Mesaj Önizleme 

Konuyu Değerlendir
  • 0 Oy - 0 Ortalama
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
İttihat ve Terakki
10-26-2010, 03:14 PM
İttihat ve Terakki
Merhaba, İttihat ve Terakki konusunda kitap ve internette bayağı dolaştım ama bazı konularda net cevaplar bulamadım. Tarihsel sıralama ve cemiyetin birleşerek isim değiştirmesi konularında takıldım. Tırnak içindekiler tek bir kaynaktaki bilgiler..ve çelişkiler...

"Tıbbiyelilerin kurduğu İttihad-i Osmani Cemiyeti(1889) ile Osmanlı Hürriyet Cemiyeti(1906) birleşerek İttihat ve Terakki Cemiyeti'ni kurdular."
Jön Türkler hangi arada bu gruba dahil oldu?

"1902'de Jön Türk Kongresi'nde bölündüler...
1.Teşebbüsü Şahsi ve Adem-i Merkeziyet Cemiyeti (İttihat ve Terakki 'den ayrıldı)
2. Osmanlı Terakki ve İttihat Cemiyeti
1907'de Osmanlı İttihat ve Terakki Cemiyeti , Osmanlı Hürriyet Cemiyeti birleşerek İttihat ve Terakki adını aldı."
Madem 1907'de kuruldu, nasıl ilk cemiyet 1902'de İttihat ve Terakki'den ayrılıyor?
Osmanlı Terakki ve İttihat Cemiyeti'ne ne oldu?
Osmanlı İttihat ve Terakki Cemiyeti
İtthat ve Terakki Cemiyeti
İttihat ve Terakki
Osmanlı Terakki ve İttihat Cemiyeti...
kaç tane isim alıyor, bu isimler ne şekilde değişiyor?....

"1908'de meşrutiyetin ilanı ile yeni bir döneme girilmiş İttihat ve Terakki Cemiyeti , İttihat ve Terakki olarak anılmaya başlanmıştır"
Yukarıda yazdığım gibi:1907'de Osmanlı İttihat ve Terakki Cemiyeti ,Osmanlı Hürriyet Cemiyeti ile birleşerek İttihat ve Terakki adını aldıysa nasıl tekrar aynı şekilde anılmaya başlandı diyor?
Osmanlı İttihat ve Terakki Cemiyeti ile İttihat ve Terakki Cemiyeti aynı mı , yoksa bir ara o da mı isim değiştiriyor?

Yardımcı olabilirseniz çok memnun olurum, saatlerdir internette de dolaşıyorum ama bir sonuca varamadım..Madurum yardım edinTongue
Bu kullanıcının gönderdiği tüm mesajları bul
Bu mesajı bir cevapta alıntı yap
10-31-2010, 07:43 PM
RE: İttihat ve Terakki
Sn. Sera;
"Jöntürk" (Genç Türk) kelimesi batılılar tarafından Abdülhamid muhaliflerine verilen genel addır. Bu nedenle hepsi İttihatçı sayılmazlar (örn: Prens Sabahaddin, Rıza Tevfik, Miralay Sadık...).
Jöntürk dediğimiz şahısların iki ortak yanları vardır:
1- Çeşitli nedenlerle padişah aleyhtarı olmak,
2- Kanun-i Esasî'nin yeniden yürürlüğe koyulmasını istemek.
Jöntürklerin ağırlıklı bir bölümünün idealist oldukları ve İttihat Terakki bünyesinde faaliyet gösterdikleri doğrudur. Ancak bunların dışında kalan küskünler, saray tekaütleri, haksız yere ceza yiyenler, sürülenler, ikbal peşinde koşanlar, batı taklitçileri da vardır ve bunların hemen her biri de Jöntürk olarak adlandırılmışlardır.
Bahsettiğiniz mecrada İttihâd-ı Terakkî (Osmanlı İttihat Terakki) Cemiyeti 1889'da kurulmuş olup, kuruluşu 1906 olan Osmanlı Hürriyet Cemiyeti ile 1907 tarihinde birleşmiş ve "Terakki ve İttihat Cemiyeti" adını almıştır.
1908 devrimi sonrası kendini ifşa eden cemiyet yeniden tarihsel ismi olan "İttihat ve Terakki"yi benimsemiş ancak cemiyet (dernek) statüsünde kalmaya devam edegelmiştir. Bu durum fırkanın ilan edildiği 1913 tarihine kadar böyle devam etmiştir.
Saygılarımla...

İttihatçılar vardı, hilâl bıyıklıydılar..
Sustasına basılmış birer çakıydılar...
Bu kullanıcının gönderdiği tüm mesajları bul
Bu mesajı bir cevapta alıntı yap
Mesaj Önizleme 

Foruma Git: