düzenleme: 02-09-2010 08:06 PM bayundur.)
|
|||
|
|||
Alıntı:1930'lu yıllarda Galatasaray'a çok zarar veren bir bölünme. http://www.futboldiliveedebiyati.com/200...gunes.html rasti rusti |
|||
|
« Önceki Konu | Sonraki Konu »
|

Arama
Üye Listesi
Takvim
Yardım