|
Ankara Savaşı (1402)
|
|
07-14-2008, 12:44 AM
|
|||
|
|||
|
RE: Ankara Savaşı (1402)
Sayın Kutup Yıldızı ve Baybars'a öncelikle teşkkürlerimi iletiyorum. Ankara Savaşı ile ilgili bu kadar detaylı yazı okumamıştım. Harold Lamb'ın Timur adlı eserini okumadan önce bir önfikir oluşturdu yazdıklarınız.
Konuyu dağıtmak istemem ama hep aklıma takılmıştır. Timur sıcak iklim hayvanı olan filleri,nasıl soğuk iklimi ve dağlık yeryüzü şekilleri olan Doğu Anadolu'dan geçirebildi? İkbal devrinde sahip olmadığın meziyetlerden dolayı övenler, Güç devrinde sahip olmadığın günahlarla suçlyacaklarından şüphe etme... Biz Türklerin viyana'ya kadar gitmesinin nedeni haçlılara iade-i ziyaretdendir. |
|||
|
07-14-2008, 08:02 AM
|
|||
|
|||
|
kutup yıldızı eline, emeğine sağlık
Yine güzel bir konu ![]() Baybars'a da eklemeler için ayrıca teşekkür ederim. Ülkem, Bayrağım, Onurum... |
|||
|
07-14-2008, 10:20 PM
|
|||
|
|||
|
Rica ederim abi lafımı olur
Aşk derdiyle hoşem el çek ilacımdan tabib! Kılma derman kim, helakim zehri dermanındadır. Fuzûli |
|||
|
07-14-2008, 10:39 PM
|
|||
|
|||
lancelot demiş kiSayın Kutup Yıldızı ve Baybars'a öncelikle teşkkürlerimi iletiyorum. Ankara Savaşı ile ilgili bu kadar detaylı yazı okumamıştım. Harold Lamb'ın Timur adlı eserini okumadan önce bir önfikir oluşturdu yazdıklarınız. Estağfurullah görevimiz efendim. Filler konusuna gelince en basit ihtimalle yazın geçirmiştir
Aşk derdiyle hoşem el çek ilacımdan tabib! Kılma derman kim, helakim zehri dermanındadır. Fuzûli |
|||
|
07-14-2008, 10:53 PM
|
|||
|
|||
lancelot demiş kiSayın Kutup Yıldızı ve Baybars'a öncelikle teşkkürlerimi iletiyorum. Ankara Savaşı ile ilgili bu kadar detaylı yazı okumamıştım. Harold Lamb'ın Timur adlı eserini okumadan önce bir önfikir oluşturdu yazdıklarınız. Öncelikle sayın Kutup Yıldızı'na çok teşekkürler bu yazıyı çevirip burada da yayınladığı için. Yazıda yanlış olabilme ihtimali gördüğüm (bu konu hakkında bildiklerimle karşılaştırdığımda) tek nokta geri çekiliş sırası. Yanılmıyorsam Sırplar Kapıkulları ile birlikte meydanda son kalan Osmanlı kuvvetleriydi. Sayın Lancelot'un sorusuna gelince, bu pekte zor değildir kanımca. Hannibal fillerini alplerden geçirebilmişse Temur'un anadoludan geçirmesi zor olmasa gerek. Asıl önemli olan ordusundaki fil sayısı dağlık arazide ordusunun hareket kabiliyetini kısıtlayacak kadar fazla değildi. Harold Lamb'ın eserini okuduktan sonra size Jean Paul Roux'un Temür adlı eserini de öneririm. Dünyadaki genel kanıya göre Temür, dünyanın gördüğü en büyük komutandır. Ayrıca yenilgisiz tek komutandır. Jarchi'ut Adangkhan |
|||
|
07-14-2008, 11:01 PM
|
|||
|
|||
Alıntı:Ayrıca yenilgisiz tek komutandır.Cengiz, Fatih Sultan Mehmet, Yavuz Sultan Selim, Kanuni Sultan Süleyman, Baybars, Babür, Berke'ye ayıp etmişsin
|||
|
07-15-2008, 01:31 AM
|
|||
|
|||
|
Temur'un ordusu bizzat komuta etmese dahi hiçbir zaman yenilmemiştir, bunun yanında saydığın hükümdarların hepsinin ordusu bizzat komuta etmese de mağlubiyeti yaşamıştır. Hele Yavuz'u yazmanı hiç anlayamadım, Memlüklere 3 kez yenilmedimi. Kanuni, ordusunu viyana önünde lehler süpürmedimi. Berke ilhanlılara yenilmedimi. Baybars ermenistan başkentini kuşattıktan sonra üzerine gelen moğol akınları karşısında Şam'a geri çekilmedimi. Fatih'in geride bıraktığı kuvvetler balkanlarda macarlara, anadoluda karamanoğullarına yenilip alının yerler geri kaybedilmedimi. Yani demek istediğim sadece büyük meydan savaşları değil, ordunun en küçük akınından en büyük meydan savaşına, küçük bir sınır boyunu tutmasından en büyük kale savunmasına kadar tüm muharebeleri. Bu bağlamda Temur'un ordusu bildiğim kadarıyla yenilgisiz tek ordudur.
Jarchi'ut Adangkhan |
|||
|
07-15-2008, 09:12 AM
|
|||
|
|||
|
Timur'da Semerkandda çıkan isyan nedeniyle seferden dönmedimi ?Döndüğünde 5000 askerinin ölüsüyle karşılaşmadımı ? Memlûklere 3 Kez Yenilen Yavuz değil II. Beyaziddir.
|||
|
07-15-2008, 08:09 PM
(En son düzenleme: 11-27-2010 12:48 AM bayundur.)
|
|||
|
|||
|
Timur Belh'te tahta çıkmadan önce Moğollara karşı yenilmiştir. Ancak bu savaşta yenilgiye kayınbiraderi ve üstü olan Emir Hüseyin'in kaprisleri neden olmuştur. Aslında bu tam manasıyla bir yenilgi değil iki tarafın arasında çıkan huzursuzluk yüzünden bir ricattır. Tabii ki bu durumdan Moğollar karlı çıkmış bir nevi bu mücadelenin galibi gibi olmuşlar ancak Emir Hüseyin'i daha sonra bertaraf eden Timur Moğolları bu kez tam manasıyla yenilgiye uğratmıştır.
Yavuz Sultan Selim ise babasına karşı giriştiği mücadele de Kırım Tatarlarının desteği ile Balkanlardan İstanbul'a yürümüş ve Çorlu'da karşısına çıkan babasına karşı ilk başta savaşa tutuşmuş daha sonra ben mesajımı verdim ayrıca ataya kılıç çekilmez diyerekten savaş meydanından çekilmiş maddi manada yenilgiye uğrasada psikolojik manada bu hareketiyle tahtı elde etmiştir. (Bu arada Memlüklülere 3 kez yenilen Yavuz değil babasıdır.) Fatih Sultan Mehmed ise Belgrad muhasarası hariç giriştiği tüm askeri harekatlarda muvaffak olmuştur. Belgrat muhasaranın kaldırılmasının sebebi de Fatih'in bu savaşta ağır bir şekilde yaralanması olmuş ancak Sırpların güçlü önderlerinden ve Osmanlı'ya II.Murad devrinden beri sorun yaşatan Hunyadi Yanoş bu kuşatma neticesi ortaya çıkan veba salgını sonucu ölmüş böylelikle Sırplar en büyük dayanaklarından birisini kaybetmişlerdir. (bu arada her ne kadar Yanoş Sırplarca kahraman olsa da Sırp değil Macar kökenlidir) Kanuni Sultan Süleyman ise I.Viyana Kuşatmasında muvaffak olamamıştır. Bunda da şehri savunan Nicholas Salem'in gayretleri kadar hava muhalefetinin oldukça büyük tesiri olmuştur. Ancak Kanuni ve kurmayları bu olumsuz şartlar altında dahi başarılı bir ricat hareketi yaparak koca orduyu sağ salim geri döndürmeleri takdir edilecek bir başarıdır. Muhammed Zahüreddin Babür ise başlangıçta Semerkand'ı almaya muvaffak olmuş ancak Şeybanilere (Özbekler) karşı yenilgiye uğrayarak Türkistan topraklarından Afgan topraklarına çekilmiş başarıyı başka coğrafyalarda aramıştır. rasti rusti |
|||
|
« Önceki Konu | Sonraki Konu »
|

Arama
Üye Listesi
Takvim
Yardım

Yine güzel bir konu