Mesaj Önizleme 

Konuyu Değerlendir
  • 0 Oy - 0 Ortalama
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Dr. Rıza Nur
12-26-2009, 02:54 AM
Dr. Rıza Nur
Arkadaşlar lütfen siyasi görüşünüze göre cümleler kurmayın. Yöneticilik vasfımı kullanarak beğenmediğim cümleleri silerim. (Nerdeyse hiç yapmadığım birşey.)

Sinop'da yaşamaya başladıktan sonra, Sinop hakkında bilgi toplamaya başladım. Daha öncelerden duyduğum Rıza Nur'un Sinoplu olduğunu biliyordum.

Rıza Nur uzun süre Sinop Milletvekilliği yaptığınıda.

Sinop'a gelince Rıza Nur'un çok büyük bir Rum evini satın alıp Sinoplular için Kütüphane yaptırdığını ise Sinop'ta öğrendim.

Detaylı araştırmalara başladım.

Öncelikle İnternette inanılmaz iğrenç ifadeler okudum. Bunları burada vermek istemiyorum. Ama siyasetten ziyade konular olduğunu belirteyim.

Öncelikle Atatürk tarafından Nutuk'da ismi geçen yerde yaklaşık olarak şöyle birşey yazıyor. "Biz Rıza Nur'u milliyetçi bilirdik. Hatta mücadelemize katılarak bize güç vermiştir. Ancak öğrendik ki Arnavutluk bağımsızlık savaşında Arnavutları örgütleyip Kızıştıran kendisiymiş. "

Rıza Nur bu söylemi red etmiyor. Ancak kendisinin arnavutları Osmanlıya karşı değil İttihatçilere karşı örgütlediğini söylüyor...

daha değişik ayrıntılar da var. Şu anda kendi tarih kitabını okuyorum. daha sonra da Turgut Özakmanın yazdığı kitabı okuyacağım.

Sizler neler biliyorsunuz?

KARADENİZ OKUSUN
Bu kullanıcının gönderdiği tüm mesajları bul
Bu mesajı bir cevapta alıntı yap
12-26-2009, 05:39 PM
RE: Dr. Rıza Nur
Dr. Rıza Nur'un İttihat Terakki'den ayrılan ilk mebus olduğunu, daha sonra muhalefete geçerek Ahrar Fırkası ve bilahare Hürriyet-İtilaf Fırkası içinde çalıştığını biliyorum. Zeki ve muhalif bir duruşu olduğunu kabul etmek gerekir. Ancak Arnavut hareketiyle ilgisini bilmiyorum.

İttihatçılar vardı, hilâl bıyıklıydılar..
Sustasına basılmış birer çakıydılar...
12-26-2009, 06:00 PM
Lozan'a katılan ikinci adam. Toplantılar sırasında İnönü ile sık sık tartışıp kavga ediyorlar. Türkiyeye gelir gelmezde lozanın akıttığımız kana karşılık gelmediğini bizzat söylüyor.

Daha önce Ruslar ile Moskova anlaşmasını imzalayan heyetde de görev alıyor.

Milli Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı yapıyor.
Sakarya Muharebeleri sırasında bizzat cephede doktor olarak görev alıyor.

KARADENİZ OKUSUN
02-20-2010, 04:38 PM
Mason imiş.
02-20-2010, 07:26 PM
(02-20-2010 04:38 PM)Esege demiş ki  Mason imiş.

Resmi Mason sitesinde onun Masonluğu hakkında bir belge yok. Oysa o dönemki bütün mason milletvekilleri bu resmi sitede yazılmıştır.

KARADENİZ OKUSUN
02-20-2010, 07:53 PM (En son düzenleme: 02-20-2010 07:54 PM Esege.)
http://www.mason.org.tr/index.php?option...&Itemid=27

Bu bağlantının yalancısıyım.

"Atatürk’ün Cumhuriyetçi kadrosunda görev alanların büyük bölümü Masondur. Bir bakıma yönetim ve devrimlerin gerçekleştirilmesi Masonlara emanet edilmiştir. Fethi Okyar, Rauf Orbay, Refet Bele Paşa, Ali İhsan Sabis Paşa, Meclis Başkanı Kazım Özalp Paşa, Meclis Başkanı Abdülhalik Renda, Başbakan Hasan Saka, İçişleri Bakanları Şükrü Kaya ve Mehmet Cemil Ubaydın, Dışişleri Bakanları Bekir Sami Kunduh ve Tevfik Rüştü Aras, Sağlık Bakanları Rıza Nur,"
02-20-2010, 08:39 PM
Konuyla ilgili detayı İmamoğlu Ailesine sormak lazım. Sinop'un en köklü ailelerinden.

KARADENİZ OKUSUN
04-10-2010, 05:03 AM
Rıza Nur'un sırf M.Kemal' muhalefet olduğundan karalandığını düşünüyorum.Zira Kazım Karabekir'e de benzer şeyler yapıldı..Bu memlekette M.Kemal'e muhalifsen zaten vatan hainisin,artık yıkmamız lazım bu tabuları,sorgulamadan gerçeğe ulaşılmaz..
07-16-2010, 01:55 AM
bir yerde okumuştum ne kadar doğruluğu var bilmiyorum. rıza nur lozan da ismet inönüyle atışırken bir gün ismet inöniye tokat atıyor bi bilgisi olan varmı bu konuyla ilgili ?
08-15-2010, 06:17 PM
Bana hiç te doğruymuş gibi gelmedi, nereden öğrendiniz bunu?

Düşünüyorum o halde vurun...
Mesaj Önizleme 

Foruma Git: