|
Sonsuzluk
|
|
07-17-2008, 10:24 AM
|
|||
|
|||
|
RE: Sonsuzluk
Sonlu kümeler yerine, sonsuz kümelerde yapılan işlemler şaşırtıcı ve sağduyumuza ters sonuçlar veriyorlar.
∞:Sonsuz sembolü ∞-1=∞'dur ∞+1=∞'dur. Bunu şu şekilde açıklayabilirim.Bir sayı doğrusu düşünün.0'dan başlayıp sağa doğru +∞'a doğru gidiyor.Şimdi bu sayı doğrusunu 0 yerine 1'den başlatalım.Yani ∞'dan 1 çıkartalım.Sonuç gene sonsuzdur.Yine bir sayı doğrusu düşünelim.Bu sefer doğru 1'den başlayım +∞'a doğru gitsin.Sayı doğrusunu 1 yerine 0'dan başatırsak yani ∞'a 1 eklersek sonuç değişmez.Elde ettiğimiz sonuç her iki işlemde de ∞'dur. 1/∞=0'dır.Çünkü bir sayıyı sonsuza kadar bölersek limitte 0'a ulaşırız.Ya da tersten düşünün.Bir metre bir uzunluk içinde sonsuz sayıda nokta vardır.Ve her noktanın boyutu sıfırdır.Yani 1/∞=0'dır Galileo sonsuz için şöyle diyor:"Sonlu aklınızla,sonlu için koyduğunuz kural ve ilişkileri sonsuza uygulamaya kalkmayın".Sonsuzla uygulanan diğer hiçbir işlem de bildiğimiz dört işleme benzemez. Bunun dışında yukarıdaki işlemleri kullanarak sonsuz kümelerde yapılan diğer işlemler şöyle: ∞+∞=∞ ∞/∞ eşit değildir 1(belirsiz) ∞-∞ eşit değildir 0(belirsiz) ∞x∞=∞ Ax∞=∞(A eşit değildir 0) 0x∞=???(bilinmiyor) Bu işlemler ile ilgili de ileride ispatlar veririm. |
|||
|
06-29-2010, 09:58 PM
|
|||
|
|||
|
RE: Sonsuzluk
Konunun devamı niye gelmedi
çok heyecanlı ve kafa karıştırıcı şeyler söylüyorsunuz çok beğendim
|