e-tarih forum

Tam Versiyon: Biyobenzetim
Şu anda tam olmayan bir versiyonun içeriğine bakıyorsunuz. Tam versiyona bakınız.
[Resim: mercek.2.9.jpg]

Biyobenzetim; Doğadaki tasarımların,mühendislik,madde bilimi,tıp ve diğer alanlardaki problemleri çözmek için uygulanışıdır.

-Kelebeklerin ve böceklerin yanardöner renkleri ve güvelerin gözündeki yansımayı önleyici dokunun yapısıyla,daha parlak cep telefonu ekranları yapılmıştır.

-Sineğin gözünün içinde ışık yansımasını azaltan mikroskobik yivlerin yapısı sayesinde Güneş panellerimizn kullanımı sağlanmıştır.

-Balinanın göğüs yüzgeçleri ise daha çevik uçak kanatları üretimine örnek olmuştur.

-Pırtlakların pantolana yapışmasının incelenmesiyle cırtbantlar keşfedildi.(İlk olarak yapay kalp amaeliyatları ve uzay yolculuklarında kullanıldı.)

-Nilüfer yaprağının doğal olarak kendini temizleyen su itici özelliği ve bu sayede kiri beraberinde götüren yüzeyi biyobenzetimle yağmur yağdıkça temizlenen boyaların(Lotusan) ortaya çıkarmasını sağlamıştır.

-Balina yüzgeci,rüzgar panellerinin kanatlarına ilham olmuş ve daha fazla enerji elde edilmesine olanak kılmıştır.(DipNot; Bu maddedeki olay günümüzde denenmektedir. İlk sonuçlar olumlu çıkmıştır.)

-Köpekbalığı derisinin yapısı ise profosyonel yüzücülerinin mayosunun yapımına kolaylık olmuş ayrıca dalgıç kıyafetleride bundan esinlenerek hazırlanmaktadır. Böylece sudaki sürtünme azalarak hız sağlıyor yüzücüye.

Kaynak;Daha fazla ayrıntı isteyenler National Geographic dergisi Nisan sayısından bulabilirler ben sadece ilgincime giden yerleri kesip aldım.
Yusufcuk sineği ve helikopter arasında da bağlantı olduğunu duymuşltum amane kadar doğru bilmiyorum Smile
Referans URL