Mesaj Önizleme 

Konuyu Değerlendir
  • 0 Oy - 0 Ortalama
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Yunan mucizesi yalanı (ilginç)
02-14-2009, 11:13 PM
Yunan mucizesi yalanı (ilginç)
Yunan mucizesi yalanı

Antik Yunanlıların insanlık tarihinde eşsiz bir mucize gerçekleştirdikleri tezi, kendi karanlık dünyasına fener tutmak için çırpınan Avrupalı aydınlar için afyon etkisi yapmış ve bu efsaneye can simidi gibi yapışmışlardır. Neden? Çünkü Rönesans yıllarında Avrupalılar ele gelir neleri varsa bunları Müslümanlardan aldıklarını biliyor ve Müslümanlar karşısında içine düştükleri aşağılık kompleksinden kurtulabilmek için onların haricinde bir tutamak arıyorlardı.

İşte sözde Yunan mucizesi, bu iflah olmaz hastalığa bir tür sahte deva olarak sunulmuştu. Nitekim bu tez, hiçbir işe yaramadıysa bile Yunan halkının Osmanlı bünyesinden koparılması için Avrupa çapında bir heyecan dalgasına yol açtı ve bağımsız bir Yunan devletinin kurulmasıyla sonuçlandı. Oysa ne o gün Yunanistan’da yaşayanlar Eflatun ve Aristo’nun torunlarıydı, ne de ortada herhangi bir mucize vardı. Üstelik Martin Bernal’in “Black Athena” adlı 4 ciltlik çalışmasında yetkinlikle ortaya çıkarttığı gibi, “Yunan mucizesi” diye bilinen uygarlığı kuranlar Yunanlılar değil, siyah derili Afrikalılardı, yani Fenikeliler ve Mısırlılar! Velhasıl Yunan mucizesi tezi, Romantiklerin icad ettikleri bir yalanı pazarlama çabasından başka bir şey değildi.

kaynak:
Bu yazıyı intarnette dolaşırken buldum.Üstelik yazı sahibinin
Martin Bernal’in “Black Athena” adlı 4 ciltlik kitabı diye kaynak göstermesi baya ilgimi çekti.Bu konuda sizin değerli görüşlerinizi almak isterim......

Türk Köşesi

Devlet i Aliye yi Osmaniye'nin üç kıtada at oynatıp buyruk yürüttüğü ihtişamlı dönemlerinde, Avrupa'da Türk hayat tarzı ve modasının çok tesirli hale geldiğini Evlerinde Türk köşesi bulundurmayan sosyete mensuplarının ayıplandığını
Bu kullanıcının gönderdiği tüm mesajları bul
Bu mesajı bir cevapta alıntı yap
02-14-2009, 11:33 PM
RE: Yunan mucizesi yalanı (ilginç)
Hımm bu yazı mustafa armağanoğlunun Avrupa tarihinin 10 büyük yalanı makalesinde geçiyordu.

Aşk derdiyle hoşem el çek ilacımdan tabib!
Kılma derman kim, helakim zehri dermanındadır.
Fuzûli
Kullanıcının websitesini ziyaret et Bu kullanıcının gönderdiği tüm mesajları bul
02-15-2009, 12:02 AM
Yunan kültürünün ileri bir medeniyet olduğunu kabul ediyorum, elbette Fenike kolonileri yahut Mısır ile çeşitli bağlantılar sonucunda etkilenmiş olabilir, kültürel etkileşim gayet normaldir. Tıpkı Çin medeniyetinin Arap-İslam medeniyetini etkilediği gibi..
Ancak günümüz Yunanlılarının eski Yunan medeniyetiyle alakaları olmadığı doğrudur. Çünkü bildiğim kadarıyla antik Yunan medeniyetinin yaratıcısı Mikenler kuzeyden gelen barbar Dor kavminin saldırılarıyla yıkılmıştı. Bugünkü Yunanlıların bu Dorların torunu olma ihtimali bir hayli yüksek...

İttihatçılar vardı, hilâl bıyıklıydılar..
Sustasına basılmış birer çakıydılar...
02-15-2009, 03:51 AM
Bugünkü Yunanlılar Dorlar'dan gelmektedir doğrudur. Yunan medeniyeti denen şey ise büyük oranda Mezopotamya ve Mısır kaynaklıdır. Ancak burada şu noktaya parmak basmak lazım; Avrupa'da Rönesans'a sebep olan şey iddia edildiği gibi klasik Yunan çevirileri değil İslam medeniyetidir. Haçlı Seferleri, Endülüs ve Sicilya bu olayın başlıca kaynaklarıdır. Hatta o kadar ki Osmanlı döneminde dahi Avrupa'dan Türkiye'ye kitap almakla görevli gönderilen kişiler vardı. Bu işlerin iyi araştırılması gereklidir, benim söylediklerim muhtemelen sadece buzdağının görünen kısmı şu bir gerçek ki optik bilgisinden tutun, dünyanın küresel (geoit) şekline kadar (ve hatta Akşemseddin'in hastalıkların sebebi olarak gözle görünemeyen zerreleri ileri sürmesi de bir örnektir) pekçok şey aslında Müslüman bilim adamlarınca geliştirilmişti.
02-15-2009, 12:44 PM
Braudel en eski büyük medeniyetlerin nehir etrafında gelişip sonra çevrelerindeki kavimleri etkilediğini söyler.

Örnek olarakda Sümerlerin Fırat ve Diclesi Hintlilerin İndus nehri Mısırlıların Nil nehrini gösterir.

Bu durumda Yunanlılarda dolaylı olarak mezopotamya ve Mısır medeniyetini alarak bir medeniyet kurduğunu söyleyebiliriz.

KARADENİZ OKUSUN
02-15-2009, 10:58 PM
aozkan demiş kiAvrupa'da Rönesans'a sebep olan şey iddia edildiği gibi klasik Yunan çevirileri değil İslam medeniyetidir. Haçlı Seferleri, Endülüs ve Sicilya bu olayın başlıca kaynaklarıdır. Hatta o kadar ki Osmanlı döneminde dahi Avrupa'dan Türkiye'ye kitap almakla görevli gönderilen kişiler vardı. Bu işlerin iyi araştırılması gereklidir, benim söylediklerim muhtemelen sadece buzdağının görünen kısmı şu bir gerçek ki optik bilgisinden tutun, dünyanın küresel (geoit) şekline kadar (ve hatta Akşemseddin'in hastalıkların sebebi olarak gözle görünemeyen zerreleri ileri sürmesi de bir örnektir) pekçok şey aslında Müslüman bilim adamlarınca geliştirilmişti.

Sayın aozkan,
Söylediklerinize katılmakla beraber, bu konuda Avrupa'da yeni iddiaların ortaya çıktığını belirtmeliyim:

Henüz okumadım ama,Fransa'nın önde gelen Orta Çağ tarihçilerinden Sylvain Gouguenheim'ın Antik Yunan mirasının Orta Çağın Hıristiyan dünyasına aktarılmasında İslam bilginlerinin rolünün sanıldığından çok daha az olduğunu iddia eden "SaintMichel Dağı'ndaki Aristo" adlı kitabının, akademik çevrelerde eşi görülmemiş polemiklere yol açtığını duydum.
Umarım kitap Türkiye'de de yayınlanır ve bizim akademik çevrelerin de ilgisini çeker. Biz de bu konuda cevap olarak basılacak kitapları okuma
şansına kavuşuruz...

Adaleti besleyen düzen değildir;düzeni ortaya koyan,gün ışığına çıkaran adalettir... Albert Camus
02-16-2009, 04:47 AM
Sayın Nina, Avrupalılar zaten İslam medeniyetinin bir şeyler kattığını daha önce de (saklanması mümkün olmadığından) kabul ediyordu. Fakat önemsiz tali bir etken gibi gösteriyorlardı. Bugün de bu böyledir. Avrupalılar son derece pişkin ve yüzsüz insanlardır, o kadar ki bir Alman kalkıp sizi Ermeni soykırımıyla suçlayabilir. Yani bu verdiğiniz haberi nereden aldığınızı bilmiyorum ama (bir bardak suda koparılan fırtına olması muhtemel Fransa'da küçük bir haber olarak geçtiyse biraz olsun bize dokunduğundan okuduğunuz yerli yayın organları bunu büyük habermiş ve Fransızlar çok umursuyormuş gibi yansıtabilir, nitekim genelde öyle oluyor) pek önemi yoktur sonuçta genel görüş ve zihniyet Batı'nın medeniyette her zaman üstün ve yol gösterici olduğu yönündedir.
02-16-2009, 10:24 PM
Sayın aozkan,
Haberi basınımızda geçen yıl (sanırım Ağustos ayıydı) okudum.
Yayınlanan kitabın bilim çevrelerinde çok tartışılması,Avrupa'nın da çoktandır kabul ettiği İslam kültürünün etkisinin kitapta neredeyse devre dışı bırakılmış olmasından ileri gelmektedir.

Yanıldığınız nokta ise,Batılıların bu teze hemen atlaması değil;aksine tarihçilerinin ve felsefecilerinin buna şiddetle itiraz etmeleridir.

Sanırım ben yukarıda meramımı iyi anlatamadım.Saygın bir yazar ne gibi iddialar ileri sürmüş,yüzyıllardır kabul gören gerçeği hangi kanıtlarla çürütmeye çalışmış...bunları merak ederek ve akademik bir tartışmayı izlemenin keyifli olabileceğini belirtmek istemiştim.
Saygılar...

Adaleti besleyen düzen değildir;düzeni ortaya koyan,gün ışığına çıkaran adalettir... Albert Camus
02-16-2009, 10:39 PM
Sayın Nina ben Batılıların bu teze hemen atladığını iddia etmedim ki?
02-16-2009, 10:53 PM
aozkan demiş kiSayın Nina ben Batılıların bu teze hemen atladığını iddia etmedim ki?

Smile
Lütfen yukarıdaki yazınızı bir kez daha okuyun.Avrupalıların son derece pişkin ve yüzsüz olduklarını söyledikten sonra bu teze de atlayabileceklerini ima etmiş olmuyor musunuz?

Neyse konuyu daha fazla uzatmayalım...
Saygılar.

Mesaj Önizleme 

Foruma Git: