|
Ziya Gökalp'in Dini Türkçülüğü
|
|
04-21-2009, 09:16 AM
|
|||
|
|||
RE: Ziya Gökalp'in Dini Türkçülüğü
enver paşa demiş kiKhorasan kendini Hz.Mevlana'nın torunu olmakla tanıttığın halde onun hoşgörü anlayışın sende vücut bulmamış İğneleyici mesajlar atmayalım arkadaşım. Aşk derdiyle hoşem el çek ilacımdan tabib! Kılma derman kim, helakim zehri dermanındadır. Fuzûli |
|||
|
04-23-2009, 04:09 PM
|
|||
|
|||
|
"Enver Paşa!... Hoşgörü deyince ne anlıyorsun! Hoşgörünün de bir sınırı olmalı.. Sen burada çıkıp yalan yanlış ifadeler kullanıyosun ve ben bunları hoş mu göreyim! Asla! Bilmeden! Okumadan! Saçma sapan fikirlerini beyan ediyorsun.. Ben bunları hoşgöremem.. Hz. Mevlana'nın soyundan geliyorum evet, doğru.. Ancak bu benim sana her hususta hoşgörüyle yaklaşacağım anlamına gelmez.. Lütfen biraz daha dikkatli olunuz ve artık Gökalp hakkında daha fazla konuşmayınız.. Lütfen!
Düşümde gördüm seni ağlamaklıydı gözlerin, Gülümseyerek söylesen de yalandı sözlerin... |
|||
|
04-23-2009, 05:39 PM
|
|||
|
|||
|
Başlık bence çok enteresan! "Dini Türkçülük" böyle birşeyi ilk kez duyuyorum. Nedir, ne anlama gelir?
TF'den Akıncı |
|||
|
04-24-2009, 01:56 PM
|
|||
|
|||
Dengizik demiş kiBaşlık bence çok enteresan! "Dini Türkçülük" böyle birşeyi ilk kez duyuyorum. Nedir, ne anlama gelir? Gökalp Dini Türkçülüğü kısaca "din kitaplarının ve hutbelerde vaazların Türkçe olması demektir" diyerek açıklamıştır Metnin tamamını okumanızı öneriyorum.. Düşümde gördüm seni ağlamaklıydı gözlerin, Gülümseyerek söylesen de yalandı sözlerin... |
|||
|
04-25-2009, 11:47 AM
|
|||
|
|||
Dengizik demiş kiBaşlık bence çok enteresan! "Dini Türkçülük" böyle birşeyi ilk kez duyuyorum. Nedir, ne anlama gelir?Gökalp'ın Vatan adlı şiirinden bir kıt'a "dinî Türkçülüğün" ne olduğunu gâyet güzel açıklıyor. "Bir ülke ki cami'inde Türkçe ezan okunur, Köylü anlar mânâsını namazdaki duânın... Bir ülke ki mektebinde Türkçe Kur'ân okunur, Küçük, büyük herkes bilir buyruğunu Hudâ'nın... Ey Türk oğlu, işte senin orasıdır vatanın!" "Silahların yetersizliği, mağlubiyet için bahane değildir." Korgeneral Mataguchi |
|||
|
04-25-2009, 03:11 PM
|
|||
|
|||
Köktürk demiş kiDengizik demiş kiBaşlık bence çok enteresan! "Dini Türkçülük" böyle birşeyi ilk kez duyuyorum. Nedir, ne anlama gelir?Gökalp'ın Vatan adlı şiirinden bir kıt'a "dinî Türkçülüğün" ne olduğunu gâyet güzel açıklıyor. Ziya Gökalp ezanın Türkçe okunmasını istemiş olabilir. Neden istediğini de manasını anlayabilsin insanımız diye dile getirmiş yukarıda ki şiirde. Ancak ezan evrenseldir. Nam-ı Muhammed'iyi kainata haykırdığı için ortak bir dilde dile getirilir. Tabii ki insanların manasını bilmesi de gerektir. Dua ise Arapça okunabildiği gibi gerektiğinde (çoğunlukla) kendi dilimizde yaptığımız bir müracattır. Arapça okunması müracatı daha iyi ifade edebileceğinden ve derinlik katacağından (buna insanın aklı ve ruhu ile kattığı derinlik diyebiliriz.) daha efdaldir ancak Türkçe okunmasında da bir beis yoktur. rasti rusti |
|||
|
04-25-2009, 08:24 PM
|
|||
|
|||
|
Duanın Arapça okunmasının müracaatı nasıl daha iyi ifade edebildiğini anlamış değilim. Müracaatın dilinin Yaradana yahut neye inanılıyorsa ona yönelme bakımından önemli olduğunu zannetmiyorum.
Ezanın evrenselliği konusuna ben de katılırım. Ancak bu konuda bu forumda kesin fetva verilmesini doğru bulmadığımı önemle belirtmek isterim. İslam dininin doğduğu toprakların diliyle ezan okunmasının dinsel bir zorunluluk olduğu konusunda müteredditim. Bu hususta Din İşleri Yüksek Kuruluna başvurmak belki en uygun yol olabilir. Ezan-ı Şerif'in Arapça okunması bana dinsel bir gereklilikten çok sosyal bir devamlılık gibi geliyor... Saygılar... İttihatçılar vardı, hilâl bıyıklıydılar.. Sustasına basılmış birer çakıydılar... |
|||
|
04-25-2009, 09:36 PM
|
|||
|
|||
|
Konu ezan değil arkadaşlar lütfen konuyu dağıtmayalım.
Aşk derdiyle hoşem el çek ilacımdan tabib! Kılma derman kim, helakim zehri dermanındadır. Fuzûli |
|||
|
04-26-2009, 11:16 AM
|
|||
|
|||
|
Kur'an Arapça inmiştir. İnsanların Türkçe veya Arapça ibadet etmeleri bizi ilgilendirmez. İsteyen istediği dilde ibadet edebilir. Ancak Arapça ibadet edenlerin kendi dilindeki manasını bilmesi, kendi dilinde ibadet edenin de Arapça olanını bilmesi gereklidir diye düşünüyorum. Çünkü Kur'an'ı Kerim deki her ayet çok şekilde tefsir edilebiliyor ve tercüme edilen ayetler o tefsirlerin tam manasını karşılamıyor. Zamanında da olduğu gibi peygamerimize büyücü demişlerdir çünkü kimse Kuran' daki ayetler gibisini yazamamıştır. Asıl olarak Kuran' ın arapça metinleri özbe öz yüce Allah' ın kelamıdır. Kısaca tefsir okuduktan sonra okunan dilin önemli olduğunu pek sanmıyorm.
Negü der eşitgil Tunga Alp Erig Bilip sözlemiş kör bu öt sav erig Et ol bu kişi kangü artar yıdır Ânı ked küdezgü ay kıldı kader |
|||
|
06-27-2009, 03:25 PM
(En son düzenleme: 06-27-2009 03:25 PM Oğuz Kağan.)
|
|||
|
|||
|
Osmanlının milli kimlikten uzaklaştığı açıktır enver pasa. Neyi savunuyorsunuz anlamadım?
Etrâk-ı bî idrâk, yani aptal Türk, idraksiz Türk diyenler Osmanlı değil miydi? Bakilerin kasidelerinde, Kanuni'ye yazdığı mersiyede yine küfretmiyor muydu Türklüğe? Osmanlı'yı asla reddedemeyiz. Onlar bizim atalarımızdı. Fakat bu gerçekleri de gözardı edemeyiz. Ayrıca Necip Fazıl'ın Atatürk'e ve devrimlerine son derece karşı, Kürtçü-Şeriatçı olduğunu da eserlerinden ve söylemlerinden biliyoruz. Yabancı hakimiyetler altında kırılan, sürülen milyonlarca soydaşımızın bulunması bize vazifemizin büyüklüğünü ve şerefini hatırlatsın. |
|||
|
« Önceki Konu | Sonraki Konu »
|

Arama
Üye Listesi
Takvim
Yardım