Mesaj Önizleme 

Konuyu Değerlendir
  • 0 Oy - 0 Ortalama
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kaça Kadar sayabilirsiniz?
09-18-2008, 11:33 PM
Kaça Kadar sayabilirsiniz?
Başlık size ilginç gelmiş olabilir.
Hani ilkokul birinci sınıf çocuklarının birbirinleri ile yarışması gibi bir soru. "ben şu kadar sayabiliyorum ya sen kaça kadar sayarsın Big Grin )

Ama konunun daha ilginç hadi canım dedirten bir tarihsel yönü var. Yeni okumaya başladığım "Bir gölgenin peşinde (Rakamların evrensel Tarihi)" adlı eserde bu tarz ilginç ama ispatlı konular işleniyor.

Günümüzden birkaç yüzyıl öncesine kadar sadece 4 e kadar evet dörte kadar sayan topluluklar vardı. Bunlar için bir, iki, biriki, ikiiki, şeklinde sayılar vardı. Ha bir de çok manasında hareket veya kelimeler.

Kitapdan aldığım örneklerden:

Brezilyada Botokudo Kabilesi 2 sayı biliyordu. Biri Çift manasında biri tek manasında. Eğer bu iki sayıyı kombinasyonlu yanyana koyarlarsada 3 ve 4 ü elde ediyorlardı. 4 den büyük rakamların hepsi için saçlarını gösteriyorlardı Big Grin

Murray adalarının yerlileri:
bir: Netat
iki : neis
üç: Netatneis
Dört: Neisneis
i kullanıyorlardı

Son olarakda Torres boğazının batısında bulunan bazı kabileler

Bir: Urapun
iki: Okosa
üç: Urapunoksa
4: Okasaokasa
Çok: Ras

KARADENİZ OKUSUN
Bu kullanıcının gönderdiği tüm mesajları bul
Bu mesajı bir cevapta alıntı yap
09-19-2008, 12:20 AM
RE: Kaça Kadar sayabilirsiniz?
Tübitak Popüler Bilim kitaplarından çıkan bahsettiğiniz bu eseri ben de okumuştum.Hakikaten ilginç bilgiler var...
Aslında günümüzde nadir de olsa bazı topluluklar, hala belli bir sayıya kadar sayabiliyorlar.Bunlardan biri de şimdi adını hatırlayamadığım Afrikada yaşayan bir kabileydi.Bir kaç yıl önce Atlas dergisinde bu toplulukla ilgili yayınlanan bir yazıda-hem de 21.yüzyılda-bu topluluğun yanılmıyorsam 8'e kadar sayabildiklerinden söz ediliyordu.

Adaleti besleyen düzen değildir;düzeni ortaya koyan,gün ışığına çıkaran adalettir... Albert Camus
09-19-2008, 12:57 AM
Sayıların büyüklükleri düşünceme göre toplulukların ihtiyaçları ve soyut düşünce birikimleri nispetinde oluyor.Yaşamları toplayıcılık ve avcılık üzerine kurulu bu kabilelerde hayvancılık ve tarım olmadığı,alış-veriş ve ticaret gelişmediği için büyük sayılarla uğraşma ihtiyacı da olmuyor.

Bir de konuyla alakasız gibi görünen bir soru soracağım: Dünyada diğer insanlarla hiç irtibata geçmemiş,sadece kendi kabilelerin var olduğunu sanan kabileler varmış.Öyle bir şeyler hatırlıyorum.Doğru mu acaba?
09-19-2008, 01:08 AM
Evet öyle kabileler var özellikle Amazon Ormanları, Patagonya ve Büyük okyanus adalarında birçok kabile varmış. Amazonlarda sadece 24 adet kabile yamyam olmaktan medeniyet sayesinde kurtuldu. Hala kendileri ile irtibat kurulamayan bir ton kabile var Amazonlarda! En son geçtiğimiz Haziran ayında Amazon ormanlarında bir helikopter rastgele, 50-60 kişilik bir kabileye rastladı. Kabile helikopteri görünce ilk işleri yaylarını ellerine alıp helikopteri oklamak olduBig Grin Bu olayın resimlerini milliyet.com'da gördüm. Çok ilginç insanlardı, Kara tenli, sadece ayıp organları kapalı diğer yerleri çıplak insanlardı. Eğer fotoğrafları bulursam sizlere gösteririm.

TF'den Akıncı
09-19-2008, 01:15 AM
Resimleri buraya koymaya luzum yok. Gerekli bilgi ve fotogaleri bu linkte var.
http://www.palhaber.com/haber/yasam/yasa...lesi-.html

TF'den Akıncı
Mesaj Önizleme 

Foruma Git: