|
Romalılarda Ordugah
|
|
03-01-2009, 06:31 PM
|
|||
|
|||
|
Romalılarda Ordugah
Romalı ünlü tarihçi Titus Livius,Konsül Paulus Emilianus'un komuta ettiği ordunun nasıl ordugah kurduğunu şöyle anlatır:
"Ordugah kurmak,küçük bir şehir kurmaya benzemesine rağmen,Romalıların pek de vaktini alan bir iş değildir.Gerçekten de Romalı askerler,bu işe çok yatkındı.Bir ordugah kurmak,onların dört ya da beş saatini alırdı.Anlatacağım şu olay size Romalı komutanların ordugahlarına ne kadar önem verdiklerini gösterecektir: Konsül Paulus Emilianus'un askerleri bütün güçleriyle bir ordugah kurmak için çalıştıkları sırada,genç bir subay nefes nefese konsülün yanına gelir.Uzaktan gelen bu subay,komutana önemli bir haber getirmiştir.Düşman, kendini savunamayacak durumdadır.Eğer hemen saldırılırsa,kolay bir zafer kazanılması kesindir.Ama düşmanın bu kötü durumundan yararlanabilmek için de hemen harekete geçmek gerekmektedir. Genç subayın getirdiği haber ordugaha yayılınca,subaylar işi tatil etmek ve askerlerini savaşa hazırlamak için konsülün emir vermesini beklerler.Amam konsül beklenen emri vermez.Bütün yüksek rütbeli subaylar onun etrafını alarak,böyle bulunmaz bir fırsatın elden kaçmaması için onu uyarırlar.Emilianus,subaylarının bu sözleri karşısında yüksek bir kürsüye(Tribuna) çıkarak sonraları çok daha büyük ün kazanan şu konuşmayı yapar: -Mairos vestri (Sizin atalarınız),ordugahı hiçbir eksiği kalmayıncaya kadar hazırlar;sonra savaşa girişirlerdi.Çünkü savaşta geri çekilmeleri gerekirse, sığınabilecekleri biricik yerin ordugahları olduğunu bilirlerdi.Çadırlarının etrafını düşmanın aşamayacağı engellerle çevirirler ve savaşa giderken ordugahlarında kuvvetli bir savunma birliği bırakırlardı. Ordugahı düşman tarafından yıkılan bir konsül,savaşı kazansa bile yenilgiye uğramış sayılırdı.Ordugah,yenenlerin kalesi,yenilenlerin sığınağıydı.Kaç ordu,çarpışmanın başında yenileceğini anlayınca ordugaha sığınmış,sonra elverişli bir durum bulunca,düşman üzerine saldırmış ve savaşı kazanmıştır. Ordugah,ikinci bir vatan ve her Romalı asker için çadırı,kendi evi,kendi yuvasıdır! Ve o gün konsülün bu konuşmasından sonra Roma Ordusu çadırlarını kurmak,ordugahını tamamlamak için kolay bir zafer kazanmaktan vazgeçti.İşte Romalıların ordugahlarına ne kadar önem verdiklerini,bu tarihi örnekten anlayabilirsiniz." Bir Roma ordugahının kurulup kaldırılması işinin zor olduğu düşünülebilir.Ama askerlik hayatını düzenleyen,sert bir disiplinin uygulandığı Roma ordularında bu iş bir problem olmaktan çıkmıştı.Ordugah her zaman belirli bir biçimde yapıldığı için,bütün askerler hiçbir karışıklık yaratmadan ve subayların kendilerini yönetmesini beklemeden,çadırlarını kurmaya koyulurlardı.Çadırların kurulması işinin sona ermesiyle de öbür işlere girişirlerdi.Onlar bu işe o kadar alışkındılar ki,ordugahın kurulmasını büyük bir yorgunluk duymadan bitirirlerdi. Böyle bir el alışkanlığı ve düzen hiçbir ilkçağ ordusunda görülmez.Asker bir ulus olan Spartalılar bile bu kadar düzgün bir ordugah kuramazlardı. Romalıların ordugahları zamanla çok üstün ve eksiksiz duruma geldi.Ele geçirdikleri topraklarda da bu ordugahlara benzer taştan sur ve kaleleri aynı sistemle yapmak onlar için çok kolay oldu.Böylece daha sonraki yüzyıllarda ünlü biere şehir durumunu alan kaleler kuruldu.Roma uygarlığının bu kalıntılarına bugün hemen hemen bütün Akdeniz ülkelerinde ve Orta Avrupa'da rastlamak mümkündür. Kaynak:Resimli Bilgi Ansiklopedisi/Cilt 5/S.834-835 Adaleti besleyen düzen değildir;düzeni ortaya koyan,gün ışığına çıkaran adalettir... Albert Camus |
|||
|
03-01-2009, 06:44 PM
(En son düzenleme: 03-01-2009 06:59 PM nina.)
|
|||
|
|||
|
RE: Romalılarda Ordugah
http://img27.imageshack.us/my.php?image=...ah0002.png
1 Nizamiye Kapısı 2,3,4 Giriş-Çıkış kapıları 5 Nizamiye kapısından ordugahın içine giden ana yol 6 Sağ ve sol kapıları bağlayan yol 7 Ara yol 8 Birliklerin tekmil vermek için toplandıkları alan (Forum) 9 Konsülün çadırı 10 Adak ateşi 11 Sancak çadırı 12 Konsülün konuşma kürsüsü(Tribuna) 13 Karargah çadırı 14 Konsülün muhafız birliği çadırı 15 Subay çadırları (Bu çadırlar her subayın komuta ettiği birliği sürekli olarak kontrol altında bulundurabilmesi için er çadırlarının hemen karşısına kurulurdu.) 16 Özel birliklerin çadırları (Bu çadırlar yalnız yazın kurulurdu.Kış aylarında ise birlikler taştan ya da tahtadan yapılmış barakalarda barınırlardı.) 17 Paralı askerlerin çadırları 18 Ahırlar 19 Ordu donatım çadırı (Ordu ağırlıkları burada onarılırdı.) 20 Çevre hendekleri (Genişliği ortalama 4 m ;derinliği ise 3 m olurdu.) 21 Siperler 22 Şarampol (Kazıklardan yapılmış çevre seti.Ordugahın yer değiştitrmesi gerektiği zaman bu direkler erler tarafından taşınırdı.) 23 Nöbetçi kuleleri Adaleti besleyen düzen değildir;düzeni ortaya koyan,gün ışığına çıkaran adalettir... Albert Camus |
|||
|
03-01-2009, 06:51 PM
|
|||
|
|||
|
Eski forumumuzda imageshack kullanılıp resim yüklediğimizde görüntü hemen oluşurken,bu forumumuzda neden böyle olmuyor?Her seferinde aynı şeyle karşılaşıyorum ve resim eklemekten nefret ediyorummmm...Lütfen durumdan anlayan birileri acil yardım etsin
Adaleti besleyen düzen değildir;düzeni ortaya koyan,gün ışığına çıkaran adalettir... Albert Camus |
|||
|
03-01-2009, 07:56 PM
|
|||
|
|||
nina demiş kiEski forumumuzda imageshack kullanılıp resim yüklediğimizde görüntü hemen oluşurken,bu forumumuzda neden böyle olmuyor?Her seferinde aynı şeyle karşılaşıyorum ve resim eklemekten nefret ediyorummmm...Lütfen durumdan anlayan birileri acil yardım etsin Nina ablacığım maalesef bende aynı durumdan şikayet edeceğim durumun ilgilisi arkadaşlar alınmazlarsa. Ben de sizinb gibi genelikle imageshack üzerinden fotolarımı ve resimlerimi yönlendiriyorum. Aslında resim yükleme ile ilşgili kota sorunumuz olmasa bunu da kullanmazdık ancak yöneticiler böyle uygun görmüşler. Neyse eğer tıpkı wikipedia'dan resimleri ve fotoları link gösterip yüklediğimiz gibi imageshack'ten de yükleyebilirsek yönetici arkadaşlara müteşekkir olacağım. rasti rusti |
|||
|
03-01-2009, 10:59 PM
|
|||
|
|||
|
Aşk derdiyle hoşem el çek ilacımdan tabib! Kılma derman kim, helakim zehri dermanındadır. Fuzûli |
|||
|
03-02-2009, 12:25 AM
|
|||
|
|||
![]() Bu bir denemedir. Ve Baybars'ın dediğini yapıp yukarıda ki fotoğrafı yapıştırdım. Yardımın için teşekkürler Baybars. rasti rusti |
|||
|
03-02-2009, 12:30 AM
(En son düzenleme: 03-02-2009 12:34 AM bayundur.)
|
|||
|
|||
nina demiş kihttp://img27.imageshack.us/my.php?image=...ah0002.png ![]() Nina ablacığım bu da senin bizlere doğrudan göstermek istediğin resim/çizim/foto (artık sen ne dersen de )
rasti rusti |
|||
|
« Önceki Konu | Sonraki Konu »
|

Arama
Üye Listesi
Takvim
Yardım

![[Resim: 17784128ys4.jpg]](http://img212.imageshack.us/img212/3444/17784128ys4.jpg)
![[Resim: romallardaordugah0002.png]](http://img27.imageshack.us/img27/2152/romallardaordugah0002.png)