|
topkapı sarayındaki filler
|
|
11-03-2010, 12:23 AM
|
|||
|
|||
|
topkapı sarayındaki filler
Öncelikle herkese iyi forumlar
Geçenlerde Dördüncü Mehmed in av tutkusunu içeren bir yazı okudum ve yazıda topkapı sarayında bulunan fillerden bahsediliyordu.Bu konuyu araştırdım ama elle tutulur bir şey bulamadım.Topkapı Sarayındaki filler sadece padişahın isteği için mi tutuluyordu yoksa her dönemde orada filler var mıydı ? Yani saraydaki fillerin bir görevi var mıydı ? Şimdiden teşekkürler cevaplarınızı bekliyorum.... |
|||
|
11-03-2010, 02:08 AM
(En son düzenleme: 11-03-2010 02:09 AM bayundur.)
|
|||
|
|||
|
RE: topkapı sarayındaki filler
Yukarıda anlattığınıza benzer bir şeyi sadece Marc David Baer'in "Honored by the glory of Islam: conversion and conquest in Ottoman Europe" adlı kitabının 183. sayfasında rastlayabildim. Orada da IV. Mehmet'in avcılığı anlatılırken at üzerine kurulan bir taht üzerinde veya bir tahtıveran üzerinde avlanmaktan hoşlandığı, av esnasında Kafkasya'dan getirilmiş olan değerli Çerkez şahinleri veya doğanları kullandığını hatta bir keresinde Hindistan'dan özel eğiticisi ile birlikte gönderilmiş olan bir fil ile ava çıktığını ancak filin davranışlarından çekinmiş olacak ki bunu tekrar denemediğinden bahsedilmekte.
rasti rusti |
|||
|
11-03-2010, 01:21 PM
|
|||
|
|||
|
Her dönemde varmıydı bilmiyorum ama Bizanstan kalma Tekfur sarayının 16. yy'da fil ahırı olarak kullanıldığı bilinmekte.
Aşk derdiyle hoşem el çek ilacımdan tabib! Kılma derman kim, helakim zehri dermanındadır. Fuzûli |
|||
|
11-04-2010, 03:01 AM
|
|||
|
|||
|
cevaplarınız için teşekkür ederim
bende bu bilgiye habertürk tarih dergisinde rastladım.Orada da IV. Mehmet'in bir gün havanın kötülüğü nedeniyle ava çıkamaması sonucunda moralinin bozulup canının sıkıldığını ve buna çare olması için saray bahçesinde filin üzerine vahşi köpekler salınıp padişah eğlendirilmek istenmiş fakat kızan fil iplerini kopartıp padişahın olduğu bölüme doğru koşmaya başlamış.Büyük bir panik yaşanmış fakat fil yatıştırılmış.IV. Mehmet ölüm tehlikesi geçirmesine rağmen ertesi gün aynı olayı tekrarlatmış ve bu sefer bir kaza çıkmamış... |
|||
|
11-04-2010, 10:31 AM
|
|||
|
|||
|
Evet sözkonusu yazıyı bende okudum, gerçi ht tarih kaynakça göstermiyor (hoş göstersede, eski elyazmalarından kaynak gösteriyor nerden bulup bakıcaz
) Ben biraz tiraj kaygısıyla böyle en uç olayları çıkardıklarını düşünüyorum..
Aşk derdiyle hoşem el çek ilacımdan tabib! Kılma derman kim, helakim zehri dermanındadır. Fuzûli |
|||
|
11-04-2010, 02:06 PM
|
|||
|
|||
(11-04-2010 10:31 AM)Baybars demiş ki Evet sözkonusu yazıyı bende okudum, gerçi ht tarih kaynakça göstermiyor (hoş göstersede, eski elyazmalarından kaynak gösteriyor nerden bulup bakıcaz Bahsedilen olayın IV. Mehmed'in Sırkatibi Abdurrahman Abdi Paşa'nın Vekayiname isimli eserinden aktarıldığı makalenin başında sayfa 12'de açıklanmıştır. Bu eser transkiribe edilerek yayınlanmıştır: kitabın tanıtım ilanı için tıklayınız |
|||
|
11-05-2010, 12:33 AM
|
|||
|
|||
|
ilginize ve cevaplarınıza teşekkür ederim diğer paylaşımlarda görüşmek üzere
|
|||
|
11-07-2010, 12:56 AM
|
|||
|
|||
(11-04-2010 02:06 PM)Berkkağan demiş ki(11-04-2010 10:31 AM)Baybars demiş ki Evet sözkonusu yazıyı bende okudum, gerçi ht tarih kaynakça göstermiyor (hoş göstersede, eski elyazmalarından kaynak gösteriyor nerden bulup bakıcaz Teşekkür ederim. Aşk derdiyle hoşem el çek ilacımdan tabib! Kılma derman kim, helakim zehri dermanındadır. Fuzûli |
|||
|
« Önceki Konu | Sonraki Konu »
|
| Benzer Konular... | |||||
| Konu: | Yazar | Cevaplar: | Gösterim: | Son Mesaj | |
| Topkapı Sarayı Depolarından Resimler... | mr.sensey2 | 2 | 1,193 |
03-11-2010 03:18 PM Son Mesaj: Baybars |
|

Arama
Üye Listesi
Takvim
Yardım

) Ben biraz tiraj kaygısıyla böyle en uç olayları çıkardıklarını düşünüyorum..