Mesaj Önizleme 

Konuyu Değerlendir
  • 0 Oy - 0 Ortalama
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Descartes - "Düşünüyorum öyleyse varım"
07-06-2008, 01:34 PM
Descartes - "Düşünüyorum öyleyse varım"
"Kesin olan bir şey var.

Bir şeyin doğruluğundan şüphe etmek.

Şüphe etmek düşünmektir.

Düşünmekse var olmaktır.

Öyleyse var olduğum şüphesizdir.

Düşünüyorum, o halde varım.

İlk bilgim bu sağlam bilgidir.

Şimdi bütün öteki bilgileri bu bilgiden çıkarabilirim."

Arkadaşlar bu sözler hakkında ne düşünüyorsunuz ? Descartes bunları gördüğü bir rüya üzerine söylüyor . Eğer ben gerçeklik ve gerçek olmayan hakkında düşünebiliyorsam varım , kesin olarak bir tek bunu bilirim gibi düşünüyor .

Siz neler düşünüyorsunuz ? Sizce yeterli mi bu ?
Bu mesajı bir cevapta alıntı yap
07-06-2008, 01:58 PM
RE: Descartes - "Düşünüyorum öyleyse varım"
Dış dünyanın varolmadığı ya da varolmayabileceği gibi bir düşünceye kapılmak şüphesiz çılgınca bir düşüncedir.İnsanı dengesizleştirebilir.Klasik bir şekilde masanın var olup olmadığını sorgulayabiliriz.Daha da ileri gidersek bu forumda mevcut diğer kişilerin varlığını sorgulayabiliriz.Belki de bu mesajı atan Chinggis yoktur.Chinggis karakteri belki de beynimin ya da herhangi başka bir gücün bana kurduğu bir komplodur.Kesinlikle delirtici...Smile
Bu kullanıcının gönderdiği tüm mesajları bul
07-06-2008, 02:12 PM
Bir şey daha söyleyeyim.Bu dünyanın gerçekliğini sorgulamamamınız nedeni rüyalarımızdır.Rüyadayken de asla rüyada olduğumu farketmeyiz ve sorgulamayız.Rüyalarımızda uçsak bile bu durumun gerçek olmadığını algılamayız.Ancak rüyadan uyandığımızda rüyanın sanal bu dünyanın ise gerçek olduğu izlenimini ediniriz.

Bana kalırsa bu dünyanın bir yalan olduğunu ancak öldüğümüzde anlayabiliriz.Eğer öteki alemler varsa ve biz bunları görürsek bu dünyanın sanal olduğunu algılarız.Semavi dinlerin de üzerinde durduğu nokta budur.Hatta bu noktada uyku ve bu dünya arasındaki ilişki öteki dünya ve bu dünya arasındaki ilişkiye bir örnek olarak verilir.
07-06-2008, 02:52 PM
Descartes'ın varolma felsefesini fantastik-Osmanlı dünyasında işleyen sürükleyici bir roman var: Puslu Kıtalar Atlası.

Herkese tavsiye ederim.

~~~Jön Türk, Jagatai
http://mezzomorto.blogspot.com/
Kullanıcının websitesini ziyaret et Bu kullanıcının gönderdiği tüm mesajları bul
07-06-2008, 03:23 PM
Rüyada olduğumu bazen anlıyorum , hatta bazen buna göre hareket edebildiğim bile oluyor her ne kadar nadir olsa da .
Kimi zaman da rüyada olduğumu anladığım an , "bu rüya , gerçek değil" diye düşünüyorum ve hemen uyanıp , gerçeği görüyorum .
Çok ilginç...
07-06-2008, 04:17 PM
Dünya bir rüya ise bunu anladığımız anda istediğimiz gibi hareket edebiliriz .Matrix gibi...Smile
07-06-2008, 04:20 PM
aegarmageddon demiş kiDünya bir rüya ise bunu anladığımız anda istediğimiz gibi hareket edebiliriz .Matrix gibi...Smile
Aynı yere değinecektim .

Ben şu an dünyanın bir rüya olduğunu düşünsem bile , bu hayat haricinde bir gerçekliği bilmediğim için , şu yaşadığım rüya bile olsa uyanamayacağım .

Matrix'e bilâhire değineceğim , ama çok sağlam değineceğim . Üç filmi de onlarca kez izledim . Smile
07-06-2008, 05:00 PM
Merakla bekliyorum.Bu filmi ben de çok severim.Canım sıkıldığında çevirip çevirip izlerim.

Alıntı:Ben şu an dünyanın bir rüya olduğunu düşünsem bile , bu hayat haricinde bir gerçekliği bilmediğim için , şu yaşadığım rüya bile olsa uyanamayacağım .

Şöyle bir örnek verebiliriz.Rüyamızda kötü bir olayla karşılaşsak "Allah'ım bu bir rüya galiba" diyebiliriz.Ama aslında bunun gerçekten bir rüya olduğunu algılamayız.Aynı şekilde biz bu dünya için rüyadır diyebiliriz ancak bunu gerçekten algılamadığımız için hala bir gerçekliktir.
07-06-2008, 05:23 PM
aslında hepiniz benim kölemsiniz dünya da sadece ben varım sizler benim için sadece figuransınız. herşey benim etrafımda dönüyor sonra hepiniz beni uyandırıp bak sana 60 yıllık bir şaka yaptık diyeceksiniz bende size kızacam neyseki uyandım bir daha uyumayacağım diyeceğim Smile

Öncelikle Dünyada en özellikli en mükemmel varlık insan diye biliyoruz, ve gerçekten incelendiğinde insanın muazzam bir biyoloji kimya fizik vs.... ayaklı labaratuvar olduğu görülüyor. Ama bundan havyanlara ne, onları ilgilendirmiyoruz bile. Dağ taş bizimle ilgilenmiyor bile umursamıyor biz umursuyoruz. inanıyorumki onlara tercih bırakılsaydı bize kölelik değilde efendilik yapmak isterlerdi ... kısacası ben bir varlığın üzerimizde tasarruf sahibi olduğunu düşünüyorum ve sürekli bizi izlediğini. ve bundanmuazzam derecede haz aldığını sadece fikir.

http://www.abdullahaydin.com/
Korkaklıkta AR ilerlemekte ŞEREF vardır.
Kullanıcının websitesini ziyaret et Bu kullanıcının gönderdiği tüm mesajları bul
07-07-2008, 02:23 AM
Lisede hocam bunu sorunca ben öperim geçerim demiştim..Gerçi felsefe sıfır ama hala aynını düşünüyorum.
Şüphe etmek düşünmek midir..
Düşünmek var olmak mıdır..

Hadi öyle diyelim.. bu tersinir midir..
Var olan herşey düşünür mü, ve her düşünen şüphe edermi..
Şahsen descartes amcamla çelişiyoruz..Yani var olmanın gerek ve yeter şartı düşünmek değildir..
Mesaj Önizleme 

Foruma Git: