Mesaj Önizleme 

Konuyu Değerlendir
  • 0 Oy - 0 Ortalama
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Türkler Nasıl Müslüman oldu?...
02-21-2011, 04:22 PM
Konu ile ilgili bazı kaynakları taradım ve okudum ancak düşüncesel anlamda bazı şeyleri netleştiremedim...Fuad Köprülü-İ.H.Danişmend-Osman Turan-Zekeriya Kitapçı-Hakkı Dursun Yıldız okuduklarım ancak tam olarak hangilerinin düşüncesinin gerçeklere en yakın olduğu konusunda tereddütlere düştüm...
Sizlerin de düşüncelerini öğrenmek isterim ?
Bu kullanıcının gönderdiği tüm mesajları bul
Bu mesajı bir cevapta alıntı yap
02-22-2011, 11:19 AM
RE: Türkler Nasıl Müslüman oldu?...
Çok genel bir soru olduğundan çok genel bir cevap vereyim kendimce, Türklerin Müslüman olması ilk müslüman olan Karluklar 8.yy en son İslama Geçen Kazaklar 16. yy. (hatta Altaylarda ve Sibiryada halen Müslüman olmayan soydaşlarımız da vardır) arasında uzun bir zaman dilimi olması hasebiyle tek bir sebebe bağlı değildir. türklerin Müslüman olmasında Sosyololjik, politik, ekonomik bir çok neden vardır ama bence ilk Müslüman Türkler politik Çin'e ve Çin yanlısı diğer Türklere karşı politik bir hareket olarak İslama geçmiştir.

Aşk derdiyle hoşem el çek ilacımdan tabib!
Kılma derman kim, helakim zehri dermanındadır.
Fuzûli
Kullanıcının websitesini ziyaret et Bu kullanıcının gönderdiği tüm mesajları bul
02-23-2011, 05:46 PM (En son düzenleme: 02-23-2011 05:49 PM Bourbon.)
(02-22-2011 11:19 AM)Baybars demiş ki  Türklerin Müslüman olması ilk müslüman olan Karluklar 8.yy en son İslama Geçen Kazaklar 16. yy. (hatta Altaylarda ve Sibiryada halen Müslüman olmayan soydaşlarımız da vardır)

İlk İslamlaşan Türkler Volga Bulgarlarıdır. Hocalar arasında bu konuda ittifak da mevcuttur. Hatta ilginç de bir İslamlaşma öyküleri vardır.
Ayrıca Karahanlıların İslamlaşması ise 900'ler yani 10. asırdır.
02-24-2011, 09:47 AM
(02-23-2011 05:46 PM)Bourbon demiş ki  
(02-22-2011 11:19 AM)Baybars demiş ki  Türklerin Müslüman olması ilk müslüman olan Karluklar 8.yy en son İslama Geçen Kazaklar 16. yy. (hatta Altaylarda ve Sibiryada halen Müslüman olmayan soydaşlarımız da vardır)

İlk İslamlaşan Türkler Volga Bulgarlarıdır. Hocalar arasında bu konuda ittifak da mevcuttur. Hatta ilginç de bir İslamlaşma öyküleri vardır.
Ayrıca Karahanlıların İslamlaşması ise 900'ler yani 10. asırdır.

Bulgarlar hakkında söylediklerinize katılıyorum gözden kaçırmışım (Resmi tarih sarmış dört bir yanımı Smile )

Bu arada ben Karahanlılar demedim Karlukların Müslümanlığa geçmelerini demek istedim bu da 751 den sonra başlamıştır.

Aşk derdiyle hoşem el çek ilacımdan tabib!
Kılma derman kim, helakim zehri dermanındadır.
Fuzûli
Kullanıcının websitesini ziyaret et Bu kullanıcının gönderdiği tüm mesajları bul
02-24-2011, 04:19 PM (En son düzenleme: 02-24-2011 04:34 PM ümit.)
Türkler o klasik ve popüler tanımlamayla belirtirsek ''kılıç zoruyla Müslüman olmuştur'',ama diğer sebepleri ve şartların uygunluğunu görmezden gelip bunu tek bir nedene indirmek de pek doğru bir yaklaşım sayılmaz.

Üstelik bu Amerika kıtası örneğinde olduğu gibi bir coğrafyanın işgalci bir gücün her anlamda sömürgesi haline gelip tamamen teslim ve asimile olması şeklinde de olmamıştır,dönemin Arap-Türk ilişkileriyle İspanyol-Yerli ilişkileri birbirleriyle kıyaslanamayacak kadar farklıdır ve ve bu süreç çok kısa sürmüştür.

Takib eden yıllarda Türk-Arap ilişkilerindeki roller bir daha eski haline dönmeyecek şekilde ters yönde değişmiş,neredeyse tüm Arap coğrafyası 1000 yıla yakın süren bir zaman dilimi boyunca farklı Türk hanedan ve grupları boyunca yönetilir hale gelmiştir.

Bu arada diğer dinlerin de sempozyumlar ve ikna turlarıyla yayıldığını da pek söyleyemeyiz.

(02-24-2011 09:47 AM)Baybars demiş ki  (Resmi tarih sarmış dört bir yanımı Smile )
Epey güldüm bu espriye...Big Grin
03-22-2011, 02:37 PM
Kelime-i Şehadet getirerek Smile

Düşünüyorum o halde vurun...
Mesaj Önizleme 

Foruma Git: