Mesaj Önizleme 

Konuyu Değerlendir
  • 0 Oy - 0 Ortalama
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ant içmek --- Yemin içmek ???
11-04-2008, 12:18 AM
Ant içmek --- Yemin içmek ???
E-tarih sakinleri
Dikkat ettiniz mi? Dilimizde ant içmek diye bir deyim var. İçmek burada neden kullanılmış hiç düşündünüz mü?

Ant içmek veya eskinden kullanılan yemin içmek deyiminin kaynağı taa Hunlar dönemine kadar gitmektedir. Hunlular Çinlilerden bile daha çok savaştıkları Yüeclerin reisini yakaladıktan sonra kafatasını altın kaplatıp kadeh yapmışlardır. (Mete Han zamanında)

Özellikle diplomatik antlaşmalarda bu kadeh ile kımız veya şarap içerek ant ediyorlar yada içiyorlardı. Bu uygulama yaklaşık MS 70'lerde halen devam ediyordu. Hatta Mete'nin kadehinin saklanıp bu iş için kullanıldığı bile Çin kaynaklarında rivayet ediliyor.

Aynı tarzda bir kadeh de Göktürklerde var. Bumin kağan avarların reisinin kafatasını gümüş ile kaplatarak aynı uygulamada bulunmuştur.

Muhammet Çelik
KAYNAK: Büyük Üstat Bahaeddin Ögel (Allah Rahmet Eylesin) Türk Kültürü Gelişim Çağları.

KARADENİZ OKUSUN
Bu kullanıcının gönderdiği tüm mesajları bul
Bu mesajı bir cevapta alıntı yap
11-05-2008, 03:05 AM
RE: Ant içmek --- Yemin içmek ???
İskitlerin de düşmanlarının kafataslarından içki içtiklerini,Herodot Tarihi'nde okumuştum.

Adaleti besleyen düzen değildir;düzeni ortaya koyan,gün ışığına çıkaran adalettir... Albert Camus
11-05-2008, 05:14 PM
bu adetin iyi veya kötü olduğu tartışılır

ama kökeninin nerden gelmiş olduğunu sayende öğrenmiş olduk
kafatasından içki içme olayını bende biliyordum ama ordan geldiğini bilmiyordum

acaba tarihde hiç bir çin imparatoru bu duruma düşmüş mü??
ben asıl bu kısmını merak ediyorum
11-05-2008, 11:58 PM
mr.sensey demiş kibu adetin iyi veya kötü olduğu tartışılır

ama kökeninin nerden gelmiş olduğunu sayende öğrenmiş olduk
kafatasından içki içme olayını bende biliyordum ama ordan geldiğini bilmiyordum

acaba tarihde hiç bir çin imparatoru bu duruma düşmüş mü??
ben asıl bu kısmını merak ediyorum

Özellikle Üstat Bahaeddin Ögel (Allah Rahmet Eylesin) bize okullarda öğretilenin aksine Orta Asya Türk devletlerinin hepsinin (Hun, Göktürk, Uygur ve diğerleri) Çin ile iyi geçinmeye çalıştıklarını ve onlara karşı daha seviyeli politika izlediklerini buna rağmen özellikle diğer kavimlere karşı ise acımasız olduklarını anlatıyor.

Bu nedenle Hunlular Yüeclerin Göktürkler Avarların Reisinin kafatasını yapmış...

Bu arada adet aslında kötü sayılmaz. Diplomatik ilişki kurduğun devlete bu antlaşma gereği tehdit savuruyorsun.
"Ya bu antlaşmaya uyarsın ve dışına çıkmazsın yada senin kafa tasında bu hale gelir"

KARADENİZ OKUSUN
11-06-2008, 05:41 PM
bence böyle yapmakla bir takım yerli ve yabancı aleyhte çalışan insanların barbar türkler sloganına katkıda bulunuyorsun

bu olaylar o dönemin şartlarına kıyasla belki insancıl bile olabilir ama sonuçta çoğu kişi olayları günümüzle değerlendirdiği için ellerine materyal vermemek lazımBig Grin
11-06-2008, 07:56 PM
mr.sensey demiş kibence böyle yapmakla bir takım yerli ve yabancı aleyhte çalışan insanların barbar türkler sloganına katkıda bulunuyorsun

Böyle saçma sapan düşünen birileri varsa onlar kendi fikirlerini benim gibi insanlara sunmazlar.
Benim fikirlerimde onları ilgilendirmez.

Bu nedenle kimseye katkıda bulunmuyorum...

Aksine çok önemli birşey yaptığımı hissediyorum. Zira dilimizin öğeleri ve kültürümüzün öğeleri sayesinde 2200 yıllık bit bütünlüğü ispatlıyorum.

KARADENİZ OKUSUN
11-23-2008, 01:47 PM (En son düzenleme: 11-23-2008 01:48 PM bayundur.)
Tenrikut sen bu hadiseyi anlatınca benim aklıma da Şah İsmail'in Merv savaşında (1510) mağlup ettiği Özbek hükümdarı Muhammed Şeybani'nin vücudunu parçalara ayırtıp ülkenin çeşitli yerlerine göndermesi ve kafatasını benzer şekilde altın ile kaplattırıp, şarap kadehi yapma hadisesi geldi.

rasti rusti
12-15-2011, 04:37 PM
Hikayeyi farklı şekilde biliyordum. Bilgim, Orta Asya Türklerinde iki kişinin birbirine sadakatini belirtmek adına bir çanağa kanlarını akıtıp o kanı içerek 'kardeşlik,dostluk' yemini ettiklerine dairdi. Hatta Köktürk alfabesinde (nt) sesini temsil eden bir harf vardır ve bu harf de çanak şeklindedir. Bu da 'ant' adını verdiğimiz çanaktan şekillenmiş bir harftir. Tabi çanağın malzemesinin kafa tası olup olmadığına dair kesin bir fikir dile getiremeyeceğim.
12-27-2011, 12:41 PM
Alboin'le Rosamund'un hikayesini hatırladım. Nikahta Rosamunda zorla, babasının kafatasından yaptırdığı kadehten içirir Lombard kralı Alboin. Rosamund daha sonra kocası Alboin'i öldürttüğü adamla evlenir.

Bir de bu ant içme kargışlanmayla karıştırılıyor. Ant içmek, kan yalaşmak, kan kardeşi olmaktır. Orada içilen kımız/şarap kanla karışıktır(hatta sadece kandır). Kargışlanma ise verdiği sözü tutmazsa lanet(kargış) üzerimde olsun demektir. Yani bu gün kullandığımız ant içme tabiri aslında kargışlanmadır. Ama olsun artık yerleşmiş, bu saatten sonra milletvekilleri kargışlanmaz herhalde Smile

Düşünüyorum o halde vurun...
Mesaj Önizleme 

Foruma Git: