|
Memlükler yıkılınca Mısır'daki Kıpçaklara ne oldu?
|
|
08-21-2008, 01:55 PM
|
|||
|
|||
|
Memlükler yıkılınca Mısır'daki Kıpçaklara ne oldu?
Osmalı Memlükleri yenince Mısırdaki KIpçaklara ne oldu merak ediyorum bide Babür devleti yıkılınca Hindistandaki Türklere ne oldu
|
|||
|
08-21-2008, 11:42 PM
|
|||
|
|||
|
RE: Memlükler yıkılınca Mısır'daki Kıpçaklara ne oldu?
Memlük Devleti yıkılma sürecinde Mısır'da iktidar Kıpçak Türklerinde (Bahri Kölemenleri) değil Çerkez Kölemenlerinde idi. Her ne kadar konulan dil ağırlıklı olarak Kıpçak lehçeli Türkçe olsa da 16 asrın başlarında Kıpçak Türkleri azınlık durumundaydı. 14 asrın sonlarında Çerkez kökenli Berkuk tahta geçerek Kıpçak hükümranlığına son vermiştir. (Gerçi 15 asrın ilk yarısında Kıpçak kökenli Eşref Barsbay tahta çıkarak Çerkez hakimiyeti döneminde bir istisnayı oluşturur.) Bundan sonra Kıpçaklar ileri de tehlikekli olabilirler mülahazasıyla tasfiye edilmeye çalışılmıştır. Ancak demin de bahsettiğimiz gibi iktidarı elde eden Çerkez Kölemenlerine de Kıpçaklardan Türkçe gibi bir dil miras kalmış ve çerkezler kendi dillerinden ziyade Türkçe'yi resmi dil olarak daha ziyade kullanmışlardır. Kısaca Osmanlı Devleti Mısır'ı fethettiğinde ortada kıpçaklardan ziyade karşılarında Kıpçak lehçeli bir Türkçe buldukları için burada yapmak istedikleri hakimiyeti işi daha da kolaylaştı.
Babür Devleti mevzusunda ise Babür (Gürganniyye) Devleti özelikle 17 asırdan itibaren Türkistan tarafından askeri olarak lojistik destek almayı kesmişti. Zaten bu ülkede hakim ancak azınlık durumunda olan Türklerin sayısı da zamanla azalmaya başladı. Devletin askeri ve idari kadrolarını da zamanla Müslüman yerli veya melez halklar teşkil etmeye başladı. Bu devletin yıkılma sürecinde Babür hanedanlığı bile neredeyse Türklükten arınmış idi. (Zaten kendilerini Türkten ziyade Moğol sanıyorlardı) Bu yüzden ne olduysa da daha önceleri olduğu için (ortalıkta Türklük namına neredeyse bir şey kalmadığı için) Babür devleti yıkıldıktan sonra Türklere bir şey oldu diyemeyiz. rasti rusti |
|||
|
08-25-2008, 07:06 PM
|
|||
|
|||
|
Bahs ettiğiniz topluluklar asimile oldular. Bugün Mısır, Sûriye, Ürdün, Filistin gibi yerlerde epeyce sarışın Arap var.
"Silahların yetersizliği, mağlubiyet için bahane değildir." Korgeneral Mataguchi |
|||
|
08-25-2008, 10:58 PM
|
|||
|
|||
|
Özellikle Ürdün'de azımsanmayacak sayıda Çerkez asıllı vatandaş var. Hatta Ürdün'ün güvenlik güçlerinde (asker, polis) Çerkez kadrolaşması had safhada.
rasti rusti |
|||
|
08-25-2008, 11:42 PM
|
|||
|
|||
bayundur demiş kiÖzellikle Ürdün'de azımsanmayacak sayıda Çerkez asıllı vatandaş var. Hatta Ürdün'ün güvenlik güçlerinde (asker, polis) Çerkez kadrolaşması had safhada.Bu Çerkezler Osmânlı döneminde o bölgeye yerleştirilen kimseler. Memlûklerle ilgileri yok. "Silahların yetersizliği, mağlubiyet için bahane değildir." Korgeneral Mataguchi |
|||
|
08-25-2008, 11:54 PM
|
|||
|
|||
|
Ben günümüzde Ortadoğu'da ki Çerkez popülasyonuna dikkat çekmek için bu bilgiyi vermiştim. Yoksa sizinle hem fikirim. Ancak Kanuni döneminde meydana gelen Vezir (Mısır Beylerbeyi) Ahmed Paşa'nın Memlüklülerle ittifak edip başlattığı isyandan sonra Mısır'da ki Çerkez Kölemenlerinden bayağı bir zümre sürülmüştür. (Damad Pargalalı Makbul İbrahim Paşa tarafından yapılan Mısır Islahatı sonucu) Bunlardan anılan bölgeye de yerleşim yapılmıştır ancak bu zümreler ekseriyetiyle asimilasyona uğramışlardır.
rasti rusti |
|||
|
01-05-2009, 11:42 PM
|
|||
|
|||
|
bende kıpçak kölemenoğluyum. kölemenler anadoluya göç ettiler benim gibi
msn: kipcakbeyi@msn.com |
|||
|
01-06-2009, 12:28 AM
|
|||
|
|||
kipcakbeyi demiş kibende kıpçak kölemenoğluyum. kölemenler anadoluya göç ettiler benim gibi Sevgili kardeşim eğer dediğin gibi Anadolu'ya göç etmişlerse hangi taraflara göç ettiler. Ayrıca bu hususta bizi bilgilendirebileceğin veya yönlendirebileceğin bir kaynak var mı? Varsa söyle ben de bir Kıpçak Türkü olarak bahse konu kaynaktan yararlanmak isterim. rasti rusti |
|||
|
01-06-2009, 04:41 PM
|
|||
|
|||
|
1800-1900 lü yıllarda kölemenoğulları hataya trabzona ve anadolunun orta kesimlerine yerleştiler osmanlı-memlük savaşından sonra eski orta asyaya gidenlerde oldu.
msn: kipcakbeyi@msn.com |
|||
|
01-06-2009, 06:48 PM
|
|||
|
|||
|
göçler vesaire herşey mantıklı fakat mısır cografyasında asimile olmaları tabiki daha mantıklı diğer bazı türk kavimlerinin başına gelenler gibi tabi.
Söz var iş bitirir,söz var baş yitirir. |
|||
|
« Önceki Konu | Sonraki Konu »
|

Arama
Üye Listesi
Takvim
Yardım