|
bu ilk takıntısı niye??
|
|
11-01-2008, 10:51 AM
|
|||
|
|||
|
bu ilk takıntısı niye??
bu arada ben hep şune merak etmişimdir
neden anadoluya ilk girdiğimiz tarih araştırılıyorda neden mısır-arabistan-çin-hindistana hangi durumlarda girdiğimize bakılıyor tamam şu an anadolu topraklarındayız burada hayatımızı sürdürüyorum ama neden sırf bundan doluya anadoluyu olayların odağına alıyoruz anadoluya erken girdik geç girdik niye bu kadar düşünülüyor ki şu an anadoludayız burası türk vatanı hep anadoluya yapılan akınların ilk ne zaman yapıldı????? bu önemli mi bence sonuç önemli aynı saplantılı bakış açısı edebiyattada var ilk hikaye yazarları............ ilk roman yazarları........ falanca akımı ilk ortaya çıkaranlar............. ilk fabl örneğimiz şeyhiii harnamesi............... niye daha önce uygurlar göktürkler hunlar iskitler eftalitler zamanında fabl yok muydu bunu neden 15 yyla kısıtlıyoruz kii ki bence tarihde ilklere bakmak kadar saçma birşey yok bence adamın biri bir yapıt yapmış bize onun sefasını sürmek okumak akımı dönemi anlamak özümsemek düşer tutupda bunun daha öncede bu türde birşey yazıldı mı??? bu hangi akımla yazılmış ona bakmak bence mantıksız şu şunun gibi önünde parıl parıl parlayan bir elma var çeşitli emeklerle onu koparıp hazırlayıp yıkayıp tepside getiriyorsun önüne elma getirilen adam bu elmayı yemiyorsa bunu hangi ağaçtan kopardın hangi dalındaydı diye sorması gibi bence bu konuda düşüncesi yorumu olan herksesin yorumunu ortaya koymasını isterim bu arada türkçe yazım kurallarına uymadım yada elimden geldiği kadarıyla uydum (özür dilerim)
|
|||
|
11-01-2008, 06:03 PM
|
|||
|
|||
|
RE: bu ilk takıntısı niye??
Konuya pek çok açıdan bakabiliriz.Diğer arkadaşlarımızın yorumlarıyla bunu daha da net görebiliriz.Benim aklıma gelen ilk bakış açısını ifade etmek isterim:
Bir şeyi ilk kimin yaptığına bakmak gerçekleri anlamakla birlikte bugüne olan dolaylı etkisini de ortaya çıkarır.Bir örnekle bunu açıklayayım:Mesela Newton...Newton fizikle ilgili çok temel şeylerin kurallarını bulmuş bir bilim adamı.Bulduklarını elbette kullanıyoruz pek çok yerde.Onun bulduğu şeyleri kullanmamız bize direk etkisidir.Bir başka etkisi de şudur:Newton bir İngiliz'dir.Uluslararası rekabet ve muasır medeniyet savaşında Newton'un İngiliz olması-her ne kadar bilim evrenseldir dense de- İngilizlere bu konuda bir avantaj sağlayacaktır.İngiliz kurumları da bu durumu muhakkak kullanıp uluslararası camiadaki saygınlıklarını korumuş ve arttırmış olacaklardır. |
|||
|
11-01-2008, 08:34 PM
|
|||
|
|||
|
üstad senin dediğin bilimler için doğru ama edebiyat anlatılmaz yaşanır
kimin bildiği kimin yaptığı değil önemli olan ortaya konması mesela çoğu kişi kutadgu biliğ'in ilk islami eser olduğunu ve kimin yazdığını bilir ama onun içeriğindeki sırlara vakıf değildir demek istediğim günümüzde bence ilklere bakmak bizi ezberciliğe götürüyor ilk psikolojik romanı bilirsin ama onun gerçekde ne olduğunu ve neden psikolojik roman olduğunu bilmezsin. eğitim sistemizde bırakın ıslahı devrime ihtiyacı var
|
|||
|
11-01-2008, 08:50 PM
|
|||
|
|||
|
mr.sensey ilkler neden var buna cevap vermek istiyorum.
akımı ilk ortaya çıkaranın izinden gitmek için ilkler onemlidir. pek çok fikri yayanın çıkaranın hayat hikayeleri yazdıkları şeyler ile bilgileniriz kendimize bir ornek buluruz. Negü der eşitgil Tunga Alp Erig Bilip sözlemiş kör bu öt sav erig Et ol bu kişi kangü artar yıdır Ânı ked küdezgü ay kıldı kader |
|||
|
11-01-2008, 09:07 PM
|
|||
|
|||
|
işte ağzına sağlık sorun burda
birilerini örnek almak onun gibi olmayı beraberinde getiriyor onun gibi olmakda belli kalıplaşma ve tabuları beraberinde getiriyor en sonunda kendimizi bilemediğimiz çetrefilli bir paradigmanın ortasında buluyoruz birilerinin izinden gitmekden daha önemli bir şey varsa oda kendi oluşturduğun izden(kendine has yoldan) gitmektir |
|||
|
11-01-2008, 10:05 PM
|
|||
|
|||
|
Konu yapı itibariyle felsefi bir konu ve muhabbetler de felsefi olarak devam ediyor.Ben de nacizhane o yoldan devam etmek istiyorum:
Mr. Sensey kardeş demiş ki: "birilerinin izinden gitmekden daha önemli bir şey varsa oda kendi oluşturduğun izden(kendine has yoldan) gitmektir" Bence herkes kendi izinden gider bir şekilde.Birilerini örnek almak insanın içinde olan bir güdü.Lakin her ne kadar başka kişileri örnek alsak da hepimiz kendi istediklerimizi yapıyoruz.Beyninde bir hasarı olmayan ya da herhangi bir ilacın etkisinde olmayan bir kişinin yaptığı bir hareket kendi isteğiyle yaptığı harekettir.Televizyonlardaki adi magazinsel şahısları örnek alıp da davranan kişi dahi asıl itibariyle istediğini yapmaktadır.O kişiye o magazinsel model hoş gelmiştir ve tercihini onun gibi yaşamaktan yana kullanmıştır.Bir başka şahıs da çıkar Hz. Muhammed'i rehber edinir ve onun gibi olmaya çalışır o da kendi iradesiyle bunu seçmiştir ve serbest iradesiyle hareketlerini sürdürmektedir.Bazen özgür olmadığımızı da söyleriz.Mesela öğrenciler arasında süregelen bir muhabbet:"Yavv,bu hocalar yok mu,bıktım vallahi...Ne çekilmez dersler var,ödevler,projeler,bıktım yahu!".Bu cümleleri kuran bir kişi özgür olmadığını düşünebilir.Özgürlüğü okul tarafından kısıtlanıyor sanabilir.Aslında özgür olmama durumu sadece şekil itibariyledir.O öğrencinin amacı okulunu bitirip iyi paralar kazanmaksa bir şekilde o okulun zorluklarına kendi iradesiyle katlanmaktadır.Okulda hocalara sert çıkıp atılmaktansa biraz sabredip gelecek güzel günleri düşünmek daha cazip geliyordur ve özgür iradesiyle bu seçimi yapmış ve gene özgür iradesiyle bu sıkıntılara katlanmaktadır. Son olarak savımı ifade edersem;herkes bir şekilde kendi yolundan gider.Kimisinin gittiği yol çok keskindir ve çok gürültü çıkarır,kimisininki de daha düz ve kendi halindedir. |
|||
|
11-02-2008, 12:37 AM
|
|||
|
|||
|
Sen birini ornek almadan yaşayamazsın. Bebek nasıl konuşur çevresindekini taklit ederek. Bazı şeyleri duyarak konuşmaya başlarsın. Yazı mı yazacaksın oğrenirsin öyle yazarsın. Bir nevî sana öğreteni örnek almış olursun. Ayrıca insan davranışlarını çevresine göre düzenler ki ne de olsa sosyal bir varlıktır. Örnek almakk erdem abinin dediği gibi bir güdüdür. Bazıları ne kadar da kendim olacağım dese de aslında yukarıda anlatılan gibi sadece kendi istediğini yapar. Bence örnek alınmadan yaşanılmaz. Bilinçli ya da bilinçsiz...
Negü der eşitgil Tunga Alp Erig Bilip sözlemiş kör bu öt sav erig Et ol bu kişi kangü artar yıdır Ânı ked küdezgü ay kıldı kader |
|||
|
11-02-2008, 01:31 AM
|
|||
|
|||
|
AlperTunga
yazdıklarına katılıyorum ama bir yere kadar mesela FAZIL HÜSNÜ DAĞLARCA kendi kalemini oturtana kadar ÜSTAD NECP FAZIL'I örnek almıştır ama yaşı 30-35lerden sonra kendi yolunu çizmiş kendi kalemini oturtmuş kendi tarzında şiirler yazmıştır demek istediğim örnek alacağız ama bir yere kadar bir olgunluğa erişene kadar tamam insan davranışlarını çevresine göre düzenleyen bir varlıksa o halde bizde akıl,izan,mantık neden var diyoruz ya insan aklı mantığı elverdiği ölçüsünde davranır bunu diyorsak insan çevresine göre davranışlarını düzenler nasıl diyebiliriz bana göre insanın davranışlarını çevresi etkiler aklı mantığınin ölçüsü düzenler işte bende bu aklın mantığın ölçüsünün düzenlemesini ben diğer insanların düzenlemelerinden bağımsız sadece kendimize ait düzenlemeler olmasından yanayım yani tamamen örnek almayalım demiyorum birşeyleri yapabilecek olgunluğa geldiğimizde kendi öz çizgimizi yakalayalım diyorum |
|||
|
« Önceki Konu | Sonraki Konu »
|

Arama
Üye Listesi
Takvim
Yardım
(özür dilerim)