|
Cengiz Han
|
|
11-23-2008, 05:30 PM
|
|||
|
|||
|
Cengiz Han
Son 2-3 gündür Cengiz Han ile ilgili bilgiler edinmeye çalışıyorum, savaş taktiklerinden söz ediliyor ancak kullandığı savaş taktikleri hakkında detaylı bir bilgiye rastlamadım. Basite indirgenmiş bir şekilde söylenmiş ve geçilmiş.
Cengiz Han'ın savaş taktikleri ve daha fazlasını anlatan döküman veya kitaplar varsa paylaşmanızı ya da tavsiye etmenizi bekliyorum. Kolay gelsin. |
|||
|
11-24-2008, 05:25 PM
|
|||
|
|||
|
RE: Cengiz Han
savaş taktiklerinden birisi turan taktiği bunu biliyorum
diğerlerini bende bilmiyorum |
|||
|
11-28-2008, 06:07 PM
|
|||
|
|||
|
cengiz han bir barbardan ziyade usta bir komutan ve güçlü bir zekadır. tek dezavantajı geçtiği yerlerden peşinde ölümü getirmesidir. surlardan attığı cesetler avrupada vebayı başlatmıştır.aynı zamanda binlerce yerleşiğin kellesini ;kurtulş vaadiyle getirdiği bir ovada kesiyor. ancak bunu çocukluğunda yaşdığı travmaya bağlayabiliriz.
bu arada kaynak kitap:harold lamb; moğolların efendisi "Adalet değeri ölçülemeyecek bir hazinedir,ancak onu merhametin çapulculuğundan kurtarmak gerekir." Muhammed ikbal |
|||
|
12-01-2008, 07:59 PM
|
|||
|
|||
|
Çingiz Kağan, savaşlarında "Türk Savaş Taktiği"ni kullanmıştır. Çingiz Kağan'ın savaş sırasında yaptıkları, onun dezavantajları değildir. Sonuçta bu bir savaştır ve bu tarz eylemler normaldir.
Türk tarihinin bu en büyük Kağanı, yaptıklarını sadistçe bir duyguyla değil, dönemin şartlarından dolayı yapmıştır. Kağan'ın gönderdiği elçileri ve tüccarları, suçsuz yere, Harzemşahlar öldürmeseydi, bu durumlar yaşanmazdı. |
|||
|
12-02-2008, 05:15 PM
|
|||
|
|||
|
zaten yazımın başında dediğim gibi cengiz kağan bir dehadır. yaptıkları dönemin şartlarına göre gayet uygundur. yalnız bazen şiddette aşırılık namütenehi bir durumdur. cengiz hanın dehası hiçbir zaman şiddetinden geri değildir.o vahşi köpeklerim dediği sebutei ve diğer kumandanlarını(moğollarda köpek kutsaldır.) ve santor misali atlılarını tek amaç için sürmüştür. o" gökyüzünde tek tanrı olduğu gibi yerde de tek hakan" mefkuresini gerçekleştirmek gayesini gütmüştür.
"Adalet değeri ölçülemeyecek bir hazinedir,ancak onu merhametin çapulculuğundan kurtarmak gerekir." Muhammed ikbal |
|||
|
11-05-2010, 05:50 PM
|
|||
|
|||
|
arkadaşlar cengiz han için kafa yormaya gerek yok cengiz han sarı ırktır ve Türk değildir .Tam bir islam düşmanıdır.Atıyla caminin içine kadar girmiş bir melundur.Ayrıca İslamın belini kıran vir moğoldur.
saygılar. |
|||
|
11-06-2010, 01:13 AM
|
|||
|
|||
(11-05-2010 05:50 PM)divanelaz demiş ki arkadaşlar cengiz han için kafa yormaya gerek yok cengiz han sarı ırktır ve Türk değildir .Tam bir islam düşmanıdır.Atıyla caminin içine kadar girmiş bir melundur.Ayrıca İslamın belini kıran vir moğoldur. Divanlez beyefendi Cengiz Han'ın İslam dünyasına verdiği zarar malumdur ancak bu onun İslam düşmanlığından kaynaklanmamaktadır. Her ne kadar insanlar zarar görmüş olsa da asıl darbe vurmaya çalıştığı mevcut durumdaki medeniyetlerin ta kendisidir. Kendi ekseninde yeni bir dünya inşa edebilmek için Hıristiyan, Müslüman veya Budist ayrımı yapmamış medeni olan her şeye saldırmıştır. Tabii ki en büyük darbeyi İslam medeniyeti yemiştir. Eğer bahsettiğiniz gibi İslam düşmanı olsa Harzemşahlara saldırırken Abbasilerle ittifak yapmaz (döneme ait sikkelerin ekserisinde paraların bir yüzüne kendi diğer yüzüne halifenin adını yazdırmıştır), Karahıtayların zulmü altında inim inim inleyen Müslümanlara yardım etmezdi. rasti rusti |
|||
|
11-18-2010, 01:40 PM
|
|||
|
|||
|
Cengiz'in Türk olduğunu söylemek de Türk olmadığını söylemek de şu an bildiklerimiz doğrultusunda pek doğru görünmüyor. İslama verdiği zarar da ortada. Ancak şöyle de bir sonuç var. Moğol potasından geçen Türkler o tarihten sonra daha cihanşumul imparatorluklar oluşturmaya başladılar. Bir siyasi teşekkül oluşturulurken artık tek hedef cihan hakimiyeti idi. Moğollar sonrası Türk hakanlarının kendilerini hep Cengiz'e dayandırma çabası da bundan ileri gelir.Kanımca.
Ayrıca Cengiz'in İslama ayrıca bir düşmanlığı yoktu. Bayundurun dediği gibi onun gözünde Harezmşahlar da düşmanlarından bir tanesiydi. Eğer gerçek bir İslam düşmanı istiyorsanız o da oğlu Çağatay'dır. |
|||
|
11-18-2010, 10:23 PM
|
|||
|
|||
|
Bana göre Türk hükümdarlarında pek soyunu Cengiz'e dayandırma gibi hadiseler yaşanmamıştır. Sadece Hindistan'da devlet kuran Babürlüler de bu eğilim gözükmüştür. Cihan hakimiyeti meselesine gelince ise bunu Moğollar Türklerden kopyalamıştır. Moğollardan önce cihanşumul bir devlet kurma projesi olan Büyük Selçukluları görmemezlikten gelmiş oluruz eğer Moğol hakimiyeti sonrası cihanşumul bir devlet oluşturduk demiş olursak.
rasti rusti |
|||
|
11-22-2010, 11:31 AM
|
|||
|
|||
|
Bayundur adlı üyeniz,cahilin de ötesinde birisidir. Cengizhan'ın Türk olup olmadığını aşağıdaki sitede okuyabilir.. : "www.kizilelma.name"
|
|||
|
« Önceki Konu | Sonraki Konu »
|

Arama
Üye Listesi
Takvim
Yardım