Mesaj Önizleme 

Konuyu Değerlendir
  • 0 Oy - 0 Ortalama
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tengri kelimesi üzerine...
02-07-2009, 04:12 PM
Tengri kelimesi üzerine...
Malum tengricilik hakkında fazla yeterli kaynak yok,ama basit şeylerden bile olsa biraz değerlendirme yapalım.
Geçen kafama esti ve etimolojik sözlükten "tengri"yi aradım.

2 ihtimal sundu.

1.si orta asya kökenli başka dilden geçmiş olma olasılığı;

Bu ihtimali değerlendirdim,eğer bu dini bir sözcükse mutlaka başka bir dinde hala bulunması gerekir.Japon kökenli Tenkri-ko (yanlş olabilir) da bulunuyormuş.Ama japonlar zaten Türklerle etkileşen ve daha yeni bir uygarlık,yine de ihtimali artırıyor.

2.si de şu
"ten" kökü; denge,düzen,tartma,ufuk

Ama japon inanışındaki anlamıyla da uyuşuyor "ten" kökünden gelme olasılığı.

Eğer bu varsayımlar doğruysa benim bir kanım eski tengricilik dininin doğaya ve onun düzenine inanan bir asya dini olduğu olacaktır.

Siz ne düşünürsünüz?

Esen kalın Smile
Bu kullanıcının gönderdiği tüm mesajları bul
Bu mesajı bir cevapta alıntı yap
02-08-2009, 01:09 AM
RE: Tengri kelimesi üzerine...
BAhaeddin Ögel bir ihtimal çinçe Tanrı manasına gelen bir kelimeden gelme ihtimali var diyordu...

Ama bu sadece olabiliteler arasında.
Sonsuzluk ve gök manasına da geldiğine göre Türklere bizzat ait bir kelimede olabilir.

KARADENİZ OKUSUN
02-08-2009, 03:08 AM
Kadirlenk ben size katılıyorum şöyle ki

yanlış hatırlamıyorsam bu sitedeydi.bir yerde japonların japonyaya nerden geldikleri konusunda 2 tane kabul göre görüş olduğunu yazmıştı.biri kore'den diğeri orta asyadan.bu iki seçenekten japonlar arasında en fazla kabul göreni orta asyadan geldikleriydi
eğer japonlar hakkaten (kendilerinin de iddia ettikleri gibi) orta asyadan gelmişlerse bir zamanlar bizimle komşu olmuşlardır.buda tengri kelimesinin nerden geldiğini biraz açıklar. (tabi başka türlüde olabilir bunlar varsayım)

Türk Köşesi

Devlet i Aliye yi Osmaniye'nin üç kıtada at oynatıp buyruk yürüttüğü ihtişamlı dönemlerinde, Avrupa'da Türk hayat tarzı ve modasının çok tesirli hale geldiğini Evlerinde Türk köşesi bulundurmayan sosyete mensuplarının ayıplandığını
02-08-2009, 02:49 PM
Evet,yanılmıyorsam bu forumda okumuştum Japonya konusunu da.Zaten dediğim gibi Tenkri-ko inancı da buna benziyor.
01-10-2010, 07:02 PM
Yanlış hatırlamıyorsam divan-i lügat-i türk'te teng- gibi bir kök vardı.Göğe yükselmek gibi bir anlamı vardı.5 sene önceki bilgimle söylüyorum tabi bunu sözlük varsa birisinde göz atın.Ama bu sözcük kesinlikle Necip Fazıl'ın sandığı gibi tanyeri sözcüğünden gelmemektedir.
01-10-2010, 11:26 PM
Sümerce'de "Dingir" sözcüğü hem Tanrı hem de gökyüzü anlamına geliyor. Bu durumu, Türkçe'deki Tengri sözcüğü için de geçerli. Ayrıca, Çince'de "Tien" kelimesi Tanrı anlamına geliyor ve bunun Çince'ye Türkçe'den geçtiğiyle ilgili birşeyler okumuştum.

"Silahların yetersizliği, mağlubiyet için bahane değildir." Korgeneral Mataguchi
01-11-2010, 01:12 AM
Ding-i-r Teng-r-i Benzerlik var gibime geliyor.

KARADENİZ OKUSUN
Mesaj Önizleme 

Foruma Git: