Mesaj Önizleme 

Konuyu Değerlendir
  • 0 Oy - 0 Ortalama
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ilıpınar Höyüğü
03-27-2009, 02:24 AM
Ilıpınar Höyüğü
Hafta sonları Bursa çevresine yaptığımız geleneksel gezilerimizde bir kez daha İznik’teydik.Bu kez Anadolu’nun en önemli ve en eski yerleşim yerlerinden biri olan Ilıpınar höyüğünü ziyaret ettik.İznik müzesinde kazılarda çıkarılan buluntuları inceledik.

Müze görevlilerinden öğrendiğimize göre Ilıpınar Höyüğü,iyi derecede korunmuş olması ve tarihinin eskiliği ile Türkiye prehistoryasının en önemli yerleşim yerlerinden bir olarak kabul edilmekteymiş.

Burada iyi korunmuş buluntuların açığa çıkarılması,kuzeybatı Anadolu’nun prehistorik yaşamına dair bol bilgi edinilmesine olanak sağlamış.Böylece M.Ö 6000 ile 3000 arasındaki dönemin tarihi ile ilgili daha fazla veri toplanması mümkün olmuş.Ilıpınar’ın malzeme kültürü,bazı özellikleri ile Balkan Neolitik kültürlerine önemli benzerlikler göstermekteymiş.

Bursa’nın Orhangazi ilçesi yakınında,İznik Gölü’nün batısında yer alan bu tarihi çiftçi köyünde yaşamış olanların bıraktıkları kalıntılar 1987 yılından bu beri sistemli kazılarla sürdürülmekte.

Çocukları en çok etkileyen görüntü,Tunç dönemine ait dev çömlekler içinde yer alan insan iskeletleri oldu.Bu mezar-çömleklerde binlerce yıldır yatmakta olanların ve o yıllara ait bir köy evi maketinin önünden bir türlü ayrılamadılar.Yazının icadından binlerce yıl önce yaşayan bu kültürün hemen yanıbaşımızda olması hepimizi çok etkiledi.

Tarımla uğraşan,hayvan besleyen ve oldukça erken yaşlarda ölen bu insanların kullandıkları olta iğneleri,kemikten kaşıklar, kap kacakları,yaşadıkları evleri,höyük ve katmanları hakkında daha detaylı bilgileri... alttaki linkten inceleyebilirsiniz:

http://www.tayproject.org/TAYages.fm$...ut=web#top

Adaleti besleyen düzen değildir;düzeni ortaya koyan,gün ışığına çıkaran adalettir... Albert Camus
Bu kullanıcının gönderdiği tüm mesajları bul
Bu mesajı bir cevapta alıntı yap
03-31-2009, 01:10 AM (En son düzenleme: 04-01-2009 12:23 AM nina.)
RE: Ilıpınar Höyüğü
İznik Müzesi'ndeki Ilıpınar Höyüğü kazıları bölümünde çektiğimiz resimler:

[Resim: dsc03210n.jpg]

[Resim: dsc03211m.jpg]

[Resim: dsc03214o.jpg]

[Resim: dsc03206u.jpg]

[Resim: dsc03207w.jpg]

[Resim: dsc03208x.jpg]

[Resim: dsc03209eac.jpg]

[Resim: dsc03199m.jpg]
Ilıpınar Höyüğü'nün haritadaki konumu

Adaleti besleyen düzen değildir;düzeni ortaya koyan,gün ışığına çıkaran adalettir... Albert Camus
03-31-2009, 09:14 PM (En son düzenleme: 03-31-2009 09:15 PM bayundur.)
Bende geçen haftaiçinde Balıkesir'in turistik bir ilçesi olan Erdek'teydim. Bize Bandırma'd arkeloji müzesi var gidip, gezebilirsiniz dediler. Kalktık, gittik ancak müzede ilgili kimseyi bulamadık. Üstelik saatte 10.00 civarıydı. Yani meai saati. Sadece müzenin bahçesinde sergilenen bazı tarihi lahit, mezar taşları (bu arada Osmanlı döneminden de kalma mezar taşları vardı. Arkeolojik olarak ilgisini kavrayamadım). Zannedersem Roma döneminden kalma bir hamam kalıntısı vardı. Bizlere yeterli ilgiyi gösteren müze yetkililerine sevgilerimi gönderiyorumSadSad

rasti rusti
03-31-2009, 10:41 PM
bayundur demiş kiBende geçen haftaiçinde Balıkesir'in turistik bir ilçesi olan Erdek'teydim. Bize Bandırma'd arkeloji müzesi var gidip, gezebilirsiniz dediler. Kalktık, gittik ancak müzede ilgili kimseyi bulamadık. Üstelik saatte 10.00 civarıydı. Yani meai saati. Sadece müzenin bahçesinde sergilenen bazı tarihi lahit, mezar taşları (bu arada Osmanlı döneminden de kalma mezar taşları vardı. Arkeolojik olarak ilgisini kavrayamadım). Zannedersem Roma döneminden kalma bir hamam kalıntısı vardı. Bizlere yeterli ilgiyi gösteren müze yetkililerine sevgilerimi gönderiyorumSadSad

Maalesef müzelerimizin çoğunun durumu içler acısı...Personelin bilgi seviyesi ve yeterliliği,ilgisi,tanıtım ve broşürler, sergileme ve sunumdaki tekdüzelik,aydınlatma,ısı,koruma gibi en temel özellikler arzu edildiği gibi değil...

Ayrıca yabancısı olarak bir şehirde bulunduğumda ilk başvurduğum birim daima turizm tanıtma bürolarıdır ve şimdiye dek hiçbirini halka hizmet verirken ya da açık olarak bulamadımSad

04-01-2009, 04:06 PM
nina demiş kiAyrıca yabancısı olarak bir şehirde bulunduğumda ilk başvurduğum birim daima turizm tanıtma bürolarıdır ve şimdiye dek hiçbirini halka hizmet verirken ya da açık olarak bulamadımSad

1997-99 seneleri arasında yaklaşık bir buçuk seneden fazla Kastamonu'nun denize kıyısı olan bir ilçesi olan İnebolu'da kalmıştım. Ne yazık ki bu süre zarfında kentin merkezine yakın bir yerde bulunan turizm bürosunu bir kere dahi olsun açık olarak görmedim. Ülkemizde Turizm bakanlığının ne denli özverili çalıştığının bir göstergesi olsa gerek bu durum.

rasti rusti
Mesaj Önizleme 

Foruma Git: