|
Çok Kutuplu Dünyaya Doğru
|
|
09-01-2008, 05:03 PM
|
|||
|
|||
|
Çok Kutuplu Dünyaya Doğru
2. Dünya Savaşı'ndan sonra iki kutuba bölünen dünya düzeni Berlin Duvarı'nın 1989'da yıkılması ve SSCB'nin 1991'deki dağılmasıyla birlikte sona erdi.
SSCB ayaktayken ABD; Kafkaslar'a,Ortadoğu'ya,Balkanlar'a ve Ortaasya'ya istediği gibi müdahale edemiyodu.Tek kutup olarak kalan ABD bu tarihten sonra büyük operasyonlara girişti.SSCB'den kalan boşlukları doldurmaya çalıştı.Balkanlar'da NATO'yu genişleterek operasyonlarını sürdürdü.Ortadoğu'da kendine radikal İslam'ı düşman olarak seçti.Bu düşmanlıkta 2001 yılında İkiz Kuleler'e olan saldırı dönüm noktası oldu.Kafkaslar'da ve Ortaasya'da Gürcistan,Ukrayna ve Kırgızistan gibi ülkelerde sivil devrimler yapıldı.Afganistan'da da düşman radikal İslam'dı.ABD bu geçen 20 yıllık süreçte bu coğrafyalarda istediği gibi at koşturdu.Buradaki amaç;enerji sahalarını kontrol etmek ve Rusya gibi güçleri çevreleyip kuşatma altına almaktı. Ancak Rusya geçtiğimiz günlerde yaşanan Gürcistan müdahalesiyle bu gidişe bir dur demek istedi.Bunun sinyallerini 2007'de yaptığı konuşmada Putin göstermişti.Son 20 yıldır Rusya, ilk defa askeri bir müdahale ile tek kutuplu dünyaya karşı çıktığını açıkça göstermiş oldu.Bu durum iyice güçlenen Çin,Hindistan ve hatta İran'a cesaret verebilecektir.Hatta Latin ülkelerine... Bu durumda Türkiye'nin neler yapacağını merakla bekliyorum.Ama bu işin içinden Kafkasya'da barışçıl çözümler için ittifak arayışlarıyla çıkamayacağımız belli.Bir tarafta 60 yıllık müttefikimiz ABD,diğer tarafta komşumuz sayılan çok yoğun enerji anlaşmalarımız ve ticaretimiz olan Rusya.Ayrıca Rusya ve ABD'nin kapışmasıyla birlikte Ortaasya Türk Cumhuriyetleri ile olan bağlantımızın coğrafi olarak kesilme ihtimalleri. Daha ne kadar dünya siyasetinde Pollyannacılık oynayacağımızı merak ediyorum.Cumhurbaşkanımızın Ermenistan maçına gidecek olması da bu barışçıl çözümler için bir adım muhtemelen ama bu adımları kimsenin umursayacağını zannetmiyorum.Türkiye'nin bütün ilişkilerini yeniden tanımlamasının zamanı gelmiştir.ABD,AB,Rusya,Ortadoğu,Türk Cumhuriyetleri,Balkanlar...Bakınız çok bariz bir örnek vereceğim:ABD Türkiye'yi güneydoğu Avrupa'daki bir Avrupa ülkesi olarak görürken AB bize olan yaklaşımları ile bizi bir Avrupa ülkesi olarak görmediğini belli etmiştir.Bu küçük örnekten yola çıkarak anlıyoruz ki Türkiye bu önemli topraklar üzerinde tüm herşeyini aktif bir şekilde gözden geçirmelidir. |
|||
|
09-01-2008, 06:24 PM
|
|||
|
|||
|
RE: Çok Kutuplu Dünyaya Doğru
Malesef ki dünya kutuplara artık ayrılamaz. Bunun nedeni, ABD ve müttefiklerinin oluşturduğu siyasi blok ile yine aynı devletlerin oluşturduğu askeri blok olan NATO'nun üzerinde veya yakın bir güç yaratılamayacak olmasıdır. Zaten önüne geçilemeyecek bir güce sahip olan bu batı bloğu, gücünü maksimum seviyeye çıkarmak için atılım yapmaktan geri kalmıyor. Japonya birkaç yıl içerisinde NATO ya dahil olacak. Rusya ve Çin'i kuşatma hamlelerindeki en büyük adım bu olacak. Japonya ve ABD ortak geliştirdikleri bölge hava savunma sistemleri ve füze kalkanını Japonya topraklarına yerleştirilecek (bölge savunma sistemi hizmete girdi). Böylece ABD'nin anti baslistik taşıyan denizaltı ve kruvazorlerinden atlantikte ve büyük okyanusta konuşlandırması ile Rusya'nın kuşatılması tamamlanacak. Bunun yanında Japonya'nın da resmi olarak batı bloğuna dahil olması ile pasifik hakimiyeti tamamen batı bloğunun eline geçicek.
Tüm bunların yanında, Rus ordusu farklı bir kutuplaşma yaratabilecek gücün çok uzağında. Ordu envanteri soğuk savaştan kalma, 40 yıllık uçaklar, gemiler, zırhlılar. Ekonomisi tamamen batıya sattıklarına dayalı, satamadığı takdirde Moskova Darfur'a dönüşür. Orta asya kaynaklarının avrupaya ulaştırılmasında herzaman alternatifler mevcuttur. Türkmenistan üzeride tesislendirerek hazar altından Azerbaycan'a, oradan Nahçıvan, ve Türkiye üzerinden avrupaya ulaştırılır. Böyle birşey sözkonusu olamaz ancak olurda kutuplaşma meydana gelirse, Türkiye nerede olacağını biliyor. Tabiki batı bloğundaki yerimizde olacağız ve tabiki bundan kârlı çıkacağız. Bunun yanında, benim düşlediğim, Türkiye'nin bölgenin askeri açıdan en güçlü ülkesi olan Mısır ile askeri bir antlaşma imzalamasıdır. Taraflardan birine yönelen saldırı diğerinede yönelmiş sayılacaktır gibi bir antlaşma. Böylece NATO üyesi olmayan bölgemizdeki devasa bir askeri gücüde yanımıza alarak konumumuza kazık çakabiliriz. Batının saltanatının son bulmasının tek yolu batının kendi kendini yok etmesidir, bunu dünyevi başka bir güç başaramaz. Jarchi'ut Adangkhan |
|||
|
09-01-2008, 06:35 PM
|
|||
|
|||
|
Bu söyledikleriniz medeniyetler çatışması tezlerini ortaya atanların yegane söylemleri.Onlara göre tarihin sonu gelmiştir.Batının dünya hegamonyasından başka bir ihtimali düşünmek artık olanaksızdır.Ancak bu düşünce büyük bir saçmalıktan ibarettir.Bu tez tarihi durağanlaştırmak, tarihi kişisel isteklere göre tarihlikten çıkarmaktır.Batı dünyasına eşit güçte zıt bir kutup çıkar mı çıkmaz mı bilinmez(şu anki hareketlenmeler batıya eşit olmasa bile en azından bir direniştir,belki ilerisi için bir başlangıçtır) ama bu medeniyetin ya içeriden el değiştireceği ya da dışarıdan ittifaklarla yıkılacağı kesindir.Tarih durağan olmadı, olmayacaktır da.
Rusya'nın haricinde Çin de yabana atılmaması gereken bir güçtür bence.Hiçbir şeyi yoksa bile 1.5 milyar insan çok büyük bir güçtür.Çin'in şu anki ekonomisi adi mallar ve taklit üzerinden gidiyor ama ileride onlar da Japonya gibi teknolojide önde bir ülke olabilirler.Çünkü Japonya da Çin'inki gibi yollardan geçmişti. Bunların haricinde bir noktaya daha değinmek istiyorum.Rusya'nın etki alanında yaşamış olan milletler bugün itibariyle askeri olarak NATO'nun gelişimi,siyasal olarak batı demokratik siyasal sistemlerinin yerleşmesi ve ekonomik olarak da kapitalizmin yerleşmesiyle eskiye nazaran çok daha müreffeh bir görünüme bürünüyorlar.Bunu gören milletler Rusya'ya elbette soğuk yaklaşacaklardır. |
|||
|
09-01-2008, 08:32 PM
|
|||
|
|||
|
Çin savunma sanayii alanında ABD den sonra 2. sıraya yükselmiş bir ülkedir. Adeta ordusunu baştan yaratmıştır ve buna son sürat devam etmektedir. Çin'in askeri gücüne bir itirazım olamaz. Ancak, Çin ekonomisi de batının elindedir. Çinde üretimi sağlayan ABD başta olmak üzere batı dünyasıdır. Çin'in uyguladığı strateji basit ve etkili ancak tehlikelidir. Yatırım yapacaklara araziyi, elektriği, suyu bedava vermektedir, buradan kazancı istihdam sağlanması ve vergi geliridir. Unutulmaması gerekmektedir ki, batı elini çektiği takdirde 1.5 milyarlık Çin nüfusu açlıktan ölümlerle 1 milyarın gerisine kadar düşebilir.
Rusya Çin ilişkilerine gelirsek, Çin artık Rusya ile eskisi gibi işbirliğinde değildir. Kore savaşında Rusya'nın Çin'i satmasından beridir Çin Rusya ile ilişkilerini eskiye nazaran soğutmuştur. En yakın örneği Abhazya ve Güney Osetya hususunda Rusya ya destek vermemeleridir. Hazır buraya değinmişken, asyanın alternatif gücü olabilir diye gösterilen Şangay birliğinde de durumu gördük. Üye ülkelerin yarısı Rusya ya destek vermeyerek Gürcistan'ın toprak bütünlüğüne saygılıyız dediler. Burada bizim açımızdan en önemli olan, birliğe üye Türk Cumhuriyetlerinin Rusya ya rest çekerek Gürcistan'ı desteklemesidir. ABD denen dünya üstü gücü daha iyi anlatabilmek için basit bir örnek vereceğim, bu örnek dünyanın yıllık askeri harcamasıdır. Bütün dünyanın yıllık harcamaları toplamı yaklaşık olarak 1 trilyon 200 milyar $ civarındadır. Bu bilgiyi verdikten sonra ilk altıya bakalım; 2-Çin 65 milyar $ 3-Rusya 50 milyar $ 4-Fransa 45 milyar $ 5-İngiltere 42.8 milyar $ 6-Japonya 41.75 milyar $ Şimdi ilk sıraya gelelim (gelmeden önce tekrar hatırlatalım, bütün dünyanın yıllık harcamaları toplamı yaklaşık 1 trilyon 200 milyar $), ilk sırada ABD tamı tamına 623 milyar $ lık harcaması ile bulunmaktadır. Kendisinden sonra gelen 5 ülkenin toplamının iki katından fazla, bütün dünyanın ise yarısıdır bu rakam. Jarchi'ut Adangkhan |
|||
|
09-01-2008, 08:44 PM
|
|||
|
|||
|
Bilgiler için teşekkürler.Savunma harcamaları benim açımdan önemli bir bilgi oldu.Kaynağını yazarsanız daha da memnun olacağım.Bu bilgiler ışığında Türkiye'nin NATO'nun ve ABD'nin yanında son gaz devam etmesi kaçınılmaz ve Türkiye'nin yararına olacaktır diye düşündüm.Zaten öyle de yapıyoruz.Hatta Türk Cumhuriyetleri ile ilişkilerimizin geliştirilmesi de belli ki batı tarafında yer almamızla mümkün olabilir.
|
|||
|
09-01-2008, 09:06 PM
|
|||
|
|||
|
Bugünün şartlarında ben de Batı'nın yenilmesinin imkansız olduğunu düşünüyorum. Her şeyden önemlisi tüm dünya Batı kültürünün işgali altındadır ve Batı Bloğu'nun üçüncü dünyada azımsanamayacak kadar müttefiki vardır. Çin ve Rusya her ne kadar küresel konularda birbirlerini destekleseler de dünya genelinde destek bulmaları zor, insanlar Batı'nın öncülük ettiği özgürlükçü-neo liberal düşünceleri tercih edecektir.
Yani otoriter Rusya ve fason komünist polis devleti Çin'in güçlü orduları olsa bile bu gücün dayanağını oluşturacak ekonomik ve sosyal dönüşümleri geçirip destek bulması çok zor; zaten muhtemel blok denemelerinin Soğuk Savaş'tan pek farkı olmayacak. ~~~Jön Türk, Jagatai http://mezzomorto.blogspot.com/ |
|||
|
09-01-2008, 10:31 PM
|
|||
|
|||
|
Sayın Çakabey kaynak sunabilir misiniz?Yukarıda da sormuştum.
|
|||
|
09-02-2008, 12:43 AM
(En son düzenleme: 09-02-2008 12:54 AM Cakabey.)
|
|||
|
|||
|
http://www.globalsecurity.org/military/w...ending.htm
![]() Ayrıca, google üzerinden "world wide military expenditures" anahtar kelimesi ile istediğiniz kadar kaynağa ulaşabilirsiniz En güncel verilere buradan bakabilirsiniz; http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_cou...xpenditure Jarchi'ut Adangkhan |
|||
|
09-02-2008, 12:44 AM
|
|||
|
|||
|
Teşekkürler.
|
|||
|
« Önceki Konu | Sonraki Konu »
|

Arama
Üye Listesi
Takvim
Yardım

![[Resim: country-distribution-2006.png]](http://www.globalissues.org/i/military/country-distribution-2006.png)