Mesaj Önizleme 

Konuyu Değerlendir
  • 0 Oy - 0 Ortalama
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Keçi Motifleri ve Türk Tarihinde Yeri
12-05-2009, 01:18 AM
Keçi Motifleri ve Türk Tarihinde Yeri
Kültigin Abidelerinde Tamga olarak Bir keçi resminin varlığını birçoğunuz görmüşsünüzdür.

Türklerin özellikle hayvanlara mana yükleyerek onlardan tamga veya sembol yaptığını biliyoruz. Örneğin kaplumbağa uzun ömrü simgeler vs.

Değerli Hemşerim Prof. Dr. Necati Demir'in "Elik Keçisi Efsanesi ve Beşikdüzü "adlı kitabını okuyorum. Altını çizdiğim yerleri sizlerle paylaşmak istiyorum.

Öncelikle Keçi tamgasının Altaylardan, Orta Avrupa'ya kadar birçok yerde rastlandığını tipoloji olarakda benzerlik sağladığı ve sadece Türklerde manasının bilindiğini belirtiyor.

Daha sonra manayı şöyle açıklıyor:

"
Keçi-Dağ (Elik) Keçisi :
Türk Kültüründe kutsal bir hayvandır.
Yüceliği, erişilmez yerlere erişebilirliği, bağımsızlığı, özgürlüğü kararlılığı asaleti ve cesareti sembolize eder. Tanrının yer yüzünde ki temsilcilerinden olduğuna inanılmaktadır. Türk Kültür tarihinde ayrıca Kağan'a olan bağlılığı da sembolize eder. "

Syf:12 Prof. Dr. Necati Demir'in "Elik Keçisi Efsanesi ve Beşikdüzü "

KARADENİZ OKUSUN
Bu kullanıcının gönderdiği tüm mesajları bul
Bu mesajı bir cevapta alıntı yap
12-30-2009, 01:27 AM
RE: Keçi Motifleri ve Türk Tarihinde Yeri
Yakın bir arkadaşımın konuyla ilgili bir roman projesi vardı ve içinde benim olduğum bir çok proje gibi durmuştu Big Grin.

Hocam, o kitabı nereden edinebiliriz?

Bu arada, Hakkârî yöresinde, Ankara'nın Güdül ilçesinde vs. çeşitli kayaların üzerinde Anadolu'ya girişimizden binlerce yıl öncesinde çizilmiş dağ keçisi figürleri bulunmuştu. Dağ keçisi=Türk formülünü kantılamayı başarabilirsek bu toprakların târihi değişir.

"Silahların yetersizliği, mağlubiyet için bahane değildir." Korgeneral Mataguchi
12-31-2009, 11:41 PM
RE: Keçi Motifleri ve Türk Tarihinde Yeri
Kitabın üzerinde isteme telefonu ve adresi vardı. Adres Beşikdüzü belediyeside isteme telefonu kitapta kaldı. Bende şu anda görev icabı şehir dışındayım. Sinop'a geçer geçmez hatırlatırsan telefonu verebilirim.

KARADENİZ OKUSUN
Mesaj Önizleme 

Foruma Git: