|
Mevlânâ Celaleddin-i Rumi
|
|
07-16-2008, 06:01 PM
|
|||
|
|||
|
Mevlânâ Celaleddin-i Rumi
Bu başlık altında tüm dünyada derin yankılar uyandırmış bu zât hakkında konuşalım.Mevlana'nın fikirleri,eserleri,şiirleri,başından geçenler,hayatımıza etkileri,dünyada oluşturduğu etkiler vs.
|
|||
|
07-16-2008, 06:22 PM
|
|||
|
|||
|
RE: Mevlânâ Celaleddin-i Rumi
Mehmed Fuâd Köprülü , Hüseyin Nihâl Atsız ve Mikâil Bayram'ın ilginç çalışmaları var bu insan hakkında , fakat tartışma ortamından öte bir durum yaratacağı için koymuyorum .
|
|||
|
07-16-2008, 06:24 PM
|
|||
|
|||
|
Koy bence Chinggis.Koy ki tartışalım,anlaşalım.Benim çok fazla bir bilgim yok konu hakkında ama daha bilgili abilerimiz, arkadaşlarımız da var.
|
|||
|
07-17-2008, 12:40 AM
|
|||
|
|||
|
"Kiçkinen oğlan hey bize gelgil!
Dağdanan dağnan hey geze gelgil! Ay bigi sensin, gün bigi sensin! Bî-meze gelme, bâ meze gelgil!" Bu dizelerde küçük bir oğlanı mezesiyle birlikte yanına çağırıyor Bir de şu linke bakarsanız daha aydınlanırsınız diye düşünüyorum . http://www.iktibas.info/dergi/mayis/guncel.htm Özellikle Mehmed Fuad Köprülü , Hüseyin Nihâl Atsız ve Mikâil Bayram , Mevlâna konusunda geniş çaplı araştırmalar yapmışlardır . Moğolların Anadolu'yu istilâsı sırasında "hümanist" Mevlâna pek bir pragmatist yaklaşmış olaya ayrıca . NOT : Burada paylaştıklarım Mevlâna hakkındaki iddialar . Bulabildiklerimi koydum , tartışma ortamı yaratılsın , fikirler çarpışsın diye . Lütfen birbirimizin kalplerini kırmadan güzelce tartışalım , teşekkürler . |
|||
|
07-17-2008, 11:20 PM
(En son düzenleme: 11-27-2010 12:51 AM bayundur.)
|
|||
|
|||
|
Mevlana söylendiği gibi Moğol casusu falan değildir. Onlarla iyi geçinmiş olması da işbirliği yaptığı anlamına gelmez. Ne yazık ki ülkemizde bu hususu Profesörler düzeyinde bile çarpıtan insanlar mevcut. Hatta onun Nasreddin Hoca ile (Ahi Evren bizim bildiğimiz iddialarına göre Nasreddin Hoca imiş) ve Hacı Bektaş-i Veli ile fikren sürtüştüğünü iddia edenler mevcut.
rasti rusti |
|||
|
07-17-2008, 11:58 PM
|
|||
|
|||
|
Bayundur ağabey , bilgi birikiminize ve kişiliğinize ne kadar hayran olduğumu bilirsiniz fakat profesör bunu söyleyenler , hadi tamam , Atsız ve Bayram'a güvenmeyebiliriz siyasi konulardan dolayı fakat , Mehmed Fuad Köprülü de var bunları söyleyenler arasında ki bu adam ordinaryus profesör .
Mevlâna'nın garip bir fantazi içeren hikâyesi vardı fakat , yazsam mı tam emin olamıyorum :\ |
|||
|
09-22-2009, 12:39 AM
|
|||
|
|||
|
Mevlanın Şems Tebrizi ile olan muhabbetini hakkında neler biliyorsunuz?
Benim bildiğim Tebrizi Mevlananın oğlunun hocası kızının kocası olduğu. Ayrıca ortadan ilginç bir şekilde 2 kere kayboluyor. İlk gidişinde Mevlana hayata küsüyor gibi bir hal alıyor. Sonra ise bir daha dönmemesine gidiyor. KARADENİZ OKUSUN
|
|||
|
09-22-2009, 12:11 PM
|
|||
|
|||
Teñrikut demiş kiMevlanın Şems Tebrizi ile olan muhabbetini hakkında neler biliyorsunuz? Bu konu ile ilgili gittiğinde ve geldiğinde şöyle de dizeler yazmış: Duydum ki bizi bırakmaya azmediyorsun etme Başka bir yar başka bir dosta meylediyorsun etme Sen yadeller dünyasında ne arıyorsun yabancı Hangi hasta gönüllüyü kasdediyorsun etme Çalma bizi bizden bizi gitme o ellere doğru Çalınmış başkalarına nazar ediyorsun etme Ey ay felek harab olmuş alt üst olmuş senin için Bizi öyle harab öyle alt üst ediyorsun etme Ey makamı var ve yokun üzerinde olan kişi Sen varlık sahasını öyle terk ediyorsun etme Sen yüz çevirecek olsan ay kapkara olur gamdan Ayın da evini yıkmayı kastediyorsun etme Bizim dudağımız kurur sen kuruyacak olsan Gözlerimizi öyle yaş dolu ediyorsun etme Aşıklarla başa çıkacak gücün yoksa eğer Aşka öyleyse ne diye hayret ediyorsun etme Ey cennetin cehennemin elinde olduğu kişi Bize cenneti öyle cehennem ediyorsun etme Şekerliğinin içinde zehir zarar vermez bize O zehiri o şekerle sen bir ediyorsun etme Bizi sevindiriyorsun huzurumuz kaçar öyle Huzurumu bozuyorsun sen mavediyorsun etme Harama bulaşan gözüm güzelliğinin hırsızı Ey hırsızlığa da değen hırsızlık ediyorsun etme Ay İle Güneşim Geldi Ayla güneşim geldi, bak göz ışığım geldi İnci kaynağım geldi altın pınarım geldi Sarhoşum nice ondan coştu bakışım nurdan Özge şey mi istersin? Özge yoldaşım geldi! O gümüş tenli güzelim girdi Yusuf’um kapıdan O yol kesenim geldi, tövbe bozanım geldi Eski yoldaşım dinle! Dünden iyidir şimdi Müjde sarhoşuydum dün, ondan ulağım geldi Dün fenerle ben kentte pek arandığım o kişi Gör bugün yol üstünde güller bostanım geldi Sardı elleri belime hem kucakladı o beni Bir taç ve kemer sundu, işte sultanım geldi Bak bahar ve bahçesine! Bak şarap kadehlerine! Bak coşan azıklarına! Gül şeker dalım geldi O hayat suyumdur hey! Ben ölümden korkmam ki Ürkmem serzenişlerden, çünkü kalkanım geldi Ondan yüzük aldım hey, ben Süleyman’ım artık Ah nasılda şahane, baştaki tacım geldi Dert haddini aştıkça aşkta yolculuk ettim Yolculuktan ah Mevlam mutluluk payım geldi İçki vaktidir şimdi şimşek çakıyor başta Uçmak vaktidir şimdi kol ve kanadım geldi İşte parlamak vakti bir seher gibi parlak İşte gürlemek vakti çünkü aslanım geldi Aldılar beni yerden, sözlerim yarım kaldı Vardım göğe dünyadan arlanış savım geldi Mevlana Celaleddin Rumi İsyan et ey arkadaşım söz söyleyecek an değil aşkın baygınlığıyla ne meşk ediyorsun etme Aşk derdiyle hoşem el çek ilacımdan tabib! Kılma derman kim, helakim zehri dermanındadır. Fuzûli |
|||
|
09-22-2009, 01:42 PM
|
|||
|
|||
|
Şems'i neden bu kadar seviyor
KARADENİZ OKUSUN
|
|||
|
09-28-2009, 09:52 AM
|
|||
|
|||
Teñrikut demiş kiŞems'i neden bu kadar seviyor Benim bildiğim Şems diyar diyar pîrleri, dervişleri gezip ilim öğrenmektedir. Mevlanaya geldiğinde ikiside birbirinden çok şey öğrenir. Mevlana Şemsin kendini bir güneş gibi aydınlattığını söyler. Düşünüyorum o halde vurun... |
|||
|
« Önceki Konu | Sonraki Konu »
|

Arama
Üye Listesi
Takvim
Yardım