Mesaj Önizleme 

Konuyu Değerlendir
  • 0 Oy - 0 Ortalama
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Amerika'nın Sanayileşmesi ??
01-28-2009, 12:16 AM
RE: Amerika'nın Sanayileşmesi ??
kutup yıldızı demiş kiTamam da ilk mesajda sorulan soruların hiçbirine cevap niteliği taşımıyor bu yazdığınız 3 madde.

Bence cevap niteliği taşıyor sayın Kutup Yıldızı, siz bunların neden cevap niteliği taşıdığını algılayamıyorsanız bu da anlayış farkından ileri geliyordur sanırım.

Alıntı:Hiçbir savaş tek bir olayla başlamaz. Üst üste binen sebepler sonucu ortaya çıkar. 1807'de Atlantik sularında ABD'ye yönelik deniz ticareti baskılarıyla olayın temeli atılmıştır. Yine dediğim gibi İngilizler tarafından zorla el konulan ABD gemilerinin mürettebatı zorla Kraliyet Donanması'na asker olarak kaydettirilmiştir. Bütün bunlar zaten savaş için yeterli kamuoyu tepkisini oluşturmuş ve ABD'yi savaşa itmiştir. Sizin dediğiniz, sınır bölgelerinde yaşayan vatandaşlar kendileri için en büyük tehdit olan kızılderililerin İngilizler tarafından desteklenmesi sonucu savaş yanlısı olmuşladır.

Burada asıl savaş sebebi ülke ekonomisinin dayandığı okyanus ötesi ticaretin İngiltere tarafından engellenmesidir. İki taraf da kendisine göre haklıdır. İngiltere, kıta Avrupası'nı abluka altına almak istemiş, ABD de ticaret ilişkilerinin aksamasını önlemek istemiştir. Ancak ilk kıvılcımı İngiltere çıkartmıştır. Egemen bir devleti aşağılayacak hareketler yaparak ABD'yi provoke etmiştir. ABD de savaş ile ilgili planlarını yaparak bu savaşa girmiştir. Zaten benim önceki kısa açıklamamda "mazlum ABD" gibi bir tabirde bulunmadım, sadece bu çatışmayı İngilizler'in başlattığını söyledim.

Savaş ilanı yapıldıktan sonra da ABD pragmatik bir yaklaşımla, Avrupa'dan yardım alamayacağını düşündüğü İngiliz topraklarına saldırmıştır. Savaşın sonucunda iki taraf da maddi olarak bir şey elde edemese de, ABD büyük bir manevi kazanç sağlamıştır. Tam anlamıyla bir millet bilincine sahip olmuş ve zayıflıklarını görme imkanı bulmuştur.

Saygılar

Mazlum ABD tabirinde bulunmamışsınız fakat gene Amerika'yı mazlum yapmışsınız.Big Grin Bahsettiğiniz savaşın en önemli sebebi ABD'nin topraklarını genişletme arzusudur, İngiliz deniz ticareti yasaları da bu savaşın bahanesi olarak kullanılmıştır fakat olay dediğiniz gibi gelişse en başta okyanusa sınırı olan eyaletlerin temsilcileri savaş yanlısı olurdu, halbuki olay tam tersine gelişiyor en savaş yanlısı kesim her nedense İngiliz ve İspanyol (Florida) sınırında yaşayan Amerikalılar olmuştur, bunun sebebi ise açıkça topraklarını (ve zenginliklerini) genişletme arzusudur. Bir de Kızılderililer tehditmiş de bu yüzden bu eyaletlerin halkları İngiliz düşmanıymış. Yahu kim kime tehdit? Her anlaşmayı bozup Kızılderililer'e saldıranlar Amerikalılar... Konu hakkında şu ana kadar yazdıklarınız baştan aşağı dönemin Amerikan tezi, yani gri tonlar bile yok olduğu gibi Amerikan tezini alıp gerçekmiş gibi gösteriyorsunuz. Madem böyle sayın Kutup Yıldızı, Iraklılar'ın imhasını da "oralara demokrasi götürdüler" şeklinde açıklamamak için bir sebep yok. Art niyetlisiniz demiyorum ama sanırım bu tarihi salt Amerikan kaynaklarından okumuşsunuz.

Bahsettiğiniz denizcilerin asılmasına, yahut İngiliz donanmasına alınmasına gelince, bu dediğiniz olay ne boyutlardadır bilemiyorum ancak İngilizler'in Amerikan gemilerindeki İngiliz tebası mürettabata el koyacaklarını deklare ettiklerini biliyorum. Yani bir takım idam yahut mürettabata el koyma durumları varsa sebebi bu olabilir, hatta arada Amerikalılar bile kaynamış olabilir. Neticede İngilizler de sütten çıkma ak kaşık değiller.

Alıntı:bu çatışmayı İngilizler'in başlattığını söyledim.

Çatışma bahanesi desek daha doğru olurdu, çünkü çatışma olayın doğasında var, bahsedilen deniz ticareti yasası hiç çıkmasa bile ABD o topraklara saldırmak için bir sebep bulacaktı emin olun.
Bu kullanıcının gönderdiği tüm mesajları bul
Bu mesajı bir cevapta alıntı yap
01-28-2009, 01:36 AM
"aozkan" adlı arkadaş Ayşad Özkan mı yoksa?

Ülkem, Bayrağım, Onurum...
01-28-2009, 02:14 AM
Ya kim olacaktı sayın Ottoman?
01-28-2009, 02:30 AM
aozkan demiş kiYa kim olacaktı sayın Ottoman?

Abiciğim sendeki şu foruma yazma hırsına gerçekten saygı duymaya başladım. Kapıdan kovulsan bacadan giriyorsun Smile Erdem senin 3-5 bayramını kutlamıştı ama demek ki zaman çok çabuk geçiyormuş.

Neyse... Ben artık pes ettim. Edepli biçimde yazdıktan, tartıştıktan sonra senin hakkında menfi bir görüş beyan etmeyeceğim. Yeter ki, daha önceki gibi tutum ve tavırların olmasın.

Ülkem, Bayrağım, Onurum...
01-28-2009, 03:15 AM
Arkadaşlar, abilerim, zaten foruma gelen birikimli insan sayısı az, üsluba dikkat edip sadece tarih konuşmaya devam edersek ben de çok memnun olurum.

~~~Jön Türk, Jagatai
http://mezzomorto.blogspot.com/
Kullanıcının websitesini ziyaret et Bu kullanıcının gönderdiği tüm mesajları bul
01-28-2009, 11:01 AM
Ottoman demiş kiAbiciğim sendeki şu foruma yazma hırsına gerçekten saygı duymaya başladım. Kapıdan kovulsan bacadan giriyorsun Smile Erdem senin 3-5 bayramını kutlamıştı ama demek ki zaman çok çabuk geçiyormuş.

Neyse... Ben artık pes ettim. Edepli biçimde yazdıktan, tartıştıktan sonra senin hakkında menfi bir görüş beyan etmeyeceğim. Yeter ki, daha önceki gibi tutum ve tavırların olmasın.

Onu da nereden çıkardınız eski dostum Ottoman bey. Ben forum meraklısı değilim, istemiyorsanız üyeliğimi silersiniz bu kadar basit. Buraya üye olmak da aklımın ucundan bile geçmiyordu onu da söyleyeyim.

Erdem kim tanımıyorum? Kutup Yıldızı mı? Her neyse benim Erdem'le de bir sorunum yok sayın Kutup Yıldızı'yla da. Daha doğrusu kimseyle bir sorunum yok, sizin sorununuz varsa bilemem. Her neyse başlığın konusu da bu değildi zaten, nerden çıktı bu mesele anlamadım...
01-29-2009, 01:35 AM
Sayın Ayşad Özkan tekrardan hoşgeldinizSmile
------------------------------------------

Edit: Konu İktisat Tarihi bölümüne taşınmıştır.

TF'den Akıncı
01-29-2009, 10:08 AM
Latife yapmış Ottoman abi Smile erdem benim namı diğer ÇEPNİ neyse tekrardan sizi aramızda görmek güzel özlemiştim sizi Smile

Aşk derdiyle hoşem el çek ilacımdan tabib!
Kılma derman kim, helakim zehri dermanındadır.
Fuzûli
Kullanıcının websitesini ziyaret et Bu kullanıcının gönderdiği tüm mesajları bul
01-29-2009, 10:25 AM
Tabii özleyeceksin genç arkadaş! Bu arada ayağım bereketli gelmiş gelmemle 4 kişinin atılması bir oldu...Big Grin
01-29-2009, 01:27 PM
101 pare atış yapardım ama imkanlar kısıtlı Smile

Aşk derdiyle hoşem el çek ilacımdan tabib!
Kılma derman kim, helakim zehri dermanındadır.
Fuzûli
Mesaj Önizleme 

Foruma Git: