09-18-2008, 11:33 PM
Başlık size ilginç gelmiş olabilir.
Hani ilkokul birinci sınıf çocuklarının birbirinleri ile yarışması gibi bir soru. "ben şu kadar sayabiliyorum ya sen kaça kadar sayarsın
)
Ama konunun daha ilginç hadi canım dedirten bir tarihsel yönü var. Yeni okumaya başladığım "Bir gölgenin peşinde (Rakamların evrensel Tarihi)" adlı eserde bu tarz ilginç ama ispatlı konular işleniyor.
Günümüzden birkaç yüzyıl öncesine kadar sadece 4 e kadar evet dörte kadar sayan topluluklar vardı. Bunlar için bir, iki, biriki, ikiiki, şeklinde sayılar vardı. Ha bir de çok manasında hareket veya kelimeler.
Kitapdan aldığım örneklerden:
Brezilyada Botokudo Kabilesi 2 sayı biliyordu. Biri Çift manasında biri tek manasında. Eğer bu iki sayıyı kombinasyonlu yanyana koyarlarsada 3 ve 4 ü elde ediyorlardı. 4 den büyük rakamların hepsi için saçlarını gösteriyorlardı
Murray adalarının yerlileri:
bir: Netat
iki : neis
üç: Netatneis
Dört: Neisneis
i kullanıyorlardı
Son olarakda Torres boğazının batısında bulunan bazı kabileler
Bir: Urapun
iki: Okosa
üç: Urapunoksa
4: Okasaokasa
Çok: Ras
Hani ilkokul birinci sınıf çocuklarının birbirinleri ile yarışması gibi bir soru. "ben şu kadar sayabiliyorum ya sen kaça kadar sayarsın
) Ama konunun daha ilginç hadi canım dedirten bir tarihsel yönü var. Yeni okumaya başladığım "Bir gölgenin peşinde (Rakamların evrensel Tarihi)" adlı eserde bu tarz ilginç ama ispatlı konular işleniyor.
Günümüzden birkaç yüzyıl öncesine kadar sadece 4 e kadar evet dörte kadar sayan topluluklar vardı. Bunlar için bir, iki, biriki, ikiiki, şeklinde sayılar vardı. Ha bir de çok manasında hareket veya kelimeler.
Kitapdan aldığım örneklerden:
Brezilyada Botokudo Kabilesi 2 sayı biliyordu. Biri Çift manasında biri tek manasında. Eğer bu iki sayıyı kombinasyonlu yanyana koyarlarsada 3 ve 4 ü elde ediyorlardı. 4 den büyük rakamların hepsi için saçlarını gösteriyorlardı
Murray adalarının yerlileri:
bir: Netat
iki : neis
üç: Netatneis
Dört: Neisneis
i kullanıyorlardı
Son olarakda Torres boğazının batısında bulunan bazı kabileler
Bir: Urapun
iki: Okosa
üç: Urapunoksa
4: Okasaokasa
Çok: Ras