|
İmparatorlukların mezarlığı
|
|
12-19-2009, 10:37 AM
(En son düzenleme: 12-19-2009 10:40 AM bayundur.)
|
|||
|
|||
|
İmparatorlukların mezarlığı
Öncelikle bugün okuduğum bir gazete yazarının haberini paylaşacağım:
Alıntı: Yazara yüzde yüz katılmasamda büyük ölçüde katılıyorum. Afganistan hakikattten tarih boyunca birçok imparatorluğun eline geçtikten veya geçer gibi olduktan sonra batmasının veya gerilemesinin başlıca amillerinden biri olmuştur. Ancak Türk devletlerinin ekserisi için bu geçerli değildir. Bunun sebebi ise Türklerin Afganistan'ı bir sıçrama tahtası olarak görmeleri hasebiyle buraya akılane siyasetlerle müdahale etmesidir. En basitinden 1040 tarihli Dandanakan savaşı sonrasında Selçuklu Devletinin İran'da kurulduğunu biliriz. Aslında devlet Baktarian bölgesi ve Nişabur ele geçirildikten sonra kuruldu. Afganistan bir sonra ki basamak için sıçrama tahtası oldu Selçuklulara. Hem de ne sıçrayış? Anadolu'ya ve Suriye'ye kadar uzanan bir sıçrayış. Afganistan'ın önemini kavrayan diğer bir Türk'te Timur'du şüphesiz. Devletini Belh'te kurdu ve merkezini sonradan Maveraünnehir'e taşıdı. Peki ya Babür. O da devletini Kabil'de kurmuştu. Önce burayı kazandı. Hindistan'a sonradan akın etti ve başşehrini sonradan Agra'ya taşıdı. Görüldüğü gibi kıymetini bilene Afganistan ne fırsatlar sunmakta. Kıymetini bilmeyen devletleri kısa sürede bitirmekte. İşte İskender'in imparatorluğu, Abbasiler, Samaniler, Gazneliler, hatta Sencer'in Selçuklusu, Moğollar, İngilizler ve son oralarak Bolşevik Rusya. Hepsi kısa sürede öğütülme sürecine girdi bu diyarda. rasti rusti |
|||
|
12-25-2009, 09:31 PM
|
|||
|
|||
|
RE: İmparatorlukların mezarlığı
Afganistan hakkındaki saptamalar gayet yerinde olmuş bence. Obama'nın Irak'tan çekilme ancak Afganistan'a asker sevk etme mantığını halen kavrayabilmiş değilim..
İttihatçılar vardı, hilâl bıyıklıydılar.. Sustasına basılmış birer çakıydılar... |
|||
|
12-26-2009, 05:31 PM
|
|||
|
|||
|
RE: İmparatorlukların mezarlığı
Aynı gazete yazarını mevzu ile alakalı olarak devam niteliğinde yakın bir zamanda yayınladığı iki yazıyı sunuyorum.
Alıntı: Alıntı: rasti rusti |
|||
|
« Önceki Konu | Sonraki Konu »
|

Arama
Üye Listesi
Takvim
Yardım