Mesaj Önizleme 

Konuyu Değerlendir
  • 0 Oy - 0 Ortalama
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ülke Sorunlarımız. (Entellektüel Tartışma Ortamı)
08-19-2008, 11:24 PM
Ülke Sorunlarımız. (Entellektüel Tartışma Ortamı)
Arkadaşlar bildiğiniz gibi yüzlece yıllık egemen bir milletin torunları olarak yaklaşık 200-250 yıldır pasifize halde yaşamaktayız.

Bunun nedenleri tabiki oldukça çoktur.

Burada bu nedenleri sayalım. Çözüm önerilerini tartışalım.

Bu arada önemli uyarı lütfen site kurallarına riayet edelim. üslübu ona göre düzgün tutalım.

KARADENİZ OKUSUN
Bu kullanıcının gönderdiği tüm mesajları bul
Bu mesajı bir cevapta alıntı yap
08-20-2008, 12:30 AM
RE: Ülke Sorunlarımız. (Entellektüel Tartışma Ortamı)
Sorunlar saymakla bitmez , dilde sorun var , çoğunluk yabancılara özeniyor . Yabancı sözcük kullanmak , kültürlü olmak sanılıyor .

Bunun haricinde ekonomide sorun var . Ev kiraları pahalı , elektrik-su pahalı , kısacası hayat pahalı , fakat kişinin aldığı gelir düşük . Bir de çocuk eklenince , gerisini siz düşünün .

Gençlerde amaçsızlaşma var . Yani gençlik yıllarında her şey yapılabilir (her şey derken neleri kastetmediğimi anladınız.) fakat bir yerden sonra da ciddileşmek gerekir . Bugün genç birine sorun Türkiye'nin hâli hakkındaki düşüncelerin ne diye , cevap muhtemelen "Bana ne yahu , ben hayatıma bakarım , gençsin abi yaşa işte." olacaktır . Tabi böyle yazdığım gibi doğru konuşmuyorlar , dil konusunda ona ufaktan değindim .

Gençlerde olan tek şey bu değil , hamlaşma var . Spor alanında bu genç nüfusla dünyayı sallamamız gerekirken , adımızı zar zor duyuruyoruz ki olimpiyatlardan haberiniz vardır . Gençlik ham yetişiyor , bilgisayar başında , sağlıksız beslenen , spor yapmayan bir gençlik yetişiyor ki şu ana kadar Sovyetlerde olsun , Nazilerde olsun , ânî çıkış yapan devletlerde spora büyük önem verilir . Türkiye sporcularına sahip çıkmıyor , ben bunu bilir bunu söylerim . Daha geçenlerde gördüm ünlü olmak isteyen sporcuları . Televizyonlarda artık dangalak mankenlerin hırsız sevgililerini görmektense , bu sporcuların başarılarını ele alan programları görmek istiyorum ben . Bıktım artık magazinden , bilmem nenin sevgilisi bilmem kimi bilmem kim kişisiyle aldattıysa bana ne arkadaşım banane ?! Niye bunlar var her kanalda , niye adam gibi bir program yok !?

Siyaset yapmak istemiyorum fakat , siyasi olarak yanılgılar var . Yani 15 yaşına gelmiş bir çocuk , iki fotoğraf görüp Hitler'e hayran olur , Che'ye hayran olur . Tamam , burada sorun yok herkes hayran olabilir . Ama daha komünizmin ne olduğunu bilmeden , ayağında Converse , altında Levi's pantolon , üzerine Che tişörtü , komünizm yaptığı zanneden kayıp insanlar (!?) var .

Yazıyı sonlandırayım son yazacağım ile . En önemlilerinden biri bu bana göre ; gençlik okumuyor . Evet , gençlik malesef okumuyor , târihini , soyunu sopunu bilmeyen sığır gibi bir gençlik yetişiyor . Ne târih okuyorlar , ne bilim , ne sanat , ne de başka bir şey . Bilgi olmayınca da eleman yetişmiyor , eleman yetişmezse de Türkiye yetişmez .
08-20-2008, 01:07 AM
Dil problemi gerçekten çok ciddi. Ama koskoca ülkeyi buhrana sokacak kadar etken olur mu onu bilemiyorum.

Alıntı:Bunun haricinde ekonomide sorun var . Ev kiraları pahalı , elektrik-su pahalı , kısacası hayat pahalı , fakat kişinin aldığı gelir düşük . Bir de çocuk eklenince , gerisini siz düşünün .

ben Ekonomi probleminin varlığına inanıyorum. Ama bunun yanısıra Milletimizin çok lüks ürün tüketen bir millet olduğuna da inanıyorum.

En basitinden etrafınızda ki cep telefonlarını veya arabaları düşünün. Bunların hiçbirini bizim firmalarımızın üretmediğinide hesaba katın...

aslında buna fodulluk deniliyor. Cebinde parası yokken (Ekonomik Kriz) elinde en lüks telefon markası bulunması.

____

Gençlerin spor yapmaması kişisel tercih ile yoruyorum. Yani bazı insanlar spor yapmaya hevesli olmaz. Örneğin kardeşim, biz sabahtan akşama kadar top oynardık ama o dönüp bakmazdı bile. Bugün bence ülkedeki ortalama gençlerden daha iyi konumda. Spor etken olmaz gibi.

____

Özenti olmak ayrı birşey. Bu çok ciddi problemler yaratabiliyor. Örneğin 1968 kuşağı ve daha sonrasında 80 öncesinde bir kesim gençlik hep yurt dışından insanlara ve fikirlere özenip ülkede kaos yaratılmasında kutuplardan biri olmuştu.

___

Son konu daha geniş açılırsa aslında başlı başına bir problem değil birçok problemin temel kaynağı olduğu ortaya çıkar.

KARADENİZ OKUSUN
08-20-2008, 01:25 AM
Dil bence ülkeyi buhrana sokar , zira kültürden uzaklaşmaktır . Kültür demek öz demektir , özünü yitiren bir devlet yok olmuştur bana göre . Yani kültürü ruh , devleti de beden yaparsak , ruhsuz bir beden cesettir diyebiliriz .

Spor gençlik için söylemiştim . Kişisel tercih de büyük etken ama , sağlıklı ve iyi düşünebilen bir toplum için spor şart diye düşünüyorum . Spor başlı başına bir sorun olamaz ama sorunu yaratan bir etken diye düşünüyorum .

Ekonomik problem konusunda söylediğine tamamen hak veriyorum abi , yani yurt dışından yabancı bir arkadaşım gelmişti ve bana "Neden AB'ye girmek istiyorsunuz ki , baksanıza sizde 12-13 yaşındaki çocuklarda bile en kaliteli cep telefonu var." demişti . Dediğin doğru , adam inşaat işçisi (kesinlikle aşağılama gibi bir amacım yok , olamaz da) , aldığı para ile ailesini zar zor geçindiriyor , ama gel gör ki adamın cebinde en güzel cep telefonu...
08-20-2008, 03:23 AM
Bence bu ülke Atatürk'ün vefatından sonra 1940 ile 1960 yılları arasında iyi yönetilmedi.Sorunlarımızın kaynaklarını tarih içinde oralara bakarak ararsak bence iyi ederiz.

Ayrıca bakınız Osmanlı İmparatorluğu'nun son dönemlerindeki ideolojik çatışmalar şekil değiştirip günümüze uyarlanmış versiyonlarıyla yeniden karşımızda.Bu buhranları hala atlatabilmiş değiliz.

Gecenin bu vaktinde son olarak bir şey daha söyleyeceğim.Bence Türkiye gibi endüstri devrimini sonradan yakalamak isteyen bir ülke çok erken vakitlerde liberalleştirildi ve deyim yerindeyse daha tam oturmamışken büyük kapitalistlerin önünde yem oldu.
08-20-2008, 06:30 PM
Ona bakarsanız. Bu forumun en genç üyelerinden biriyim ve bazen arkadaşlarımla sohbete başladığımda anlattıklarım ne kadar sade şeyler olursa olsun bana "artis misin lan sen" vs. şeyler diyorlar. " bu yaşta ne bu artislik" bunları diyorlar. Facebookta da gorduğum bir şeyi soyleyeyim. Cuma günü bir arkadaşımıza 3 kişi aynı anda cumaya gittin mi yazmışız Smile Facebook a koymuş komiklik olsun diye. Bir kız dedi ki:
gençlikk yok oluoo...
bırakın bu yaşta namazı niyazı gidin eğlenin o bar snn bu bar bnm deinn ...
ehhuehueh ;D

Gerisini düşünmeyi sizlere bırakıyorum..

Saygılar.

Negü der eşitgil Tunga Alp Erig
Bilip sözlemiş kör bu öt sav erig
Et ol bu kişi kangü artar yıdır
Ânı ked küdezgü ay kıldı kader
Kullanıcının websitesini ziyaret et Bu kullanıcının gönderdiği tüm mesajları bul
08-20-2008, 11:15 PM
Bu ülkenin ekonomik olarka en büyük sorunu araba sevdasıdır diyorum başka bişe demiyorum. Ne zaman araba kullanmayı bi düzene soktuk toplu taşımayı adam gibi başardık ekonomiimiz düzelr. Araba kullandığımız için, aracı, parçasını, yakıtını, yol yapım aracını, asfaltını, trafik kazalarıdaki mal kayıplarını cebimizden ödüyoruz, her sene binlerce insanımızın canını yitirmeside cabası. Daha az araba kullanırsak en azından adam gibi bi toplu taşımaya geçersek bi kere kafadan petrol giderimiz düşer, arabalara milyarlarca doalr harcamayız, milyarlarca dolar yol yapmak için hrcamayız ( örnek : yeni yapılacak izmir ankara otobanı 22 milyar dolar, türkiyenin turizm gelirine eşit neredeyse) lastiğiydi parçasıydı kendisiydi derken dışa olan bağımlılığımız azalır ve en önemlisi daha az insanımızı kaybederiz.

Aşk derdiyle hoşem el çek ilacımdan tabib!
Kılma derman kim, helakim zehri dermanındadır.
Fuzûli
Kullanıcının websitesini ziyaret et Bu kullanıcının gönderdiği tüm mesajları bul
08-20-2008, 11:39 PM
Tembellik sorunu:

Bence ülkemizin en ciddi sorunlarından biride tembellik. İnsanlar nedense aşırı tembel, Aşırı bananeci. Duyarsız anlamsız hareketler yapıyorlar.

Örneğin kendi işi olmasına rağmen bazen insanlar aşırı agresif veya vurdumduymaz oluyor. Bir devlet dairesine giriyorsunuz atıyorum bir imza için. Adamın işi kağıdımı inceleyip bir imza atmak. Sanki adamdan ağır birşey istemişiz gibi bir tavır veya zor bir görevmiş gibi baştansavma hareketler.

Ay sonuna geldiğinde de yaptığı işin karşılığı belkide maaşının yarısı bile olmamasına rağmen sanki çok büyük işler yapıyormuş gibi Bana az maaş veriyorlar diye hirgür çıkartırlar.

Sonra adam bildiğin işsiz. Hani bir meziyeti zanaatı da yok. Düz basma kalıp işsiz. Adama para kazansın diye inşaatta bir iş verirsin. Adam çıkar der ben bu işi yapmam. Yahu ne demek yapmam. Ben senden namus ile ilgili birşey mi istedim. Ne demek yatmam. Hırsızlık yap mı dedim. Kürekle harç kar ne biliyim tuğla taşı vesairee. Ama bizim insanımız hep sosyete.

Velhasıl Tembeliz. Üstüne üstlük kendiniz beğenmiş.

KARADENİZ OKUSUN
08-20-2008, 11:55 PM
AlperTunga demiş kiOna bakarsanız. Bu forumun en genç üyelerinden biriyim ve bazen arkadaşlarımla sohbete başladığımda anlattıklarım ne kadar sade şeyler olursa olsun bana "artis misin lan sen" vs. şeyler diyorlar. " bu yaşta ne bu artislik" bunları diyorlar. Facebookta da gorduğum bir şeyi soyleyeyim. Cuma günü bir arkadaşımıza 3 kişi aynı anda cumaya gittin mi yazmışız Smile Facebook a koymuş komiklik olsun diye. Bir kız dedi ki:
gençlikk yok oluoo...
bırakın bu yaşta namazı niyazı gidin eğlenin o bar snn bu bar bnm deinn ...
ehhuehueh ;D

Gerisini düşünmeyi sizlere bırakıyorum..

Saygılar.

Bizim fakültede 2000 tane mühendis adayı vardı. Ben dönemimde çoğunu tanır muhabbet ederdim.

İnanın birkaç tanesi hariç insanların geneli popüler kültürden başka muhabbet bilmez. İşi gücü karşı cins futbol ve saçma televizyon dizileri olurdu.

Aralarında tarih siyaset fikir bilim hakkında konuşunca insanlar "Yanlış zamanda doğdun be Muhammet" , "Oldu dünyayı sen kurtaracaksın" vs. vs. şeklinde tepkiler alıyorsun.

KARADENİZ OKUSUN
08-20-2008, 11:59 PM
Baybars demiş kiBu ülkenin ekonomik olarka en büyük sorunu araba sevdasıdır diyorum başka bişe demiyorum. Ne zaman araba kullanmayı bi düzene soktuk toplu taşımayı adam gibi başardık ekonomiimiz düzelr. Araba kullandığımız için, aracı, parçasını, yakıtını, yol yapım aracını, asfaltını, trafik kazalarıdaki mal kayıplarını cebimizden ödüyoruz, her sene binlerce insanımızın canını yitirmeside cabası. Daha az araba kullanırsak en azından adam gibi bi toplu taşımaya geçersek bi kere kafadan petrol giderimiz düşer, arabalara milyarlarca doalr harcamayız, milyarlarca dolar yol yapmak için hrcamayız ( örnek : yeni yapılacak izmir ankara otobanı 22 milyar dolar, türkiyenin turizm gelirine eşit neredeyse) lastiğiydi parçasıydı kendisiydi derken dışa olan bağımlılığımız azalır ve en önemlisi daha az insanımızı kaybederiz.

Araç konusunda özellikle toplu taşımada hususunda devletinde hataları var. Yani özellikle metrolar daha yeni yeni yapılıyor. O da sayı olarak birkaç hat ile sınırlı. Oysa yabancı büyük şehirlerde hatlar hem çok fazla hemde çok çok önceden bitmiş. Sonra otobüsler oldukça tıklım tıklım insan bineceği zaman morali bozuluyor bu yolculuk nasıl bitecek diye.

Hal böyle olunca insnalar toplu taşımadan uzaklaşıyor.
Acıl toplu taşımada raylı yeraltı sistemlere geçmek lazım. ve çok sıkı ağ sistemi ile.

KARADENİZ OKUSUN
Mesaj Önizleme 

Foruma Git: