Mesaj Önizleme 

Konuyu Değerlendir
  • 0 Oy - 0 Ortalama
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
24 Temmuz 1923 Lozan Antlaşması
07-24-2008, 03:07 PM (En son düzenleme: 07-24-2008 03:39 PM saltanat.)
24 Temmuz 1923 Lozan Antlaşması
Alıntı:24 TEMMUZ
1908- II. Meşrutiyet, II. Abdülhamid'in emriyle yayımlanan
resmi bildiriyle ilan edildi. İttihat ve Terakki Cemiyetinin
baskısıyla şekillenen II. Meşrutiyet, aynı gün ''sansürsüz''
yayımlanan gazetelerde halka duyuruldu.
1923- Türkiye'nin bağımsız ve egemen bir devlet olarak
tanınmasını sağlayan Lozan Barış Antlaşması imzalandı. Gazi
Mustafa Kemal: ''Bu antlaşma, Türk milleti aleyhine, yüz yıldan
beri hazırlanmış ve Sevr Antlaşması'yla tamamlandığı zannedilmiş
bir büyük suikastın yıkılışını ifade eden bir belgedir.''
...
http://www.aa.com.tr/index.php?option=co...&Itemid=51

24 temmuz tarihimizde önemli gelişmelerin yaşandığı bir tarih.
Lozan Antlaşmasının imzalanması ve daha geriye gidersek II. Meşrutiyetin ilanı.
Konu hakkında ayrıntılarınız varsa konuşabiliriz.

Alıntı:Lozan Antlaşması
Lozan Antlaşması, 24 Temmuz 1923 tarihinde İsviçre’nin Lausanne (Lozan) şehrinde, Türkiye Büyük Millet Meclisi temsilcileriyle İngiltere, Fransa, İtalya, Japonya, Yunanistan, Romanya, Bulgaristan, Portekiz, Belçika, S.S.C.B ve Yugoslavya Özgürlük Ülkesi temsilcileri tarafından, Lozan Üniversitesi salonunda imzalanmış barış antlaşmasıdır. Lozan Antlaşması nin yazılması için düzenlenen Lozan Barış Konferansı 8 ay sürmüş ve Türk tarafının kayıtsız şartsız bağımsızlık talebi nedeniyle çetin geçmiştir. Görüşmelerde Türkiye'yi temsil eden İsmet Paşa başkanlığındaki Lozan Barış Konferansı üyelerinin rolü büyüktür.

I. Dünya Savaşı sonrasında İtilaf devletlerince Osmanlı Devleti’ne imzalatılan Sevr Antlaşması neredeyse devleti haritadan silmiş ve egemenliğini ciddi biçimde sınırlayan hükümlere yer vermiştir. Atatürk önderliğinde Milli Mücadele'ye başlayan Türk ulusu savaş meydanlarında büyük zaferler kazanmış ve Lozan Antlaşması ile siyasi ve hukuki alanda tescil etmiştir.

Uluslararası kabul pek çok yönden önem taşımaktadır. Öncelikle, Türkiye'nin bağımsız ve eşit bir devlet olarak uluslararası topluma kabul edilmesi sağlanmıştır. Lozan ile Misak-ı Milli hedeflerine çok büyük ölçüde ulaşılmıştır. Lozan Konferansı sırasında kapitülasyon olarak nitelenen ve ülkenin iç işlerine karışma yetkisi veren ayrıcalıklar uzun süre tartışılmıştır. Sonuçta kapitülasyonların kaldırılması ve Osmanlı borçlarının ödenmesinin makul bir takvime bağlanması kararlaştırılmıştır. Antlaşma, bu açıdan bir ekonomik bağımsızlık belgesi olma özelliğine de sahiptir.

Ayrıca Lozan, yaklaşık yüzyıldır devam eden Türk-Yunan çatışmasını sona erdirerek, ulaşılan barışla iki ülke arasında bir denge oluşturması bakımından da önem taşımaktadır.

I. Dünya Savaşı sonunda galip güçlerce dikte ettirilen ve ağır şartlara sahip barış antlaşmaları II. Dünya Savaşı'na zemin hazırlarken, Lozan'da karşılıklı pazarlıkla barışın güvencesini oluşturan bir düzenleme yapılmıştır. Bu nedenle, savaşı bitiren antlaşmalar içinde halen uygulanan sadece Lozan'dır. Tabiatıyla, bunda Türkiye'nin Atatürk'ün belirlediği Yurtta Sulh, Cihanda Sulh ilkesine sadık kalması ve Lozan Antlaşmasının hükümlerinin uygulanmasında da bu ilkeyi gözetmesinin rolü büyüktür.

Türkiye Cumhuriyeti'nin temel nitelikleri, Lozan Antlaşmasında da yer almıştır. Buna göre, ülkesi ve ulusuyla bölünmez bir bütün oluşturan Türkiye'de yaşayan ve Türk devletine vatandaşlık bağıyla bağlı olan herkes eşit ve aynı haklara sahip Türk ulusunu oluşturmaktadır. Antlaşmada Türkiye'de yaşayan Hıristiyan kökenli Rum ve Ermeniler ile Museviler azınlık olarak tanımlanmış; mal, mülk ve ibadet hakları güvence altına alınmıştır.

Antlaşma ile Türkiye ile Yunanistan arasında nüfus mübadelesi yapılmasına karar verilmiş, bunun sonucunda 1924 yılında yaklaşık bir milyon Hıristiyan-Rum Yunanistan'a, beş yüz bin Müslüman-Türk de Türkiye'ye göç etmiştir.

Kaynak ve devamı: http://tr.wikipedia.org/wiki/Lozan_Antla%C5%9Fmas%C4%B1

Lozan Antlaşması tam metni:
http://www.ttk.org.tr/index.php?Page=Sayfa&No=249

دولت عالیه عثمانیه - Devlet-i Aliyye-i Osmaniye - Osmanlı Devleti
Bu kullanıcının gönderdiği tüm mesajları bul
Bu mesajı bir cevapta alıntı yap
07-24-2008, 09:14 PM
RE: 24 Temmuz 1923 Lozan Antlaşması
Avrupalının attığı yüzlerce yıllık fark bir savaş kazanmak ile yetişelemeyeceğinden lozan şartlarına göre bir antlaşmadır.

Örneğin Türklerin yükseldiği dönemler olan 16 YY da falan yapılsaydı eminim birçok lehimize madde olurdu.
Ama yine şimdi ki tarihlerde yapılsaydı bu kadar bile lehimize madde koyduramazdık. İşin kötüsü bugün bu duruma bizi getirenler Lozanı eleştirir.

KARADENİZ OKUSUN
07-27-2008, 02:13 AM
Elimde Kadir Mısırlıoğlu'nun Lozan'la ilgili üç ciltlik eseri var. (eski basım) Bu eseri geçen sene İstanbul Vefa'da ufak bir kitapevinde gördüm ve pazarlıkla aldım ancak henüz okumadım. Sadece ara sıra göz attım. Gerçi Kadir Mısırlıoğlu Cumhuriyeti kuranları yerden yere vurur ancak eserinden kaynak olarak bir çok akedemisyen yararlanmakta.

rasti rusti
07-27-2008, 12:22 PM
Lozan bazıları tarafından yetersiz bulunan bir antlaşmadır. Fakat Türkiye temel olarak önem verdiği konularda istediğini almıştır, zira Lozan'a ilk gelindiğinde Türk heyetinin dikkate alınmadığını, dayatılan maddelerin de Sevr'den pek de bir farkı olmadığı bilinir.

~~~Jön Türk, Jagatai
http://mezzomorto.blogspot.com/
Kullanıcının websitesini ziyaret et Bu kullanıcının gönderdiği tüm mesajları bul
07-29-2008, 01:36 AM (En son düzenleme: 07-29-2008 01:42 AM saltanat.)
Hatırladıklarım, Yapılan görüşmelerde zaten ilk oturumda hemen hemen Serv'in aynısı önümüze getiriliyor ve Türk Heyetinin bunu kabul etmemesi sonucu toplantı dağılıyor, Ardından 2.oturum başlıyordu, (2 oturum diye biliyorum yanlış değilse)antlaşma sonuçları da gördüğünüz gibi ilk mesajda mevcut..

Tabii bununla bitmiyor, Lozan sonrasına Hatay Meselesi, İstanbul ve Yunanistan arasındaki belli şartlardaki nüfüs mübadelesi, Musul sorunu (şu saatte hatırladıklarım) gibi sorunlar kalıyordu, bildiğiniz gibi Musul konusunda az kalsın borçlu çıkıyorduk.

Az önce denk geldi Lozan hakkında bir yazı buldum onu da belirteyim
http://www.add.org.tr/index.php?option=c...&Itemid=31

دولت عالیه عثمانیه - Devlet-i Aliyye-i Osmaniye - Osmanlı Devleti
04-10-2010, 04:38 AM
"Lozan tam anlamıyla hezimetin vesikasıdır"Diye düşünüyorum nedenine gelince;
Mısak-ı milli sınırlarından oldukca fazla fire verilmiştir.Musul,Halep,Batı Trakya,12 Adalar,Batum,Kıbrıs Misak-ı milliye dahildir.Fakat günümüz gençliği misak-ı milli sınırlarını bugünkü Türkiye sınırları olarak bilir..Vatan toprağı unutturulmuştur desek yeridir.
Aynı zamanda manevi kayıplarımızda çok fazladır...
04-10-2010, 11:52 AM
Ya aga o kadar kolay değil bu işler, pazardan lahana mı alıyoz, orayıda alaydık burayıda alaydık diye. Musul ve civarı için uğraştık da olmadı, Hatay da Lozanda sınırlarımız dışındaydı aldık, bak ben de Kıbrıstan yazıyorum şimdi Wink

Düşünüyorum o halde vurun...
04-10-2010, 02:48 PM
(04-10-2010 11:52 AM)erkut demiş ki  Ya aga o kadar kolay değil bu işler, pazardan lahana mı alıyoz, orayıda alaydık burayıda alaydık diye. Musul ve civarı için uğraştık da olmadı, Hatay da Lozanda sınırlarımız dışındaydı aldık, bak ben de Kıbrıstan yazıyorum şimdi Wink

Arkadaşım pazardan lahana gibi cümleler komik kaçıyor biraz,bu konularda fazla malumat sahibi olmadıgını gösteriyor..
Birincisi İsmet paşa Lozan'da Bu saydıklarımızdan sadece Musul'u istemiştir.Lozan konferansı zabıtları yayınlandı bunu bakıp herkes görebilir..Batı Trakyayıda istemiştir,fakat Türkiye için değil Bulgaristan için istedi,durum bu kadar vahim anlayacağın..

Buna ilaveten kendilerine bir kusur izafe olunmasın diye Şuraları alamadık demediler,alcağımızı aldık dışarda bişey kalmadı diye öğrettiler,acaba vatan toprağını unutturmak ne ile açıklanabilir..
Mesaj Önizleme