|
Eski Kırgızlar
|
|
07-17-2008, 01:19 AM
|
|||
|
|||
|
Eski Kırgızlar
Barthold'un ders notlarının toplandığı kitabında altını çizdiğim ilginç bir tespit var.
Diyor ki Çin Kaynaklarında eski Kırgızlar (Hakas kelimesinin gerçek sahipleri) Diğer türklerden farklı bir yüz yapısına sahipmiş. Özellikle açık tenli ve genelde mavi gözlü imiş.. ben pek mantık yürütemedim. Acaba nasıl? Ve doğru bir iddia mı? KARADENİZ OKUSUN
|
|||
|
07-17-2008, 07:58 AM
|
|||
|
|||
|
RE: Eski Kırgızlar
Jean Paul Roux da Türklerin Tarihi'nde Kırgızları ayrı tutup, onlar için Hint-Avrupa kökenli derdi.
Bu konu benim de kafamı karıştırmıştı. ~~~Jön Türk, Jagatai http://mezzomorto.blogspot.com/ |
|||
|
08-04-2008, 08:06 PM
|
|||
|
|||
|
Kırgızlar Moğolların birliği döneminde (12 yy. sonları) Cewngiz Han'la ittifak yapmışl bir topluluktur. Umumi tarihe baktığımızda Türklerden ziyade Moğollara daha yakın bir duruşları olduğunu (ırksal olarak değil siyasi olarak) görmekteyiz.
rasti rusti |
|||
|
09-05-2008, 09:33 PM
|
|||
|
|||
|
Teşekkürler...
İttihatçılar vardı, hilâl bıyıklıydılar.. Sustasına basılmış birer çakıydılar... |
|||
|
09-05-2008, 10:27 PM
|
|||
|
|||
|
Kırgızların veya mongloid yapısını kaybetmiş diğer Türklerin neden böyle olduğunu kesin olmasada (büyük ölçüde) m.ö 2000 civarında Tarim Basim civarına göç eden Caucasoid ırkın orada asimile olup yok olması açıklıyor.
Jarchi'ut Adangkhan |
|||
|
09-06-2008, 12:35 AM
|
|||
|
|||
|
Kırgızları hiçbir zaman diğer Türk topluluklarına benzetemedim, bu günkü hallerine bile bakarsanız bizden çok Moğollara ya da diğer Asyalı kavimlere benziyorlar.
TF'den Akıncı |
|||
|
10-01-2008, 12:34 AM
|
|||
|
|||
|
Bugün Moğolistan ile ilgili bir belgesel izledim. Moğolistan'da halen göçebe olarak yaşayan Kırgız topluluklar mevcutmuş. Oraların azınlığı sayılırlar yani.
rasti rusti |
|||
|
02-17-2010, 02:37 AM
|
|||
|
|||
|
Eski Kırgızlara yada günümüz Hakaslarına dair herhangi bir araştırma yapılmadığı sürece bu sorunun cevabını bilemeyeceğiz.Hakaslarla ilgili mt-dna çalışmaları var ama herhangi bir y-dna araştırması bildiğim kadarıyla yapılmadı.Mt-dna sonuçlarıysa diğer Altay ve Güney Sibirya halklarından çok farklı değil.
(09-05-2008 10:27 PM)Cakabey demiş ki Kırgızların veya mongloid yapısını kaybetmiş diğer Türklerin neden böyle olduğunu kesin olmasada (büyük ölçüde) m.ö 2000 civarında Tarim Basim civarına göç eden Caucasoid ırkın orada asimile olup yok olması açıklıyor. Akla ilk gelen ihtimal bu gibi duruyor.Üstelik bu halklar sadece Tarım havzasında değil tüm Orta Asyada büyük uygarlıklar kurmuşlar. Ama ben Tarım havzasındaki mumyalara batının ilgisini hiç objektif bulmuyorum.Sözkonusu mumyalar sarışın özellikler göstermeseydi onca programa konu olur haklarında belgeseller çekilir miydi bilmem.Üstelik Uygurlarla ilgili genetik araştırma verileri çarpıtılarak ortaya konuyor. Kaldı ki benzer ilgi Afganistandaki Kafirler,Kalaşlar ve Pathanlarda Caucasoid özellikler taşıyanlara da gösterilmiş,bu kişilerin İskenderin ordusundan arta kalanların torunları olduğu iddia edilmişti.Yapılan genetik araştırmalarsa tüm bu tezleri çürütmüş bu halkların bölgedeki diğer halklarla benzer genetik özellikler taşıdığını,sarışın özelliklerinse tamamen bağımsız olarak iklim ve coğrafyanın etkisi sonucu oluştuğu ispatlanmıştı. Şimdi bir başka teoriyse aynı şeyin Tarım mumyaları içinde geçerli olabileceğini,bu özelliklerin diğer caucasoid ırklarla karışmadan da oluşabileceğini öne sürüyor.link Bir üçüncü ihtimalse Ugrlarla karışmış olma ihtimali.Çuvaşlar,Tatarlar gibi halkların-hatta belki de eski Kıpçakların-bu özelliklerini Ugrlardan aldığını biliyoruz,Çuvaşlar %30'a,Tatarlarsa %20'ye varan oranlarda Ugr genleri taşıyor,ama aynı teori Kırgızlar için pek mümkün görünmüyor çünkü bu kadar doğuda yaşayan Ugric ve Samoyedik halkların sarışın özellikler taşımadığı görülüyor. |
|||
|
06-30-2010, 07:50 PM
(En son düzenleme: 06-30-2010 08:50 PM bayundur.)
|
|||
|
|||
|
Umumi olarak Türklerin tarih sahnesine İskitler (burada İskitler kesinlikle Türktür demiyorum ancak İskitler ile Türkler arasında sıkı bağlantılar mevcuttur ve bu inkar edilmez bir gerçektir) ile çıktığı biliniyor ve bu andan itibaren Türkler iki gruba ayrılıyor. Batı kısımında kalanların beyaz tenli, uzun boylu, renkli gözlü Kıpçak Türklüğüne yakın bir ırksal özellik gösterdiği ve Kırgızcanın da Kıpçakçanın alt dillerden biri olduğu bilinmekte. (Kırgızlar, Uygurların Ötüken mıntıkasında hakimiyetlerini yitirmelerinden kısa bir zaman sonra bu bölgede kısa süreli bir hakimiyet tesis etmişlerdir. Bu dönemden itibaren onların da Moğollarla yakın temasta bulundukları bilinmekte) Doğu Türklüğü ise özellikle Mete zamanından itibaren Moğol, Tunguz ve Yüeçi gibi milletlerle ilişkiler içine girdiklerinden dolayı ırksal olarak onların baskın karakterlerinin bir kısmını alması çok yüksek bir ihtimaldir.
rasti rusti |
|||
|
« Önceki Konu | Sonraki Konu »
|

Arama
Üye Listesi
Takvim
Yardım