|
Türk ve Moğol Kavimleri
|
|
12-05-2008, 03:29 PM
|
|||
|
|||
|
RE: Türk ve Moğol Kavimleri
1-cengizhanın adım attığı her yerde atillanın adını duyduğu ve de onun kadar güçlü olduğunu göstermek için ben türküm dediğini bazı kaynaklarda görebiliriz.
2- cengizhanın tüm moğollar arasında tek renkli gözülü buğday tenli moğol olduğu söylenir. 3- cengizhanın babası esüge'i(yesüge) bahadırın kavminin aslında türk olduğu yahut türk olan merkitlerle ço sıkı fıkı olduğu bilinir.(hatta bu yüzden oğluna kız bakarken ilk merekitlere gitmiştir ve onlara bu yönde sözü vardır.) 4- bu bilgilere rağmen cengizhanın türk olduğu hakkında kesin bir bilgi yoktur. özeliikle başkentini ötügenden ayrı tutması türk olmadığı yönünde bizi şüpheye düşürmektedir. 5- evet moğollar özellikle temüçin(cengiz) hanın çin seferinde mancınık yapmayı öğrenmeleri ve bazı savaş stratejileri geliştirmeleri ile çinlilerden etkilenmiş ve bazıları kubilay zamanında budist olmuştur. 6- moğollar uygurlarla da aynı nispette etkileşimde bulunmuşlar ve de uygurlar sayesinde türkleşmişlerdir. bu haseble başkentlerinin uygurlar gibi kara balasgun olmasına şaşılmamalıdır. "Adalet değeri ölçülemeyecek bir hazinedir,ancak onu merhametin çapulculuğundan kurtarmak gerekir." Muhammed ikbal |
|||
|
12-06-2008, 11:17 PM
|
|||
|
|||
ba'tuhan demiş ki1-cengizhanın adım attığı her yerde atillanın adını duyduğu ve de onun kadar güçlü olduğunu göstermek için ben türküm dediğini bazı kaynaklarda görebiliriz. Hangi kaynaklar bunlar acaba ? ba'tuhan demiş ki3- cengizhanın babası esüge'i(yesüge) bahadırın kavminin aslında türk olduğu yahut türk olan merkitlerle ço sıkı fıkı olduğu bilinir.(hatta bu yüzden oğluna kız bakarken ilk merekitlere gitmiştir ve onlara bu yönde sözü vardır.) Merkitlerin Türk olduğunu ilk kez sizden duyuyorum kaynağı nedir acaba ? ba'tuhan demiş ki4- bu bilgilere rağmen cengizhanın türk olduğu hakkında kesin bir bilgi yoktur. özeliikle başkentini ötügenden ayrı tutması türk olmadığı yönünde bizi şüpheye düşürmektedir. Buna göre başkenti Ötügenden ayrı tutan diğer Türk devletlerininde Türklüklerinden şüphe duyabilirmiyiz ? Aşk derdiyle hoşem el çek ilacımdan tabib! Kılma derman kim, helakim zehri dermanındadır. Fuzûli |
|||
|
12-07-2008, 12:26 PM
(En son düzenleme: 12-08-2008 09:48 PM ba'tuhan.)
|
|||
|
|||
|
1-merkitlerin kazak olduğunu biraz araştırırsanız bulabilirsiniz. ancak gerçektende bunların kökenlerini bulmak zordur. türkleşmiş moğol,yahut moğollaşmış türk olma ihtimalleri çok yüksektir. ancak günümüz de çin kazakları arasında sıkça adları geçmektedir. ayrıca yine merkitlerin modern kazak kabilelerinin atası olduğu düşünülmektedir. bir başka tez ise hem cengizhanın hem merkitlerin kıpçak kökenli olduğudur.
merkitler on uğurlar federasyonunda moğollaşmış türkler olarak da geçmektedir. 2-cengizhan-atila arasındaki tarihsel bağ genellikle batılılar tarafından ortaya çıkarılmıştır. bu konuda bizde kesin kaynaklar yoktur. 3-cengizhanın kara balasgunu ötügene bir açıdan rakip olarak kurulmuştur. diğer türklerin bulundukları bölge açısından burayı tercihlerine imkan yoktur. uygurlara gelince kendilerinden önce gelen büyük türk devletini karluklarla birleşerek yok ettikten sonra bu acı hatırayı unutmak açısından kutsal ötügen ormanından"kaçmışlardır". "Adalet değeri ölçülemeyecek bir hazinedir,ancak onu merhametin çapulculuğundan kurtarmak gerekir." Muhammed ikbal |
|||
|
12-07-2008, 03:42 PM
|
|||
|
|||
ba'tuhan demiş ki1-merkitlerin kazak olduğunu biraz araştırırsanız bulabilirsiniz. ancak gerçektende bunların kökenlerini bulmak zordur. türkleşmiş moğol,yahut moğollaşmış türk olma ihtimalleri çok yüksektir. ancak günümüz de çin kazakları arasında sıkça adları geçmektedir. ayrıca yine merkitlerin modern kazak kabilelerinin atası olduğu düşünülmektedir. bir başka tez ise hem cengizhanın hem merkitlerin kıpçak kökenli olduğudur. 1. Merkit moğol boyu olduğu genel bir kanıdır. Sonunda ki -it ekide moğolcada çoğul ekidir. VE boyları anlatmak içinde kullanılır. 2. CEngiz Han kendisini meşrulaştırmak için Oğuz Han'a bile dayandırdı. Hal böyleyken şahsının bu çabalarını tarihsel veri alıp onu Türk ilan edemeyiz. 3. Ötügen ile Karabalgasun birbirine yakın yerlerdir. KArabalgasunu Cengiz değil daha önce Uygurlar kurmuştur. ÖTügen ormanları birçok Asya kavmi için kutsal sayılan bir yerdi. Hatta devletin ekonomik kültürel şehirleri farklı olup idarenin Ötügenden yapıldığı dönemler vardır. Yani ötügen kutsal olduğundan tercih edilirdi. Bu nedenle ÖTügen'i ele geçiren bir nevi kutu da ele geçirmiş ve Orta Asya boyları arasında üstünlük elde etmiş sayılırdı. Bu nedenle yakınlarında bir şehir kurulması gayet normaldir. KARADENİZ OKUSUN
|
|||
|
12-08-2008, 09:50 PM
|
|||
|
|||
|
3. maddedeki tarihsel hatayı düzelttim sağolun. dalgınlığma gelmiş. zaten ben cengizhanın moğol olduğu kanısındayım,fakat bulduklarımı sizinle paylaşmak istedim.
"Adalet değeri ölçülemeyecek bir hazinedir,ancak onu merhametin çapulculuğundan kurtarmak gerekir." Muhammed ikbal |
|||
|
12-10-2008, 05:41 PM
(En son düzenleme: 12-10-2008 05:43 PM bayundur.)
|
|||
|
|||
|
1- Merkitler Moğol kabilesidir. Bu oldukça sabit bir görüştür. Jean-Paul Roux'un Orta Asya uygarlıkları ile ilgili yaptığı çalışmalarda bu yeterince yazmaktadır.
2- Cengiz Han'ın "Hanlık" anlayışı Oğuz Han'ın dolayısıyla Türklerin "hanlık" anlayışıyla örtüşmez. Siyasi olarak maksat aynı bile olsa uygulamada bu gözükmez. Çünkü Moğolların tarih boyunca Türklerle kıyaslandığında iptidai bir toplum oldukları bir gerçektir. Devlet yönetmeyi (bürokratik olarak) bile ağırlıklı olarak Uygur Türklerine bırakmışlardır. 3- Bilinen ilk Karabalasgun (Karakurum) şehrini Uygurlar Mu-Balık adıyla kurmuşlardır. Orhun anıtları bu şehrin yakınlarındadır. Uygurlar bu şehre büyük bir sarayda inşa etmişlerdir. (günümüzde yıkıntı haldedir) Cengiz Han ise bu şehrin 50-60 km kadar güneyine aynı adla yeni bir şehir inşa etirmişve bu şehir Kubilay Hanlığı da dahil olmak üzere Moğol İmparatorluğuna kısa bir süre başkentlik yapmıştır. Bu şehre de ayrıca Ordu-Balık adı verilmiştir. Bu da yeni kurulan şehirde ki Uygur etkisinin boyutlarını göstermesi açısından dikkat çekicidir. rasti rusti |
|||
|
12-11-2008, 05:13 PM
|
|||
|
|||
|
merkitler dediğim gibi türkleşmiş moğol-moğollaşmış türk olabilirler. günümüzde çin kazakistanında yaşayan bu toplulukların kökeni hakkında net bir şey diyemeyiz.
"Adalet değeri ölçülemeyecek bir hazinedir,ancak onu merhametin çapulculuğundan kurtarmak gerekir." Muhammed ikbal |
|||
|
12-11-2008, 07:07 PM
|
|||
|
|||
ba'tuhan demiş kimerkitler dediğim gibi türkleşmiş moğol-moğollaşmış türk olabilirler. günümüzde çin kazakistanında yaşayan bu toplulukların kökeni hakkında net bir şey diyemeyiz. Niye israrla bunu savunuyorsunuz? Gerek ben (it ekinin Moğolca Olması) gerek Arif Abim Jean-Paul Roux kaynaklı kitap ile aksini söylüyor. Siz neye dayanıyorsunuz ? birde israrla birilerini Türk ilan etme çabası neden? KARADENİZ OKUSUN
|
|||
|
12-11-2008, 07:33 PM
|
|||
|
|||
|
Unutmadan, Kazak ismi etnik değil siyâsî bir adlandırmadır ve Sovyetler döneminden önce bir milletin değil, Orta Asya konargöçerlerinin adıydı. Dolayısıyla bugün Merkitler'in Orta Cüz'ün bir parçası olması çok şey ifâde etmez.
"Silahların yetersizliği, mağlubiyet için bahane değildir." Korgeneral Mataguchi |
|||
|
12-11-2008, 08:43 PM
|
|||
|
|||
Teñrikut demiş kiba'tuhan demiş kimerkitler dediğim gibi türkleşmiş moğol-moğollaşmış türk olabilirler. günümüzde çin kazakistanında yaşayan bu toplulukların kökeni hakkında net bir şey diyemeyiz. 1- kimseyi türk olarak gösterme gibi bir çabam yok. buna gerek de yok. merkitler isterse yahudi olsunlar umrumda değil. lakin ben tarihte kesin kanunlar olmadığını ve de bir topluluğun kökeni ile ilgili kesin bir bilginin hele bu toplum dağınık ve göçebe ise bulunmasının zor olduğunu izaha çalışıyorum. 2-kaynağım internetteki türkmen sitelerindeki bazı makaleler ve türkologların konu ile ilgili izahları... saygılarımla... "Adalet değeri ölçülemeyecek bir hazinedir,ancak onu merhametin çapulculuğundan kurtarmak gerekir." Muhammed ikbal |
|||
|
« Önceki Konu | Sonraki Konu »
|

Arama
Üye Listesi
Takvim
Yardım