e-tarih forum

Tam Versiyon: Bulutların kızıl renkte olması
Şu anda tam olmayan bir versiyonun içeriğine bakıyorsunuz. Tam versiyona bakınız.
Arkadaşlar Bahaeddin Ögel'in kitabından güzel bir bilgi daha edindim.

Eski Türklere göre bulutlar sabahları kızıl olursa Türk illerine düşman gireceğine veya o denli üzücü bir haber alınacağına işaretmiş.

Eğer bulutlar gece kızıl olursa o zaman da oralarda yeni bir çocuk doğacağına yada bu kadar güzel birhabe alaınacağına delaletmiş.

Bu arada eski Türklerde topraklarına Düşman girmesi çok büyük felaket keza yeni bir çocuk doğmasıda bir o kadar mutlu bir haberdir.

Son olarak bu adet ile ilgili Kaşgarlı Mahmut şöyle birşey yazmış:

"Tünle bulit örtense, evlük uri keldürmişce bolur,
Tanğda bulit örtense evde yağı kiçmişce bolur. "

Yağı: Düşman
Tün : gece (Dün)
Tang: Tan, şafak zamanı, gündüz
Uri: Çocuk

Muhammet Çelik

Chinggis

Önceden eski üyemiz olan madyes yazmıştı , Yüzüklerin Efendisi'nde de buna benzer bir olay varmış .

-Bulutlar kızıl ...
-Dün savaş olmuş .

Bu inanışın kökeni neresidir acaba , kesin bir bilgi var mı ? Yani ne kadar eskiye dayanıyor ?
İLginç bir inanış.. Doğrulunu kanıtlayabilmişler mi ? Smile
Alıntı:Önceden eski üyemiz olan madyes yazmıştı

Yanlışın var,ben yazmıştım onu.Smile

Chinggis

aegarmageddon demiş ki
Alıntı:Önceden eski üyemiz olan madyes yazmıştı

Yanlışın var,ben yazmıştım onu.Smile

O zaman o senden alıntı yapıp bir yorum yapmıştı , aklımda öyle kalmış Smile

Acaba filmde de bu inanıştan mı etkilenildi ? Köklü bir inanış olsa gerek ...
Ya O kitapların yazarı uzun dönem mitoloji okumuş. Mitolojiye ve tarihe meraklı biri. Kitapda da bunu net anlıyabliiyorsunuz. Bütün dünya mitlerinden böyle güzel gördüklerini almış kullanmış da olabilir.
Chinggis demiş kiÖnceden eski üyemiz olan madyes yazmıştı , Yüzüklerin Efendisi'nde de buna benzer bir olay varmış .

-Bulutlar kızıl ...
-Dün savaş olmuş .

Bu inanışın kökeni neresidir acaba , kesin bir bilgi var mı ? Yani ne kadar eskiye dayanıyor ?

İlk mesajı okurken direk aklıma bu geldi. Serinin ikinci filminde hobbitleri ararken kızıl doğan güneşe bakan Legolas söylemişti. Fakat ondan sonra ne kanlı savaşlar oldu kızıl güneşe rastlamadık Smile
Referans URL