Mesaj Önizleme 

Konuyu Değerlendir
  • 0 Oy - 0 Ortalama
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Eski Türklerde Bir Yasa.
07-08-2008, 11:00 PM
Eski Türklerde Bir Yasa.
Bahaeddin Ögel'in Türk Kültür Tarihine giriş kitabından. Bana ilginç gelen bir yeri sizinlede paylaşayım dedim.

Çok eski Türklerde çocuk eğitiminden tamamen Baba sorumlu tutulurmuş. Öyle ki Toplum içinde hal davranış ve töre ile ilgili yapılan suçlada suçlu kadar babasıda suçlu görülürmüş.

Örneğin:

Hırsızlık yapmanın cezası başın kesilmesidir. Bir oğlun hırsızlık yapmasından dolayı babanın çocuğu iyi yetiştirilmediğinden cezası ise bu kesik başın babanın boynuna halat ile asılarak ölene kadar oğlunun kesik başı ile dolaşmasıymış..

KARADENİZ OKUSUN
Bu kullanıcının gönderdiği tüm mesajları bul
Bu mesajı bir cevapta alıntı yap
07-09-2008, 12:27 AM
RE: Eski Türklerde Bir Yasa.
Çok sert bir uygulama , fazla sert (:

Ama işi baştan sıkı tutmak istemişler belli , öyle aman aman hırsızlık olayları da olmamıştır sanırım , ki böyle büyük bir ceza , aman aman Allah korusun .

Paylaşım için teşekkürler .
07-09-2008, 12:29 AM (En son düzenleme: 07-09-2008 12:30 AM saltanat.)
Paylaşım için teşekkürler, koyu bir ataerkil yapının varlığından söz edebilirmiyiz?
veya başka birşeyle açıklanabilir mi?
07-09-2008, 12:33 AM
Ataerkillikle belirli bir kısmı açıklanabilinir tabi.

Ama uygulamanın sertliği çaydırıcılık ve çocuk yetiştirme hususunda hassasyet ile ilgili galiba.

KARADENİZ OKUSUN
08-09-2008, 02:03 PM
Bahaeddin Ögel'in gosterdigi herhangi bir kaynak var mi acaba?Ben daha once duymamistim boyle bir yasanin oldugunu..
08-10-2008, 12:06 AM
Bahaeddin Ögel'i biliyor musunuz?
Eski Türk Tarihi fiş metodu ile ilk inceleyen insan. Dil Tarih de Profluk yapmış biri. Hatta Türk olup İslamiyet Öncesi Türk Tarihi hakkında en iyi hoca olarak gösteriliyor.

KARADENİZ OKUSUN
08-10-2008, 01:44 AM
Abi fiş metodu dediğin nedir?
08-10-2008, 02:11 AM
Alıntı:Bahaeddin Ögel'i biliyor musunuz?
Eski Türk Tarihi fiş metodu ile ilk inceleyen insan. Dil Tarih de Profluk yapmış biri. Hatta Türk olup İslamiyet Öncesi Türk Tarihi hakkında en iyi hoca olarak gösteriliyor.

Bahaeddin Ögel'in calismalarinda surekli 1. elden kaynaklara indigini ve surekli bu kaynaklara dayanarak calistigini biliyorum,benim merak ettigim gosterdigi kaynaklar?

Esas aklima takilan ise National Cheng-chi Üniversitesi'de bir ara misafir ogretim gorevlisi olarak bulunmus olan Bahaeddin Ögel'in bu dediginiz yasayi Cin kaynaklarina dayandirip dayandirmadigidir..

Sizin de bildiginiz gibi kendisi bu universitede bulundugu zamanlarda Cin Kutuphanelerinde arastirma yapma imkani bulmustu..
Dediginiz makaleye rastlamadigim icin gosterdigi kaynaklari merak ettim,o yuzden sormustum..
08-10-2008, 11:46 PM
Hmm pardon ben yanlış anladım ben yasayı daha doğrusu Kültür TArihine Giriş adlı 9 ciltlik eserinde hoşuma giden yerlerin altını çizdim. bunlardan konu başlığı olabilecekleri buraya taşıyorum.

KARADENİZ OKUSUN
11-14-2008, 01:14 AM
Anroozha demiş kiBahaeddin Ögel'in gosterdigi herhangi bir kaynak var mi acaba?Ben daha once duymamistim boyle bir yasanin oldugunu..

ben duymuştum,ilkokuldaki sosyal bilgiler öğretmeni bahsetmişti

"Buhara Semerkand Der Ağlarım,
Nerede? Nerede Benim Ural,Altay Dağlarım"
Mesaj Önizleme