Mesaj Önizleme 

Konuyu Değerlendir
  • 0 Oy - 0 Ortalama
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Yavuz neden Halife olmuştur?
02-05-2009, 02:15 AM
Yavuz neden Halife olmuştur?
Sizce Yavuz neden halifeliği diğer devletlerde ki gibi ayrı bir kuruluş olarak devam ettirmemiştir de ilk defa Halifeyi Arap olmayan birine yani kendisine katmıştır. ?

Üstat Bahaeddin Ögel bunun cevabı olarak Türklerin içtimai devlet yapısını göstermektedir. Eski Türklerden beri bütün Türk boylarında devlet içinde iki başlı yapılanmayı engelleyen bir üslüp vardır. İslamiyet öncesi dinde en büyük (Rahip-imam) Kağan olmuştur. Keza bütün beyler sadece bir kağana hizmet etmişlerdir.

İşte bu halden dolayı Yavuz devlet işinde padişah kadar yetkilenebilecek bir Halife olmasını istememiş ve İlk defa Halifeliği Arap olmayan birine yani kendisine katmıştır.

KARADENİZ OKUSUN
Bu kullanıcının gönderdiği tüm mesajları bul
Bu mesajı bir cevapta alıntı yap
02-06-2009, 12:05 AM
RE: Yavuz neden Halife olmuştur?
Yavuz kendisi yerine halifeliği bir başka kime katabilirdi? Bu soruyu ya yanlış sordunuz veya ben anlayamadım.

Öncelikle Yavuz Sultan Selim keskin kararlar alan ve son derece büyük bir devlet adamı. Doğrusunu söylemek gerekirse Halifelikte Araplara hiç yakışmıyordu. Haddimi aşmak gibi olmasın keşke Peygamberimiz'de Araplara gelmeseydi İslamiyet daha güzel devam ettirilebilirdi. Çünkü İslamiyet olarak algılanan din -bugün bile- Arap kültürüdür. Arap kültürü dediğimiz şeyde dansöz, cariyelik, altın vs. Konuya döneyim; Halifelik makamı Araplarda bulunmaktaydı ve Araplar dirayetsiz, seviyesiz, paraya tapan-bugün bile- bir topluluktur. Osmanlı'da ki isyanların bazılarında da Arapların parmağı vardır, dünya savaşında da bize topyekûn ihanet etmişlerdir malumunuz. Şahsi kanaatimce Osmanlı'nın arka bölümünde ihanet kokan Araplar olmasaydı Yavuz fetihlerini Avrupa'ya doğru yapacaktı. Kanuni'den daha da yetenekli olduğuna inandığım Yavuz'da Avrupa'yı daha da içten feth edip daha sağlam bir imparatorluk bırakabilirdi. Bunların hepsi bir ihtimal tabi ki. Osmanlı Padişahları hele ki Yavuz; gerçek müslümanlığın devlet kademesinde ille de halifeliğe sahip olmak gerektiği anlamını çıkaracak gerilikte bir adam değildi. Halifeliği; sadece peygamber ümmetinin başı olmak için değil, İslamiyet'i kadın üzerinden yürüten Araplardan alıp daha güzel yaşatmak ve bırakmak amacıyla ele almış olarak düşünüyorum. Türkler halifeliği ele almadığı zamanda bile İslamiyet'in savunucusu ve önderi olmuşlardır. Örneğin Selçuklu Devleti; korkunç Haçlı ordularını püskürtmeseydi İslamiyet ve Araplar daha feci durumdaydı. Yani sözün özü; Yavuz'un büyük bir Türklük yaratmak için Arapları devirmesi gerekiyordu. Tabi arada Memluk Devleti'de var fakat Memlüklüler'in Osmanlı içindeki isyanlara destek çıkmasıda, Yavuz'un Mısır'a kadar yol almasına bir etkendir. Yani amaç; büyük bir Osmanlı İmparatorluğu. 8 senede Mısır'ı fetheden adam, 8 senede Avrupa'yı ele alırdı.

Yabancı hakimiyetler altında kırılan, sürülen milyonlarca soydaşımızın bulunması bize vazifemizin büyüklüğünü ve şerefini hatırlatsın.
02-06-2009, 12:54 AM
Bence siz olaya duygusal bakıyorsunuz.

KARADENİZ OKUSUN
02-06-2009, 04:28 PM
Bence olayın Türk devlet sistemiyle alakası yok.Eğer Yavuz Türk devlet sistemini sevseydi anadolu yörüklerine bu kadar eziyet etmezdi.
Çünkü Türklerin devlet erkanından dışlanma sebebi zaten "beylik" peşinde koşmalarıydı.Bir yandan Türkleri ve Türklüğü bastırıp islamı önplana çıkarıp,diğer yandan da eski Türklerde geçerli bir sistem diyerek bunu kabul etmesi açıkçası tuhaf geliyor bana.
02-06-2009, 05:11 PM
Yavuz Anadolu Türk birliğini sağlamıştır. Anadoluda ki beyliklerde dıştan destekliydiler Osmanlı İmparatorluk olduğu zaman. Yavuz bu hainlere derslerini vermiştir, ardından da destek veren devletleri ele geçirmiştir. Bize düşman olana bu kadar kesin kararlar alan bir devlet adamı bugünde olsa keşke.

Yabancı hakimiyetler altında kırılan, sürülen milyonlarca soydaşımızın bulunması bize vazifemizin büyüklüğünü ve şerefini hatırlatsın.
02-06-2009, 09:58 PM
Yavuz'un Türklükle alakası falan yoktur.Anadoludaki beylikler kimden destekliydiler?Şah ismail mi?
Eğer bu kadar Türkçüyseniz Şah İsmail benim gözümde daha fazla Türk.

Belirteyim,ben Türkçü değilim.

Ama sapla samanın karıştırılması da hoşuma gitmiyor.Bugün alevi kürt diye birşey bile olamaz,bunların hepsi Yavuz'un asimüle çabaları sonucudur.Türkmen-Kürt,Kürt-Türkmen karışımı...

Halbuki eski aleviliğin(şimdiki kemalist islama dönmüş alevilikten değil bugün çok az alevinin yaşadığı alevilikten bahsediyorum) adı Türklükle birlikte anılırdı.

Eğer kendinizi Türkçü görüyorsanız sünni islamın getirilerini biraz olsun yargılamalısınız.
Yavuz hiçbir zaman Türklüğe değer veren vb. biri olmamıştır.Türkmenlerin üstüne kürt aşireti salmıştır daima.Yavuz'un adını Türklükle bir tutmak tarihi bir çarpıklıktır.
02-06-2009, 11:51 PM
Şah İsmail'den de destek alan Anadolu beylikleri vardır. Bunu niçin inkar ediyorsunuz? Yavuz'un Türklükle alakası olmasaydı " Ben İslam'ın halifesi, Türk milletinin hakanı, Avrupalı dangalaklarında İmparatoruyum " demezdi.

Şah İsmail ile bir olup Anadolu'da isyanlar ve yağmalar çıkartan Kızılbaşlara darbe indirmek benim için bugünde helal bir olaydır. Yeniçeri ordusunun büyük bir çoğunluğuda Kızılbaştır. Yani bu sorunu Sünni-Alevi olarak değil Osmanlı-İran dairesinde ele almak daha iyi olacaktır. Osmanlı'ya ihanet edenlerde bazı Kızılbaşlardır.

Aleviliğin yaygın olduğu yörelere bakarsanız Türk yörelerinden çok Kürt yöreleri olduğunu görürsünüz efendim. Türkçü olmayabilirsiniz fakat belli ki Alevisiniz. Alevilik ile ilgili benim bir problemim yok. Daha önceki mesajlarınızda da olduğu gibi Yavuz'a saldırdığınız yetmedi şimdide sünni İslam'a söz söylemektesiniz. Her neyse.. Sünni İslam'ın hiç bir kötü getirisi olmadı efendim. Şeyhülislamların yaptığı hatalar veya yanlış yargılar yüzünden sünni islam'a söz söyleme hakkına sahip değilsiniz.

Türkmenlerin üstüne Kürt aşiretlerini saldığı ise sadece gülünçtür. Yavuz'un kürtlere olan bedduasını hatırlarsanız Kürtlere böyle bir arka çıkacağı ihtimalini veremezsiniz.

02-06-2009, 11:56 PM (En son düzenleme: 02-06-2009 11:58 PM bayundur.)
Oğuz Kağan demiş kiDoğrusunu söylemek gerekirse Halifelikte Araplara hiç yakışmıyordu. Haddimi aşmak gibi olmasın keşke Peygamberimiz'de Araplara gelmeseydi İslamiyet daha güzel devam ettirilebilirdi.

Kusurea bakma kardeşim ama "sen, İslamiyet'in hangi topluma önce ineceğini Allah-u Teala'dan daha mı iyi biliyorsun?" diye sorarlar adama. Bir kere Cenab-ı Hakk yaşadığı asırda yeryüzünde ki en bozguncu topluma İslamiyet'i indirerek ve içlerinden birisini Resul yaparak başka bir mucizesini biz insanlara göstermiştir. Demek ki en azgın topluluklar bile İslam diniyle Allah'ın ahkamıyla doğru yola gelip insanlığa örnek olabilecek şahsiyetleri arasından çıkartabiliyor.

rasti rusti
02-07-2009, 12:04 AM (En son düzenleme: 02-07-2009 12:08 AM Kadirlenk.)
Oğuz Kağan demiş kiŞah İsmail'den de destek alan Anadolu beylikleri vardır. Bunu niçin inkar ediyorsunuz? Yavuz'un Türklükle alakası olmasaydı " Ben İslam'ın halifesi, Türk milletinin hakanı, Avrupalı dangalaklarında İmparatoruyum " demezdi.

Şah İsmail ile bir olup Anadolu'da isyanlar ve yağmalar çıkartan Kızılbaşlara darbe indirmek benim için bugünde helal bir olaydır. Yeniçeri ordusunun büyük bir çoğunluğuda Kızılbaştır. Yani bu sorunu Sünni-Alevi olarak değil Osmanlı-İran dairesinde ele almak daha iyi olacaktır. Osmanlı'ya ihanet edenlerde bazı Kızılbaşlardır.

Aleviliğin yaygın olduğu yörelere bakarsanız Türk yörelerinden çok Kürt yöreleri olduğunu görürsünüz efendim. Türkçü olmayabilirsiniz fakat belli ki Alevisiniz. Alevilik ile ilgili benim bir problemim yok. Daha önceki mesajlarınızda da olduğu gibi Yavuz'a saldırdığınız yetmedi şimdide sünni İslam'a söz söylemektesiniz. Her neyse.. Sünni İslam'ın hiç bir kötü getirisi olmadı efendim. Şeyhülislamların yaptığı hatalar veya yanlış yargılar yüzünden sünni islam'a söz söyleme hakkına sahip değilsiniz.

Türkmenlerin üstüne Kürt aşiretlerini saldığı ise sadece gülünçtür. Yavuz'un kürtlere olan bedduasını hatırlarsanız Kürtlere böyle bir arka çıkacağı ihtimalini veremezsiniz.

Yavuz'un kürtlere bedduası falan yoktur.
Rivayete göre çeşme yaptırıp üstüne yazdığı bir dörtlük vardır ama sözde yıkılmıştır.
Siz kıtır kıtır 40 bin Türkmeni kesen adamın çeşmesini yıkıcaksınız ha?

Adama gülerler..

Ayrıca bizanslı falan değil de ANADOLU dansanız,kimden destek alırsalar alsınlar desteklemek zorunda olduğunuz atalarınız osmanlılar değil beylikler olacaktır.

Benim soy ve atalar anlayışım bu yöndedir.

Alevi kürtlere gelince,çok azdır.Kürtler en tutucu mezhep olan "şafilik" e mensuptur.Onun dışında ezidiler vardır ama bunlar çok azdır,zaten asılları urartulardan gelir ve kürtleşmiştirler.Kendilerine azday halkı derler.
Alevi kürtten çok zaza vardır,Zazalar da aslen kürt gibi birşey değildirler.
Bugün alevilerin kürtlerle ortaklığa yönelmesinin tek sebebi Türk-sünni İslam sentezidir.
02-07-2009, 12:08 AM
Oğuz Kağan demiş kiYavuz Anadolu Türk birliğini sağlamıştır. Anadoluda ki beyliklerde dıştan destekliydiler Osmanlı İmparatorluk olduğu zaman. Yavuz bu hainlere derslerini vermiştir, ardından da destek veren devletleri ele geçirmiştir. Bize düşman olana bu kadar kesin kararlar alan bir devlet adamı bugünde olsa keşke.
Yavuz Anadolu Türk birliğini sağlamış sayılmaz, sadece Dulkadiroğullarını ortadan kaldırmıştır. Diğer beylikler daha önce birliğe alınmıştı zaten.
Anadolu Türk beylikleri dıştan destekli değillerdi. Osmanlı güçlendiği ve kendi iktidarlarını tehdit ettiği için geçici ittifaklar yapmak zorunda kalmışlardır. Bu da iktidar mücadelesi açısından bir ölçüde makul karşılanabilir. Keza ilk dönemlerinde Osmanoğulları beyliği de geçici ittifaklar yapmıştır, hatta bunların arasında Bizans İmparatorluğu bile vardır. O nedenle hem Türkçü olarak görünüp hem de Osmanoğulları dışındaki Türk beylerini "hain" olarak nitelendirmenizi yadırgadım. Türkçülük, körü körüne resmi tarih okuyucusu olarak Osmanoğullarını "iyi", Karamanoğullarını "kötü" addetmekle tutarlı bir mefkûre olmaz, olamaz..
Yavuz ile ilgili diğer değerlendirmelerinize katılıyorum.
Saygıyla...

İttihatçılar vardı, hilâl bıyıklıydılar..
Sustasına basılmış birer çakıydılar...
Mesaj Önizleme