|
Timur Hakkında Akademisyenlerin Görüşleri
|
|
01-23-2009, 10:05 AM
|
|||
|
|||
|
RE: Timur Hakkında Akademisyenlerin Görüşleri
Nasıl yani ?
Aşk derdiyle hoşem el çek ilacımdan tabib! Kılma derman kim, helakim zehri dermanındadır. Fuzûli |
|||
|
01-23-2009, 01:30 PM
|
|||
|
|||
|
Herkes saçmalamış,mantıksız konuşmuş falan demiş ama kimse sebeb belirtmemiş.
|
|||
|
01-25-2009, 06:40 AM
|
|||
|
|||
|
Mete Tunçay saçmasapan konuşmuş. Timur'un Türk olduğunu öğretmemişlerse bu kendi sorunudur, biz bunu okulda öğrendik. Selçuklular da Farsça konuşan Türkler değildi, yahu bunlar ne biçim akademisyen!? Sinirlendim şimdi. Biri Selçuklular'ı Farsça konuşturmuş öbürü Uygurlar'ı Budist ilan etmiş. Ayrıca Hakan Erdem nispeten düzgün Türkçe kullanmış fakat diğer üç profesör, özellikle ilk ikisi Türkçe'nin içine etmişler.
Timur'un gaddarlığına gelince, evet, bu da doğrudur, Timur Müslümanlar'a karşı iyi niyetli Hristiyanlık ve diğer din mensuplarına ise çok acımasızdı, dolayısıyla "bakış açısı" denemez buna, çünkü Sivas'ta Ermeni askerleri canlı canlı gömdürmesinden tutun da Efes'te (ben bunu okuduğumda çok gülmüştüm) kendisinden korkan Hristiyanlar'ın çocuklarını Timur'u karşılaması için gönderdiklerinde Timur'un Hristiyan ilahileri okuyan çocukların sesini duyunca "bu gürültü ne?" deyip süvarilerini çocukların üzerine sürdürmesine kadar pek çok sebebi vardır Timur'un gaddar diye anılmasının, fakat öte yandan kendisi aydınları koruyan, Müslümanlar'ı kollayan bir hükümdardır, Yıldırım Bayezit'e kıyasla çok daha bilge olduğu da bir gerçek. Döneminde Semerkant dünyanın en önemli kültür merkezlerinden birisi olmuştu ve dünyanın çeşitli yerlerinden sanatçılar Semerkant'ı ihya ediyorlardı, bu da bir başka gerçek... |
|||
|
« Önceki Konu | Sonraki Konu »
|
| Benzer Konular... | |||||
| Konu: | Yazar | Cevaplar: | Gösterim: | Son Mesaj | |
| Timur'un Feraseti | bayundur | 1 | 2,161 |
09-19-2010 03:41 AM Son Mesaj: bayundur |
|
| Arap Kaynaklarında Timur | Baybars | 5 | 3,712 |
08-13-2008 09:11 PM Son Mesaj: bayundur |
|