Şu sıralar bayram tatili için memleketim Kayseri'deyim. Kayseri'de çok yaygın olan ve Türkiye'nin diğer yerlerinde olup olmadığını merak ettiğim bir gelenekten bahsedeceğim.
Malumunuz, ülkemizde her evde, eğer yer müsaitse, oturma ve yatak odaları haricinde bir de en güzel mobilyalarla döşenmiş misafir odası olur. O odanın kapısı açılmaz, devamlı temiz tutulur. Sadece misafir geleceği günler o oda açılır, misafir orada ağırlanır ve gittiğinde oda tekrar kapatılır. Bu ülkemizin her yerinde değişmeyen bir olaydır.
Kayseri'de misafir odalarına hiç bir surette saat koyulmaz. Ne duvara saat asılır, ne de her hangi bir yere saat koyulur. Bunun sebebini çocukken annem şöyle açıklamıştı: "Misafir odasına saat koymak demek, misafire devamlı saati hatırlatıp hemen gitmesini istemek gibi bir mana taşır. Çok ayıptır." Ben de o zamandan beri Kayseri'de bayramda seyranda her gittiğim evde misafir odalarında saat var mı diye dikkat ettim. Gerçekten de kimsenin evinde misafir odasında saat görmedim.
Çok ilgimi çeken bu gelenek acaba ülke genelinde yaygın bir uygulama mı, yoksa yerel bir kültür mü merak ediyorum.
Saygılar
Saat kısmını bilmiyorum. Ama bizim köyde her eski evin kapısı hem dışarıya hemde evin içine bakan bir odası vardır.
Misafir odası denir ve normal bir vakitte açılmaz. Kendi lavobası da olur.
Hatta köye gelen öğretmenler için nerdeyse kavga edilirmiş. En sonunda çözüm bulunmuş ve her dönem öğretmen bir misafir odasına taşındırılmış.
Senin bahsettiğin yatılı misafir odası. Şehirlerde artık yok. Dediğin gibi köylerde var.
Benim bahsettiğim apartman dairelerinde evin en büyük odası. Akşam oturmaya gelen, bayramda ziyarete gelen misafirleri ağırlamak için. Ben ufakken annem içeriye girip ortalığı dağıtıyorum diye kapısını kitli tutardı. Şu an bile kapısı kapalı. Bayram sabahını bekliyor.

Küçüklüğümde Bursa evlerinde de "misafir odası"geleneği vardı,dediğiniz gibi burası sair günlerde kullanılmaz,misafir ağırlamak için açılırdı.Daima temiz tutulurdu.
Ancak 80'lerden itibaren bu geleneğimiz yavaş yavaş yok olmaya başladı.Bazı köylerimiz hariç,artık bu uygulama Bursa'da-hele merkezde- kalmadı denebilir.Ne benim ne de aile büyüklerimin evlerinde artık "misafir odası" geleneği yok.Her yeri kullanıyoruz,bu yüzden evler sürekli derli toplu,temiz olmak zorunda.Aslında "misafir odası" geleneği mantıklı ve insanı zor durumda bırakmayan,yüzünü ağartan güzel bir gelenek...
Saat koymama ise sanırım Kayseriye özgü...Çünkü bunu çevremde hiç duymadım,görmedim...
Teñrikut demiş kiSaat kısmını bilmiyorum. Ama bizim köyde her eski evin kapısı hem dışarıya hemde evin içine bakan bir odası vardır.
Misafir odası denir ve normal bir vakitte açılmaz. Kendi lavobası da olur.
Hatta köye gelen öğretmenler için nerdeyse kavga edilirmiş. En sonunda çözüm bulunmuş ve her dönem öğretmen bir misafir odasına taşındırılmış.
Kuzenim, Rize'nin Çayeli İlçesinin Sırt Köyü'nde öğretmenlik yapmıştı uzun bir süre...Evlenene kadar köy sakinlerin kendisini misafir etmek için yarıştıklarını söyleyip dururdu.Aradan yıllar geçti ,ancak ne o ne de ailenin diğer üyeleri bu şirin Karadeniz köyünü ve oranın güzel insanlarını asla unutmadı...
Alıntı:Ancak 80'lerden itibaren bu geleneğimiz yavaş yavaş yok olmaya başladı.Bazı köylerimiz hariç,artık bu uygulama Bursa'da-hele merkezde- kalmadı denebilir.Ne benim ne de aile büyüklerimin evlerinde artık "misafir odası" geleneği yok.Her yeri kullanıyoruz,bu yüzden evler sürekli derli toplu,temiz olmak zorunda.Aslında "misafir odası" geleneği mantıklı ve insanı zor durumda bırakmayan,yüzünü ağartan güzel bir gelenek...
Lisedeyken felsefe ve sosyoloji derslerine giren hocam misafir odası adetinin feodal yaşamın bir ürünü olduğunu,şu anda da arabesk kültürün devam eden bir öğesi olduğunu söylüyordu.
aegarmageddon demiş kiAlıntı:Ancak 80'lerden itibaren bu geleneğimiz yavaş yavaş yok olmaya başladı.Bazı köylerimiz hariç,artık bu uygulama Bursa'da-hele merkezde- kalmadı denebilir.Ne benim ne de aile büyüklerimin evlerinde artık "misafir odası" geleneği yok.Her yeri kullanıyoruz,bu yüzden evler sürekli derli toplu,temiz olmak zorunda.Aslında "misafir odası" geleneği mantıklı ve insanı zor durumda bırakmayan,yüzünü ağartan güzel bir gelenek...
Lisedeyken felsefe ve sosyoloji derslerine giren hocam misafir odası adetinin feodal yaşamın bir ürünü olduğunu,şu anda da arabesk kültürün devam eden bir öğesi olduğunu söylüyordu.
Halt yemiş
O hoca ancak kendi kültürsüzlüğünü böyle kelimeler kullanarak örtpas etmeye çalışmıştır.
Bu kültür insana verilen önemi arz eder. Kimi zaman bu insan Tanrı Misafiri olup yolda kalmış kimi zaman Öğretmen olup gurbete gelmiş biri olabilir. Burada Yardımlaşma hat saffasındadır. Ancak toplumcu yapıda ki bir milletten beklenir.
Babamın memleketi Konya-Hüyük-Burunsuz Kasabası. Oralarda da böyle bir misafir odası geleneği var. Biz gittiğimiz zaman o odada ağırlanırdık. Ancak saat kısmını hiç duymamıştım..
türklerin misafirperverliği sadece eskiden kalma bir adettir. Şimdi ise bu misafirperverliğin yerini başka duygu ve düşünceler almıştir. Bunu da her turk bilir saygılarla
sessiz12388 demiş kitürklerin misafirperverliği sadece eskiden kalma bir adettir. Şimdi ise bu misafirperverliğin yerini başka duygu ve düşünceler almıştir. Bunu da her turk bilir saygılarla
Bu konuda düşüncelerinizi biraz daha açıklar mısınız?