Konu Kilitli 

Konuyu Değerlendir
  • 0 Oy - 0 Ortalama
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ziya Gökalp'in Dini Türkçülüğü
06-30-2009, 03:40 PM
RE: Ziya Gökalp'in Dini Türkçülüğü
İslamiyet'i Türkler korumuştur efendim..
Türk ezansız değil, belki de ezan Türksüz olmaz..
Hepimiz İslamiyet dininin mensubuyuz ve bununla tabiki de iftihar ediyoruz.
Ancak İslamiyet zannedilen din çoğu Türk müslüman tarafından salt Arap dili ve kültürü ile yaşandığı için Türk'ün büyük ülküsü Turan'ı, İslam mefkuresiyle birleştirmek konusunda tereddütlerim yok değil..

Yabancı hakimiyetler altında kırılan, sürülen milyonlarca soydaşımızın bulunması bize vazifemizin büyüklüğünü ve şerefini hatırlatsın.
Bu kullanıcının gönderdiği tüm mesajları bul
06-30-2009, 03:57 PM (En son düzenleme: 06-30-2009 04:07 PM erhan55.)
Öyle fanatiklik oluşmuş ki,muhteremeler yaşasaydı kendilerini tanımazlardı.
Hayat insanları,bazen öyle sınırlara getirir ki yaptıklarıyla kahraman veya hain ilan edilirler.
Kurtuluş savaşı başarısız olsaydı Heralde M.Kemal adı Dr. Nazım kadar anılmazdı.
Birilerini salt kahraman veya hain görmek en kestirme yoldur.
Sadece bilmek degil görmek istenlere yakışır.
Futbol takımı gibi kişi tutmanında pek bir anlamı yoktur.
Osmanlıdaki Türkçülük olayına değinmek istiyorum.
Osmanlı hepimizin bildiği gibi 3 büyük aşiretten kurulmuştur.
Bir aşiretinde birinin Hristiyan olduğu açıktır(Kösemihal,Mihalilogulları)
Tarikat unsurununda kuruluşta etkinliği çok nettir.
Ve kurucu unsurunda Türkmenler yani(konar-göcerler) olduğuda nettir.
Ve bir Beylik olarak isimlendirilir.
Dahasıda kurulan bölgenin Bizans sınırında olması sebebiyle Bizanslılarla ticari ve Kültürel ilişkilerin olduğuda çok nettir.
Bursa çok önemli bir ticaret şehridir.
Daha pek çok parametrenin birleşmesiyle büyüyen birliğin,merkeziyetçiliğe geçmesiyle
Türkmenlerden kaynaklanan sıkıntılara düşmesi kaçınılmaz bir sorun oluşturmuştur.
Düşünürseniz Devletin büyümesi Feth veya ticaretle olur.
Vergi ise Osmanlının en önemli gelir kaynağıdır.
Şimdi sorarım?
yeri yurdu olmadan gezen birinden nasıl vergi alırsın.
Osmanlıda bu sorunu onları merkeze çekerek halletmeye çalışmıştır.
Ta Timur yenilgisine kadar bu sürüp gitmiştir.
Ama Osmanlının 2.kuruluşu diye geçer Fetret devri önemli gelişmelere gebe olmuştur.
Yenilgiden sonra parçalanmaya başlayan beyliği tekrar yerinde tutmak amacıyla,Türkleşmeye önem verilmiştir.
Hatta ilk defa Osmanlının soyu sorulmuş ve Aşıkpaşalarca Kayı boyuna baglanmış.devlette Türkçe yazışmalar başlamıştır.
Bu durum 2.murat zamanında doruktadır.
Fatihten sonraysa,artık parçalanma sorununa çözüm getirildiğinden eski uygulamalar bir kenara atılmıştır.
Yavuz dönemi sadece devletin savunma reflexi olarak degerlendirilir.
Bunlar tarihi tespitler,
Şimdi bazıları çıkıpta vay Osmanlı Türklere şöyle dedi demeleri çok komiktir.
Bir Emperyal güç öncelikle ırkına degil bekasına bakar ve politikasını şekillendirir.
Günün degerleriyle geçmişi yargılamak sadece cahillerin işidir.
Her devrin kendine has degerleri ve kahramanları vardır.
O zamanın Cihan devleti ,şimdinin İMFten gelecek paraya ihtiyaç duyacak düzeydedir diyede dövünmeye gerek yoktur.
Tarihte sonsuz devletler olmadığı gibi,her devlet mutlaka dogar büyür ölür.
06-30-2009, 03:58 PM
enver paşa demiş kiTÜRK EZANSIZ OLMAZ

E yani Müslüman olmayan Türkler Türk değil mi? Gagavuzları, Karaimleri, Hazarları ve daha çoğunu Türkten saymayalım mı? Smile

Düşünüyorum o halde vurun...
06-30-2009, 04:32 PM
Oğuz Kağan demiş kiİslamiyet'i Türkler korumuştur efendim..
Türk ezansız değil, belki de ezan Türksüz olmaz..
Hepimiz İslamiyet dininin mensubuyuz ve bununla tabiki de iftihar ediyoruz.
Ancak İslamiyet zannedilen din çoğu Türk müslüman tarafından salt Arap dili ve kültürü ile yaşandığı için Türk'ün büyük ülküsü Turan'ı, İslam mefkuresiyle birleştirmek konusunda tereddütlerim yok değil..
Ne demek ezan türksüz olmaz.Ezan her an ve her daim olacaktır.Ezanı simge olarak kabul gören İslam ise yeryüzündeki son ilahi dindir ve kıyamete kadar yaşayacaktır.Her müslüman kavmiyetine bakılmaksızın herşeyinin önünde dini hizmeti ön plana almıştır alması gerekmektedir..Osmanlı devleti ve diğer birçok türk devletleri bu cihette bir İslami anlayışı benimsemişlerdir.

Seni düşüncenle hereket edersek araplar olamasaydı belkide İslam olmayacaktı.Bu anlayışla emeviler döneminde İslam ırkçı Arap zihniyetinin etkisinde kalmış araplar İslamın zuhurunu kendi kavmiyetlerindeki bir hikmet olarak gördükleri için kendi kavminden olmayanlara köle muamelesi yapmıştır.
İslamın cahiliye devrindeki adetleri İslamı böyle bir cehalete saplatanlardan kurtaran Türk milleti 21.asrın ışığında böyle bir karanlığa sağlanacak ve türksüz ezan olmaz gibi boyunu ve haddini aşan bir kelam edecek.Bence çok talihsiz bir durum.

Türkiye'de bazı çevrelerce bir arap hayranlığı var.Bu beni bazen çileden çıakrtıyor.Mislaen Filistindeki müslüman kardeşelerimiz katledilince insanlar sokakalra çıktığı zaman hoşgörüyle karşılanıyor.Ama aynı tepkiyi doğu türkistandaki müslüman ve türk kardşelerimiz için gösteren insanlar faşizmle ve başka başka şeylerle itham ediliyor.Bunu anlamakta güçlük çekiyorum..
Ancak böyle yanlış zihniyet olduğu için Türk_İslam Ülküsü gibi bir yol belirlenmiş ve İslam'ın önüne Türklük İsam adı altında Arap kültürünün etkisinde kalınmaması için ortaya konulmuştur

Mehmet Akif Asım'ın nesli cepheden dönmediği için Türkiye'den gitti!

Galip Erdem
06-30-2009, 04:36 PM
erkut demiş ki
enver paşa demiş kiTÜRK EZANSIZ OLMAZ

E yani Müslüman olmayan Türkler Türk değil mi? Gagavuzları, Karaimleri, Hazarları ve daha çoğunu Türkten saymayalım mı? Smile

Onlar ister Türk olsun ister başka milletten neticede bizin din anlayışımızda KAFİR değiller mi?
Kuran_ı kerim bize kafirlerle değil müminlerle kardeş olmamızı öneriyor.

Galip Erdem
06-30-2009, 04:49 PM
Demek istediğim şudur Enver Paşa:

İslamiyet'i gayr-ı müslimlere karşı koruyan ve savunan Türklerden başka kim olmuştur?
Bizde dinini ve vatanını satan hükümdar çıkmamıştır ama Araplar para için her şeyi yapmıştır. Bunu sadece Arap yöneticilerine de yüklemek, halkının böyle düşünmemesini savunmak Arap=Müslüman=Kutsal Kavim anlayışının tezahürüdür. Ayrıca Emeviler müslümanlığın içine etmiştir o zamanlar benim söylediğimi onlarla karıştırman beni şaşırttı ve üzdü.

Söyleyeceklerim genel olarak; müslümanlığı kabul etmiş her kavim İslam'a aykırı olmamak şartıyla kültür ve uygarlığını, örfünü-adetini korumayı ve yaşatmayı kendine vazife bilmelidir. Sadece Türkler için demiyorum. İslamiyet'e inandığı için Arap gibi giyinmek, Arap gibi konuşmak sadece aslını inkâr etmektir ve ihanetle eşdeğerdir.
Ayrıca son paragrafınıza katılıyorum. Fakat dünyadaki Türkler sadece İslam'a inanıyor gibi bir durumda ortada yokken şu durumda Türk-İslam ülküsü 0 sonuç verir.

Yabancı hakimiyetler altında kırılan, sürülen milyonlarca soydaşımızın bulunması bize vazifemizin büyüklüğünü ve şerefini hatırlatsın.
06-30-2009, 04:58 PM
Oğuz Kağan demiş kiDemek istediğim şudur Enver Paşa:

İslamiyet'i gayr-ı müslimlere karşı koruyan ve savunan Türklerden başka kim olmuştur?
Bizde dinini ve vatanını satan hükümdar çıkmamıştır ama Araplar para için her şeyi yapmıştır. Bunu sadece Arap yöneticilerine de yüklemek, halkının böyle düşünmemesini savunmak Arap=Müslüman=Kutsal Kavim anlayışının tezahürüdür. Ayrıca Emeviler müslümanlığın içine etmiştir o zamanlar benim söylediğimi onlarla karıştırman beni şaşırttı ve üzdü.

Söyleyeceklerim genel olarak; müslümanlığı kabul etmiş her kavim İslam'a aykırı olmamak şartıyla kültür ve uygarlığını, örfünü-adetini korumayı ve yaşatmayı kendine vazife bilmelidir. Sadece Türkler için demiyorum. İslamiyet'e inandığı için Arap gibi giyinmek, Arap gibi konuşmak sadece aslını inkâr etmektir ve ihanetle eşdeğerdir.
Ayrıca son paragrafınıza katılıyorum. Fakat dünyadaki Türkler sadece İslam'a inanıyor gibi bir durumda ortada yokken şu durumda Türk-İslam ülküsü 0 sonuç verir.

Bu eleştirilerinizden katılmadığım hiçbir nokta yok yalnız bunun ifade ediliş tarzı yanlıştır.
Türkler İSLAMİYETE HİZMET ETMİŞTİR.
Biz millet olarak her daim ve her an İslama hürtmetle bakmışızdır bu yüzdendirki Yavuz Sultan Selim hakimül Haremeyn dememiştir Hadimül haremeyn demiştir.
EZAN TÜRKSÜZ OLMAZ gibi bir ifade istemesekte hürtmetsizlik olurki bu bize yakışmaz.

Türk _İslam ülküsüne gelince olmayacak diye birşey yoktur oluru zihinlere ve kaplere yerleştirince hiçbirşey 0 değildir.

Galip Erdem
06-30-2009, 05:06 PM
enver paşa demiş kiOnlar ister Türk olsun ister başka milletten neticede bizin din anlayışımızda KAFİR değiller mi?
İnsanları kâfir damgasıyla damgalama hakkını kendinde nereden görüyorsun sevgili kardeşim.. Fetva makamı mısın sen?
Belki ben hıristiyanım, belki museviyim, belki de ateistim. Burası din forumu değil tarih BİLİMİNİN tartışıldığı bir forum.
Kendine aldığın takma ada ve imza olarak kullandığın cümleye yeniden bir göz at, hatta istersen yeniden gözden geçir istersen..

İttihatçılar vardı, hilâl bıyıklıydılar..
Sustasına basılmış birer çakıydılar...
06-30-2009, 05:21 PM
Ayrıca kâfir Allah'a inanmayan demek değil mi? Hıristiyan, musevi kâfir sayılamaz..

06-30-2009, 06:23 PM
İttihatçı demiş ki
enver paşa demiş kiOnlar ister Türk olsun ister başka milletten neticede bizin din anlayışımızda KAFİR değiller mi?
İnsanları kâfir damgasıyla damgalama hakkını kendinde nereden görüyorsun sevgili kardeşim.. Fetva makamı mısın sen?
Belki ben hıristiyanım, belki museviyim, belki de ateistim. Burası din forumu değil tarih BİLİMİNİN tartışıldığı bir forum.
Kendine aldığın takma ada ve imza olarak kullandığın cümleye yeniden bir göz at, hatta istersen yeniden gözden geçir istersen..

Hayır bunda tepki duyulacka bir nokta yok.
Hristiyan inancına göre bende kafirim ama benim inancıma görede hristiyanlar ve museviler kafirdir.Ayrıca buranın tarih forumu olması laf arasında sırf mevzuunun bu noktalara geldiği için benim bu görüşü belirtmeme engel değildir.Benim düşünceme göre bir kafirle ideal birliği yanlıştır ancak kendini kandırmaktır.

"Ey iman edenler! Müminleri bırakıp da kâfirleri dost edinmeyin; (bunu yaparak) Allah'a, aleyhinizde apaçık bir delil mi vermek istiyorsunuz?(NİSA 144)"
yorumsuz

Galip Erdem
Konu Kilitli 

Foruma Git: