|
sultan Vahdettin'in Beyanname_i Hümayunları
|
|
02-10-2009, 08:07 PM
(En son düzenleme: 02-10-2009 08:53 PM enver paşa.)
|
|||
|
|||
|
sultan Vahdettin'in Beyanname_i Hümayunları
Bu hümayın Vahdettin'in Mekke'de yayınladığı bir hümayundur.Şahbaba/Murat Bardkaçı tam metin için kaynak kitap budur.Bu hümayunda Milli Mücadele önderi Mustafa Kemal Paşa'ya karşı ağır ithamlar mevcuttur ancak Murat Bardakçı mevcut yasalar gereğince bu bölümleri yayaınlamamıştır dolayısıyla şu anki verdiğim bölümlerde Atatürk'ü itham edici sözler ve iddialar yasalara aykırı bir durum değildir benim mesuliyetimin ise dışındadır.
Ben bu beynannamenin son bölümünde döneminde kendisine isyan edeN ayrılıkçı Arap liderini(Şerif Hüseyin) ASİL gibi sıfatlara boğmuş olmasından dolayı Sultan Vahdettin'in onurlu ve dik bir duruşa maalesefki sahip olmadığı zannındayım. "Bu mütarekenin imzalanmasıyla görevli degelerin şimdi Ankarada'ki Vekiller Heyeti Reisi Rauf Bey'in başkanlığı ve memleketin o zamanki en önemli askeri kuvvetlerininde şimdi ki Ankara Meclisi Reisi Mustafa Kemal'in kumandası altında bulunması herkesin hatırındadır. Asayiş meselesi bahane edilerek gerek görülen herhangi bir yerin işgali hak ve yetkisini İtilaf Devletlerine veren özel maddesiyle Adana,Mususl,Antalya,İstanbul,İzmir işgalleri gibi sonraki bütün felaketlerin kaynak ve dayanağı olan sözü geçen mütarekenin imzalanması yenilginin ve mecburiyertin zorlamasıyla meydana gelmiş olduğu halde sonraları İzmir'in işgali dolayısıyla beni ithama cüret edenlerin görüşüne göre sözü geçen işgallere dayanak olan mütarekenin imzalamaya bilfiil katılan Rauf ,Fethi ve askeri durumuyla devleti böyle acı bir zorunluluğa düşürmekte cidden katkısı bulunan Mustafa Kemal gibi bugünkü milli liderlerin sorumlu ve suçlu olması gerekir." Vahdetttin Mustafa Kemal ve Rauf Orbay'ın mondros mütarekesine olan katkılarından dem vurmakta ve müterekenin yükümlülüğünü o dönemde elinde askeri kuvvetlerin büyük bir kısmını bulundurduğu halde ordularını torors dağının eteklerinde kadar çekilmesine sebep olan Mustafa Kemal Paşa ve bu antlaşmayı imzalayan Rauf Orbaya havale etmektedir. "Mütrekeden sonra tuttuğum yol ise geri alınması mümkün olmayacak bir adım armaktan çekinmekle beraber bir taraftan içerde makul ve ılımlı reformlarla icraata hız vermek bir taraftanda dışarda siyasi girişimlere devam etmek suretiyle aleyhimizdeki genel öfkenin ortadan kalkacağı uygun zamanları beklemek için vakit kaznamaktan ibaretti. Mesele Yunan meselesi halini aldıktan sonta savaşta yenilmemek şartıyla mukavemete ben de taraftardım ve nitekim bu duyguyla Kuvayı Milliye'yi meyilli bir takım hükümetleri de iktidara geçirdim .Şu kadar ki o dönemlerde Mustafa Kemal bağlı olduğu devletine itaat etmeklten çıkmış Anadolu'da birçok aksakallı müftilere varıncaya kadar asıp kesmek gibi zulümleriyle milli görev sınırını aşarak milletin başına dayanılmaz bir bela kesilmişti. Vatanın savunulması gibi güzel gayelerle hiçbir ilişkisi olmadığı halde Ankara Meclisinin labul ettiği son kararlar üzerine karşıtlarımla aramızda doğan ve memleketimiz için ortaya çıkan son durumu özetleyerek derim ki Ceddim Osman Gaziden Birinci Selime kadar Osmanlı Devleti adı altında Türk saltanatı vardı.I.Selimden itibaren bu saltanat Hilafetinde ilavesiyle Muhammed Saltanatı haline geldi." Bu gibi izahatalrdan sonra Mustafa Kemali bu saltanatı yıkmakla suçluyor. " Daha doğrusu vakit kazanmak için gerekirse kendimi feda etmeye karar verdim.Bu ılımlı ve ihtiyatlı davranış karşısında karşıtlarımın aşırı ve ne olursa olsuncu metodu isabetli ve başarılı sonuç verecek olursa ben kaybedecektim,fakat devlet kazanacaktı. Halbuki onlar devlete İslami saltanatını kaybettirdiler." "Misafiri oldupum mukaddes Arap topraklarının asil hükümdarı ve temiz halkı tarafından gösterilen ağırlama ve iltifatlara teşekkür ederim" Mehmet Akif Asım'ın nesli cepheden dönmediği için Türkiye'den gitti! Galip Erdem |
|||
|
« Önceki Konu | Sonraki Konu »
|

Arama
Üye Listesi
Takvim
Yardım