Mesaj Önizleme 

Konuyu Değerlendir
  • 0 Oy - 0 Ortalama
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
islam dünyasında bilimsel gerileme(benim farklı bir nedenim var)
10-27-2008, 12:40 AM
islam dünyasında bilimsel gerileme(benim farklı bir nedenim var)
bilmiyorum ne kadar inandırıcı gelecek size
bazı arkadaşların güleceğindende eminim
ama benim görüşün bu

pozitif bilim nedir?
matematik-fizik-kimya vs vs
beynin sol tarafını daha çok geliştiriyor
neden çünkü sayısal ağarlıklı bilimler
dikkat ederseniz matematik fizik gerek bilim adamı gerek dahilerin beyinlerinin sol tarafı daha gelişmiştir

ama islami bilimlere gelelim
fıkıh:yorum gücü kabiliyeti istiyor hafıza istiyor
hadis:hafıza istiyor
islami bilimlerin hemen hemen hepsinde çağa ayak uydurmak için ictihad(yorum lazım)
bu saydığım hususlarda beynin sağ tarafı ile alakalı

not:istisnaları saymıyorum elbette islam alimlerininde pozitif bilimlere yatkın olanlarıda vardır

dolayısı ile batı işi en temelinden aldı ve sol tarası geliştirdi
ama bizde zaten oturmuş bir temel vardı yani uyuşmadı yapamadık
bu tıpkı bir sözelci öğrencinin matematik çözememesi gibi
ve bir matematikçinin bir deneme yazmak için 2 saat düşünmesi gibi

dikkat ettiyseniz bizde sözlü ozanlar var saz ustaları
bir edebiyat var
bu gün avrupada yazar yok şiir yazma olayı bitti(21 yyda yok...)
hiç düşündünüz mü?
neden türk tarihinde bilinen 8 tane sözlü destan varken almanların 2-3 ü geçmiyor(ve daha kısa)
koskoca hintliletin neden 2 tane?
bu bize beynimizde sağ tarafın daha gelişmiş ve temeli olduğunu gösteriyor
ama 19-20 yy dan itibaren pozitif bilimler para ettiği için biz ayak uyduramadık

bana göre tarih-coğrafya-felsefe-sosyoloji mantık bilimleri
pozitif bilim ama bu gün üniversitelerdeki öğretim üyelerinin 10'da 2'si matematik üzerine tez yazarken 10'da 8'i neden yukardaki pozitif bilimlerle alakalı yazıyor

bu bize hala beynimizdeki sağ tarafın üstünlüğünün devam ettiğini gösteriyor

umarım farklı bir bakış açısından bakmanızı sağlayabilmişimdir
Bu kullanıcının gönderdiği tüm mesajları bul
Bu mesajı bir cevapta alıntı yap
10-27-2008, 12:51 AM
RE: islam dünyasında bilimsel gerileme(benim farklı bir nedenim var)
Hocam İslam Bilimleri Fıkıh vesaire diyerek, İslam bilimi sadece bunlardan oluşuyor demek doğru mudur?
Daha doğrusu bunlar bilim midir? (Ki bence değildirler)

İslam dininde bizim bugün pozitif bilim dediğimiz bilimleri öğrenmemizi nerede olsa saygı göstermemizi emretmekte. Velhasıl asıl islamı anlamadığımız noktasında belki dediğiniz doğru olabilir.

____

Beynimizin sağ kısmını halen çalıştırdığımız iddiasına ben somut bir örnek vermek istiyorum.

Mühendislik fakültesi bitirdim. VE benim birçok dostum yurtdışında master veya daha fazlası için gitti. Onlardan aldığım duyumlara göre birçok öğrenciden Analitik zeka olarak daha üstünmüşler. Gerçekten Türkiyedekine nazaran çok daha az çalışıp birşeyler yapabliyorlarmış.

KARADENİZ OKUSUN
10-28-2008, 12:53 AM
İslam Dünyası'nda özellikle Araplar matematik, tıp, astronomi gibi bilimlerde de çokça ilerlemişlerdi. Haçlı Seferleri ve Endülüs Medeniyeti sayesinde Avrupalılar bunlardan yararlanmıştır, yani İslam Dünyası pozitif bilimlerde önde de Rönesans öncesinde ileride olmuştur.

Aynı bunun gibi Avrupa'nın da hukuksal-sanatsal-edebi anlamda daha geride olması da söz konusu olamaz; Rönesans'ın, Aydınlanma Çağı'nın ve 19.yüzyılın düşünceleri bugünkü medeniyetimizi şekillendiren dev şairleri, tiyatrocuları, yazarları, filozofları ve ressamlarının çoğunlukla nereden çıktığına bakınız.

~~~Jön Türk, Jagatai
http://mezzomorto.blogspot.com/
Kullanıcının websitesini ziyaret et Bu kullanıcının gönderdiği tüm mesajları bul
10-28-2008, 11:32 PM
Her toplumun içinde beynin sağ ve sol tarafını birlikte kullanabilen kişiler olabildiği gibi,beynin sağ tarafını ya da sol tarafını baskın olarak kullanan kişiler de olabilir.Ancak beynimizin sadece tek bir bölümünün kullanımını bir milletin fertlerinin tümüne mal etmek ya da da bir kültürün oluşumuna bağlamak düşüncesi bilimsel geçerlilikten uzaktır. O zaman hepimiz aynı tornadan çıkmış gibi olurduk.

Oysa ki,beş parmağın beşi aynı olmadığı gibi,aynı anne babadan doğan kardeşlerin bile eğilimleri farklıdır.

Adaleti besleyen düzen değildir;düzeni ortaya koyan,gün ışığına çıkaran adalettir... Albert Camus
10-29-2008, 11:23 AM
Saygıdeğer nina hocam,maalesef teorinize katılmamaktayım.

Beynin sağ ve sol yarısının kullanılmasının hatalı anlaşıldığını düşünüyorum.Beynin sol yarı küresi genellikle mantık,analiz,hafıza ve konuşma ile ilgilidir.Sağ yarı küresi ise daha görsel şeylerle ilgilidir.Mesela hayal gücü sağ yarı ile ilgilidir.Ama bilim adamlığı ve ,yaratıcılık ise her iki kürenin de ortak kullanımıyla alakalı bir durumdur.Ezber ve mantık(yukarıda İslam dünyası bilim adamları için söylediğiniz yetenekler) kesinlikle sol yarı ile ilgilidir.Ama büyük bir bilim adamı için şunu söylemeliyim.İki yarı küresini de çalıştırmayan bir kişi bilim adamı olamaz.Çünkü salt sol yarı sadece analizdir ve yaratıcılıktan yoksundur.İkisi birleşince analizi kullanıp yeni şeyler üretilebilir.Hayal gücü olmayan bir mühendis ve bilim adamı düşünülemez.Dikkatinizi çekmiştir,haberlerde bazen süper beyinler diye dört haneli iki sayıyı çarpabilen kişileri gösterirler.Bu çarpma işlemini hesap makineleri de yapabilirler ama bir hesap makinesi hayal gücünden yoksun olduğu için bilim yapamaz.Yaptığı çarpma işlemiyle kalır sadece.

Bugün ülkemizin eğitim sisteminin en büyük sorunlarından birisi bence sağ kürenin kullanımına fazla önem verilmeyişidir.Eğitim sistemimiz fazla ezberci ve mantığa dayalıdır(sol yarı küreci).Ama Avrupalı eğitim sistemi ise mantık ve ezberi içermekle birlikte ilkokuldan üniversite bitimine kadar ödev ve proje üzerine dayalıdır(Hayal gücü olmadan proje yapılamaz,yani sağ yarı küre çalıştırılmadan proje yapılamaz).

Kısace söylemek istediğimi tekrar ifade edersem şöyle diyebilirim:Bilim,sanat ,edebiyat... ilerleme için salt mantığa yönelmiş insanlar değil beyninin her iki yarısını da kullanabilen insanlar olmak zorundayız.
10-29-2008, 09:41 PM (En son düzenleme: 10-29-2008 09:44 PM nina.)
aegarmageddon demiş kiSaygıdeğer nina hocam,maalesef teorinize katılmamaktayım.

Ezber ve mantık(yukarıda İslam dünyası bilim adamları için söylediğiniz yetenekler) kesinlikle sol yarı ile ilgilidir.

Değerli kardeşim aegarmageddon,
Bahsi geçen teoriyi ben açmadım.mr.sensey isimli aramıza yeni katılan bir arkadaşımızın görüşleridir.İslam dünyası bilim adamları için söylediği görüşler de bu arkadaşımızın düşüncesi...

Bense bu görüşe katılmadığımı,bilimsel olmadığını,beynin yalnızca bir küresini kullanmanın bir milletin fertlerinin tümüne has olamayacağını ve bu düşüncenin doğu veya batı kültürlerini açıklayamayacağını belirtmiştim.

Tekrar söylüyorum ki,her toplumun içinde beynin sağ ve sol tarafını birlikte kullanabilen kişiler olabildiği gibi,beynin sağ tarafını ya da sol tarafını baskın olarak kullanan kişiler de olabilir.Bir eğitimci olarak bizim üzerimize düşen,her iki yarıyı da kullanabilen kişiler yetiştirmektir.

Dediğiniz gibi,"Bilim,sanat ,edebiyat... ilerleme için salt mantığa yönelmiş insanlar değil beyninin her iki yarısını da kullanabilen insanlar olmak zorundayız. "

Adaleti besleyen düzen değildir;düzeni ortaya koyan,gün ışığına çıkaran adalettir... Albert Camus
10-30-2008, 12:11 AM
Dalgınlığıma gelmiş hocam,çok özür dilerim.Ben de anlamadım nasıl oldu da mesajları karıştırdım.Tekrardan özür dilerim.
10-30-2008, 07:59 PM
kaliteli yorumlarınız için çok teşekkür ederim
hem bakış açım değişti hemde bazı eksik bilgilerimi tamamladım
ama ben genede

bir basamağı çıkmak bir önceki basamağı çıkmak lazımdır
beyninin her 2 yanını kullanan insanlar elbet vardır
ama bu olan bir bilim adamı%49 sağ %51 sol tarafı kullanıyor olmasını kastedmiştim
bu bilim adamının sol dahafını daha çok kullanıyor demek
ben sol taraf sağ taraf gelişmiş demekle diğer tarafın yok sayılmasını kastedmedim ki

hani bazı bilim adamları aklın hafızanın işleyişini anlamak için beynin çalışma sistemine bakmak gerektiğini söylemişlerdi bende buna benzer birşey söyledim
en olumsuz tarafından baksak dahi genede doğru olma olasılığı var bence

çok çalışmak lazım tek taraf topallatır ama 2 taraf koşturur
Mesaj Önizleme